У Чернівцях сьогодні відкрили пам'ятні дошки  засновнику соціології права  Євгену Ерліху: на думку Старика  - не там, де потрібно

У Чернівцях сьогодні відкрили пам'ятні дошки засновнику соціології права Євгену Ерліху: на думку Старика - не там, де потрібно

10.05.2017, 09:40
На фасаді корпусу Юридичного факультету Чернівецького національног університету сьогодні, 10 травня, урочисто відкрили пам'ятну дошку видатному вченому, юристу, науковцю, засновнику соціологічної школи права, декану юридичного факультету (1901) та ректору Чернівецького університету (1906-1907) Євгену Ерліху.

Як передає кореспондент БукІнфо, відкрити меморіал приїхав видатний німецький правознавець Манфред Ребіндер. Свого часу завдяки науковим розвідкам професора Ребіндера світ відкрив ім'я чернівецького науковця Ерліха і закарбував його золотими літерами в скрижалях історії юриспруденції.
 
Ще одну пам'ятну дошку відкрили на будинку, де проживав Євген Ерліх.
 
БукІнфо (с)
 
Фото Максима Козменка
 
 
Чернівецька міська рада ударними темпами продовжують германізацію Чернівців. У цьому переконаний голова товариства Український народний дім у Чернівцях Володимир Старик

Всі пропозиції щодо найменування вулиць чи встановлення меморіальних дощок стосуються лише чужинців, натомість жодна українська пропозиція не має шансу бути підтриманою цією антиукраїнською радою.

При цьому депутати радо дають себе обдурити:

Євген Ерліх ніколи не жив на вул. Горького, 20, бо він жив на вулиці Переяславській, 3.

Євген Ерліх ніколи не працював в корпусі #2, бо юридичний факультет містився в корпусі #1.

І взагалі, чому Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича не хоче встановити дошку всесвітньовідомому славісту і ректору університету Омеляну Калужняцькому, чи професорові Євгена Козаку, який мужньо виступав проти румунізації буковинської православної церкви і був за це вигнаний з університету в 1921 році? Де дошка на честь професора Степана Смаль-Стоцького, який впродовж 30 років викладав українську мову і літературу в Чернівецькому університеті?

Відповідь проста - нема і не буде, бо ці видатні українські вчені не можуть організовувати безкоштовних поїздок до Австрії та Німеччини. 

Мовби про чернівецьких германізаторів писав колись Шевченко:

Нема ні пекла, ані раю,
Немає й бога, тільки я!
Та куций німець узлуватий,
А більш нікого!.. — Добре, брате,
Що ж ти такеє?
— Нехай скаже
Німець. Ми не знаєм. —
Отак-то ви навчаєтесь
У чужому краю!
Німець скаже: — Ви слав'яни.
— Слав'яни! слав'яни!
Славних прадідів великих
Правнуки погані!

 
Довідково
 
Євген Ерліх (нар. 14 вересня 1862, Чернівці — пом. 2 травня 1922, Відень, Австрія) — всесвітньо відомий науковець-юрист, педагог, ректор Чернівецького університету.
 
Навчався у Львівському та Віденському університеті. З 1896 року Є. Ерліх жив у Чернівцях і працював у тодішньому університеті імені Франца Йосифа позаштатним, пізніше штатним професором, посідаючи з 1901 року посаду декана юридичного факультету, а в 1906–1907 навчальному році — ректора, і, за посадою, депутата місцевого парламенту.
 
Євген Ерліх був визначним ученим-юристом. Майже всі його роботи (особливо "Основи соціології права") були неодноразово перевидані багатьма мовами: англійською, французькою, японською та ін.
 
Світове визнання серед теоретиків права Є. Ерліх отримав як один із засновників так званої соціології права, особливо з того часу, коли він створив у Чернівецькому університеті свої семінари "живого права" для дослідження правової діяльності і почав викладати свої соціологічно-правові погляди в друкованих роботах.
 
Є. Ерліх володів багатьма мовами: англійською, датською, іспанською, італійською, німецькою, норвезькою, польською, російською, румунською, сербською, угорською, французькою, хорватською, більшістю із них писав свої наукові роботи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1


КОМЕНТАРІ (1)

Юридичний факультет потрапив у цей корпус у 2004 р. після руйнації фізичного факультету з волі тодішнього ректора ЧНУ Миколи Ткача. Про ту зачистку ІІ корпусу, збудованого спеціально для досліджень хіміків, фізиків, астрономів, написала Світлана Ісаченко, хоч їй теж казали, нібито там вчилися юристи. https://gazeta.dt.ua/EDUCATION/yuristi__v_zakoni,_fiziki__v_zagoni.html

Звичайно, зачистка відбулася не без участі тодішнього проректора з наукової роботи, який у той період якраз став першим проректором, Степана Мельничука. Можливо, що й ініціатива була саме його. Цьому передувала безпрецедентна кампанія ректорату з дискредитації талановитого фізика, технолога, винахідника, конструктора Іларія Раренка – завідуючого кафедрою мікроелектроніки, професора, доктора фізико-математичних наук, лауреата двох державних премій, двох іменних премій, нагородженого дипломами, медалями Виставок досягнень народного господарства тощо. Другий рік, як його не стало.

Раренка з’їли. Імена відомих усьому світові фізиків, винахідників, хіміків, математиків, астрономів на фризі ІІ корпусу стерли...

Та Ткач уже не ректор, Мельничук, фактично, вже теж, хоч ще виконує церемоніальні функції.

Припустимо, що новий ректор перемістить юридичний факультет. Якою буде доля пам’ятної дошки Євгена Ерліха? Також знімуть?

avatar

В. Козьмик

14 травня 2017 12:54