У Чернівцях відбувся суд над активістами, яких підозрюють у штурмі ОДА, а шеф-редактора газети 'Час' допитали в міліції

У Чернівцях відбувся суд над активістами, яких підозрюють у штурмі ОДА, а шеф-редактора газети "Час" допитали в міліції

05.02.2014, 16:35

Молодим активістам Артему Маловажному та Анатолію Гузаку, яких підозрюють у штурмі Чернівецької ОДА, у середу Шевченківський районний суд Чернівців дав запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання.

Про це із залу суду передає кореспондент molbuk.ua.

Суддя Володимир Смотрицький відмовив у задоволенні клопотання слідчого про застосування Артему Маловажному запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Разом з тим, суддя оголосив ухвалу: застосувати Маловажному Артему запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, яке передбачає прибувати до суду за кожною його вимогою.

Активіст Анатолій Гузак отримав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Крім того, суд зобов’язав активіста на термін до 5 березня 2014 року прибувати до старшого слідчого СУ МВС в Чернівецькій області за першою вимогою, не відлучатися за межі Чернівців без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну місця проживання. Разом з тим, Маловажному роз’яснили, що в разі невиконання цих обов’язків проти нього може бути застосований більш жорсткий захід.

Суддя не задовольнив клопотання слідчого про застосування Артему Маловажному запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Активісту призначили м’якше покарання.

Нагадаємо, студент третього курсу ЧНУ Артем Маловажний чи не найперший отримав документ про підозру в злочині. Правоохоронці обшукали його квартиру та забрали в нього ноутбук.

Фото Миколи Кобилюка, molbuk.ua

В Чернівцях шеф-редактора газети допитували в міліції

 4 лютого шеф-редактора буковинського щотижневика “Час” та однойменного новинного порталу Петра Кобевка допитували в УМВС в Чернівецькій області в якості свідка.

Мова йде про досудове розслідування так званої спроби “захоплення” приміщення Чернівецької обласної ради мітингувальниками 24 січня 2014 року, за фактом якої прокуратурою Чернівецької області того ж дня було відкрите кримінальне провадження.

Як повідомив Петро Кобевко, він відмовився давати свідчення в якості свідка відповідно до ст. 63 Конституції України у зв’язку з тим, що 3 лютого голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв під час брифінгу публічно заявив, що він (Петро Кобевко) є співучасником захоплення приміщення, де розташована ОДА, і повинен, в тому числі, нести кримінальну відповідальність.

Таким чином, переконаний Петро Кобевко, голова ОДА Михайло Папієв за день до допиту його в якості свідка вчинив спробу чинити тиск на слідство, адже огульно звинуватив його в співорганізації того, чого, запевняє шеф-редактор видання, і не було.

Наразі невідомо, якими будуть подальші дії слідчих і в якості кого наступного разу буде викликатися на допит шеф-редактор газети “Час” Петро Кобевко.

Журналіст переконаний, що це спроба тиску на нього з боку владних органів та намагання закрити йому рота. Адже, починаючи з листопада 2013 року, газета “Час” видає додатковий випуск газети під назвою “Революція”, де інформує читачів про останні події на Євромайданах Києва та Чернівців.

Окрім того, Петро Кобевко був одним з ініціаторів бойкоту інформаційних приводів місцевої влади після прийняття законів 16 січня 2014 року та ін.

Тим часом, УМВС в Чернівецькій області цього ж дня, 4 лютого, на своєму сайті розмістило ультимативне повідомлення, що стосується умов виконання так званого “закону про заручників”. А саме, СЗГ УМВС в Чернівецькій області нагадало мітингувальникам, які перебувають у приміщенні обласної ради Чернівецької області, цитую “про необхідність звільнення даної будівлі для застосування Закону України про амністію та звільнення учасників протестів від кримінальної відповідальності”. Зауважу також, що 5 лютого має слухатися в суді справа щодо одного з підозрюваних у справі спроби захоплення приміщення Чернівецької обласної ради Артема Маловажного. Не виключена можливість взяття хлопця під варту. Таким чином, видається, що у місцевої міліції буде на кого обмінювати звільнення мітингувальниками приміщення.

05.02.2014 | Надія Вірна | Чернівці

1