У Чернівцях відкрили виставку про польську родину, яка рятувала євреїв у часи німецької окупації ціною власного життя (+ВІДЕО)

У Чернівцях відкрили виставку про польську родину, яка рятувала євреїв у часи німецької окупації ціною власного життя (+ВІДЕО)

02.12.2016, 23:49

До Чернівців на відкриття виставки  “Самаритяни з Маркової” у Чернівецькому художньому музеї  завітав консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак.

Виставка розповідає про польську родину Ульмів, яка у часи німецької окупації в 1944 році переховувала євреїв.

Виставку підготував Інститут національної пам’яті та музей Ульмів у Марковій. Її відкрито за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці.

На виставці були члени єврейської громади, настоятель римо-католицької Малої Базиліки отець Анатолій Шпак та головний равин Чернівецької області Ноах Кофманський, а також генеральний консул Румунії у м. Чернівцях Елеонора Молдован. 

Наталя Фещук

Другова світова війна. Польща окупована гітлерівськими військами. Євреї намагались втекти від смерті. А поляки ризикували своїм життям, аби врятувати інших. Серед них і Вікторія та Юзеф Ульми. З осені 1941 року вони переховували під власним дахом дві єврейські родини. На світанку 24 березня 1944 року, у переддень свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, німці розстріляли усіх, кого знайшли.

- Трагічна історія цих людей у тому, що в умовах окупації, через донос розстріляли цілу родину Ульмів та шестеро їхніх дітей, разом з євреями, які там переховувались, - розповів Томаш Олейнічак, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці.

- Коли їх знайшли, була розстріляна і родина Ульмів. Незважаючи на те, що там були діти, віком від півтора до 8 років. І жінка на дев'ятому місяці вагітності. Ось така жорстокість була проявлена до цієї родини, - констатувала Лариса Курущак, організаторка виставки "Самаритяни з Маркової".

На той час спільнота євреїв із Маркової налічувала 120 осіб. І з дня на день вона зменшувалася. З них Другову світову пережила лише 21 людина. Їхні історії та трагічну долю родини Ульмів показали у документальних світлинах. 

- На виставці ми можемо побачити і родинні фото, і те, чим займалась ця родина. Для того, щоб показати, що це звичайна родина, яка займалась сільським господарством, різною активною громадською діяльністю. Тим не менш, у них були дуже високі моральні принципи. Вони визначаються своєю гуманністю, милосердям, - підкреслила Лариса Курущак, організаторка виставки "Самаритяни з Маркової".

- Головною метою цієї виставки є показати героїчні постаті поляків, які рятували життя в умовах окупації, ризикуючи своїм життям та життям своєї родини, - наголосив Томаш Олейнічак, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці.

- У кожному народі є гідні люди, самаритяни, які у важку хвилину, незважаючи на національність, допомагають одне одному. У Польщі теж були люди-праведники, які рятували євреїв, які уособлюють світові цінності, божі цінності, - підкреслив Ілля Хочь, голова Чернівецької міської громади "Мір'ям".

- У 1995 році ця родина була зарахована до праведників народів світу. Цього року відкрився музей цієї родини. Власне, на одному з плакатів можна побачити, як виглядає цей музей. Відкрився музей тільки в березні. Але, незважаючи на це, 4 виставки в Україні вже відбулися, - зазначила Лариса Курущак, організаторка виставки "Самаритяни з Маркової".

А зараз її привезли до Чернівців. Переглянути документальну фотовиставку про гуманність та самопожертву самаритян із Маркової можна у художньому музеї до 6 грудня. 

1