У Чернівцях відбулася щорічна виставка пам'яті Георгія Гараса

У Чернівцях відбулася щорічна виставка пам'яті Георгія Гараса

03.02.2017, 16:25

З ДЖЕРЕЛ КОДУ НАЦІЇ

Цього разу щорічна виставка пам»яті Георгія Гараса, яку  традиційно проводить чернівецький Краєзнавчий музей, об»єднала дві дати: 45 років, як відійшов  у засвіти  Георгій Гарас,  і 110 років з дня народження дружини митця - Одокії Гарас.

       Художник і майстриня вишивки, яка втілювала на полотні його неповторні узори, - два крила унікальної буковинської родини. Прижиттєве спілкування  з Георгієм Олексійовичем та Одокією Петрівною  наповнило людяністю  і надихнуло не одну чутливу душу. Про це в своїх спогадах розповіли співаки Марія ( родом в Вашківців Вижницького району, жила по сусідству з Гарасами) і Володимир Лобураки – дует «Скриня», працівник культури Олена Славінська, якій Георгій Гарас під час дипломної практики допоміг створити декорації до вистави самодіяльного театру, заслужений майстер народної творчості Михайло Покиданець, який  реставрував вишивку Одокії Гарас, свого часу керівник Путильського району Андрій Коцюба ( завдяки його зусиллям  була створена  в Путилі  міжколгоспна фабрика з переробки вовни, вироби якої прикрашали взорами Гараса, а ліжники і рушники з цими узорами брали  призи на всеукраїнських, всесоюзних та міжнародних виставках).

      Розповідь про вшанування пам»яті митця продовжили лауреати обласної премії за збереження, відродження і розвиток народного  мистецтва Олена Чайка і Дарія Стасюк, директор Навчально-методичного центру Буковини Микола Шкрібляк, завдяки якому  цю премію і запроваджено (в часи керівництва областю Володимира Куліша).

     Наповненою сучасними реаліями була розповідь директорки рукодільної мережі «Санта» Одарки Кучерявої про  минулорічну виставку «Вишиваний дивотвір», який  відбувся на відзначення 115-ї річниці з дня народження Георгія Гараса. Тому-то на вивчення та втілення ідей митця були спрямовані колективий проект «Обрус Гараса» ( ідея Олени Чайки), який зареєстровано в Книзі рекордів України, дитячий проект  «Ми і Гарас», дизайнерський проект «Графічні ідеї моди», інсценізація уривку за книгою  науковця краєзнавчого музею Євдокії Гаврищук-Антонюк «Вічні скарби Георгія Гараса», творча експедиція учасників виставки  до меморіального музею-садиби Георгія Гараса  у Вашківцях і висадження пам»ятного дерева магнолії. Прикметно, що новими учасниками цьогорічної виставки в Краєзнавчому музеї стали постійні учасники «Вишиваного дивотвору» Анна Бугай і Марина Микуляк з творами, які (як і твори Юрія Антонюка, Лариси Канюк, Олени Чайки, Ольги Денисової, Наталі Ланівської, представлені в цій експозиції) «дебютували» на «Вишиваному дивотворі»-2016, присвяченому  творчості Георгія Гараса. Разом з творами Михайла Покиданця, Любові Васкул, Дарії Стасюк, Діани Новак, Анни Кривобок, Валентини Чепух (посмертно) - це яскраве свідчення, що мистецький спадок геніального буковинця надихає, вчить  і служить сучасному поколінню.

Лариса СВІТЛИК.

На фото: дует «Скриня» - Марічка і Володимир Лобураки доповнили свою розповідь задушевною піснею;

Олена Чайка зновою роботою – ясиком «Спасівка» із серії  «Пори року» за творами Георгія Гараса.

Фото автора.

1