У Чернівцях відкрили меморіальну дошку авторові славнозвісної “Марічки” (оновлено)

У Чернівцях відкрили меморіальну дошку авторові славнозвісної “Марічки” (оновлено)

26.11.2012, 15:32

25 листопада на фасаді палацу “Академічний” відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Михайлу Ткачу, – Народному артисту України, лауреату Державної премії імені Т.Г. Шевченка, поету-пісняру – який упродовж 1951-1957 років навчався у Чернівецькому медичному інституті, - повідомили в прес-службі БДМУ.

Свято відкрив професор Тарас Бойчук, ректор Буковинського державного медичного університету, який розповів про студентські роки Михайла Ткача і зазначив, що саме у стінах БДМУ митець написав славнозвісну “Марічку”. Також ректор висловив щиру вдячність випускникам 2007, 2002, 1997, 1987, 1977, 1972 років випуску, членам Асоціації випускників БДМУ, завдяки благодійності яких відкрито та утримуватиметься меморіальна дошка Михайлу Ткачу, випускнику Чернівецького медичного інституту 1957 року випуску.

До присутніх зі словами вітання звернувся Михайло Папієв, голова Чернівецької облдержадміністрації, який зауважив, що все своє життя Михайло Ткач присвятив письменству. Усіх присутніх зі святом привітав скульптор Анатолій Піантковський, автор меморіальної дошки, який відзначив унікальність таланту Михайла Ткача та висловив надію на те, що його витвір припаде до душі всім буковинцям та гостям краю. До слів вітання долучився також Микола Борець, керуючий справами Чернівецької обласної ради. Зі словами вітання та вдячності виступили родичі Михайла Ткача – сестра Надія Ткач та дочка Леся Ткач. З вітальними словами до присутніх звернувся також побратим буковинського митця – Василь Фольварочний, Заслужений діяч мистецтв України. На завершення свята у виконанні студентів-медиків, вихованців палацу “Академічний”, прозвучала безсмертна “Марічка”, мелодію якої підхопили всі гості свята.

26 листопада, відомому поетові-пісняреві, кінодраматургу, лауреатові Національної премії України ім. Тараса Шевченка, народному артистові України Михайлові Ткачу виповнилося б 80 років. З цієї нагоди на його малій Батьківщині – у селі Лукачани, що на Кельменеччині, відбулися урочистості з вшанування його пам’яті.
 «Багатий на таланти буковинський край зростив не одне покоління митців, імена яких навіки вкарбовані золотими літерами в історію буковинського краю та України, – відзначив, звертаючись до учасників заходу, перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць. – Серед таких митців – Михайло Ткач, що у своїх творах передав велику душевну та віковічну мудрість, пісенну обдарованість буковинців і навчив їх любити рідну землю, батьків, природу і людей». За його словами, присутність Михайла Ткача в українській літературі та мистецтві є запорукою утвердження їх національної самобутності, моральності і духовності, плідних творчих пошуків і перемог. «Де б не бував поет-пісняр, його серце завжди було на Буковині – благодатній стороні й материку поетичного начала. Тому наш найважливіший обов’язок сьогодні – свято берегти пам'ять про нього, шанувати і популяризувати його творчість», – додав Георгій Галиць. Він наголосив, що справжні поети народжуються у провінції, де з молоком матері, з казками бабусі виховуються майбутні таланти. «Михайло Ткач у своїй творчості був органічно близьким до віршованих форм, які є народними, - сказав перший заступник голови облдержадміністрації. - Пісні на його слова виконуються вже понад півстоліття відомими авторами по Україні та всьому світу». Після урочистостей у Лукачанах відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на приміщенні Кельменецької музичної школи, а відтак – мистецьке свято «Талантом вигойдана пісня» у районному будинку народної творчості та дозвілля у селищі Кельменці. Участь у заходах із вшанування пам’яті відомого буковинця взяли його родичі, відомі митці, творчі побратими та делегація Земляцтва
буковинців у місті Києві на чолі з його головою Валерієм Цибухом.

1