У Чернівцях відмінили фестиваль комедії, але закликали не відмовлятися від сміху, щоб перемогти (+відео)

У Чернівцях відмінили фестиваль комедії, але закликали не відмовлятися від сміху, щоб перемогти (+відео)

23.09.2014, 19:04

У зв'язку з трагічними подіями на Сході України адміністрація Чернівецького академічного обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської відмовилася від проведення цього року традиційного театрального фестивалю комедії "Золоті оплески Буковини". Про це на прес-конференції повідомив директор театру Юрій Марчак. 

- Чому не проводимо фестиваль у цьому році? Я думаю, що відповідь очевидна, - зауважує директор Чернівецького муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської Юрій МАРЧАК. - Ми не хотіли, щоби поряд із сумними статтями у газеті красувався анонс про фестиваль комедії. Саме тому ми вирішили у цьому році фестиваль відмінити і провести ювілейний фестиваль у наступному році. На сьогодні ми уже залучилися підтримкою Міністерства культури. Адже такий фестиваль комедії у нас у країні один. Сподіваюся, що у майбутньому буде єдина Україна, мирне небо і вдала робота.

Нинішній фестиваль повинен був бути ювілейним - десятим. Проте у театрі вирішили, що проведення в нинішніх умовах, які переживає країна, фестивалю комедії буде недоречним. Навіть попри те, що це єдиний такий фестиваль на теренах України. У театрі сподіваються, що гідно пошанувати Комедію вдасться наступного року. 

Водночас творчий колектив театр продовжує роботу над новими постановками, в тому числі комедійного жанру. 

За словами запрошеного режисера Віталія Денисенка, українцям не варто відмовлятися від сміху, якщо вони хочуть перемогти. 

- Я приїхав у Чернівці із Запоріжжя, а це досить близько до зони АТО. Мій син рветься у бій захищати Україну, тому, повірте, я знаю, про що кажу: якщо народ буде тільки плакати і стогнати,  то він загине. Тому комедія, сміх - це також і терапія.  Треба сміятися, щоб підтримати свій дух. А якщо народ відмовиться від здорого сміху, то він не зможе перемогти, - впевнений режисер. - Ми повинні сміятися, інакше ми не переможемо...

Водночас у театрі готують постановку патріотичного змісту "Молюсь за тебе, Україно!", прем'єра якої відбудеться вже 30 вересня. Наразі артисти показують цей благодійний концерт в районах області. А зібрані на показах кошти одразу передають пораненим учасникам бойових дій і їхнім родинам. Трапляється, одразу по завершенні концерту у залі. У дійстві, до слова, задіяна сестра народної артистки України Тамари Кільчицької - артистка Луганського російського театру, яка змушена була переїхати до Чернівців після початку бойових дій на Сході. З колективом чернівецького театру вона вже об'їздила всі райони Буковини. Чоловік ще однієї артистки балету - вже з чернівецької театральної трупи - бере безпосередню участь в бойових діях на Сході. І вона також виступає у цьому благодійному концерті. 

1