У Чернівцях урочисто відкрили святкування Дня міста

У Чернівцях урочисто відкрили святкування Дня міста

03.10.2015, 14:14

Перша згадка про місто датується 1408 роком

Сьогодні, 3 жовтня, місто Чернівці святкує 607-му річницю з дня заснування.

Перша письмова згадка про Чернівці в історичних документах датується 1408 роком. Згідно з матеріалами Вікіпедії, назва міста походить від городища, яке в «Списку городів руських дальніх і ближніх» згадується як Черн на Пруті (Чернь на Пруті).

До 1944 року місто офіційно називалось Черновіци, що на думку дослідників означало «новий Черн».

Впродовж віків Чернівці сформувались як місто з унікальною різностильовою архітектурою, багатою культурною спадщиною і толерантною атмосферою. Зараз Чернівці — одне з небагатьох міст України, яке по праву вважається перлиною архітектури. На державному обліку в історичній частині столиці Буковини знаходяться 602 пам'ятки архітектури, 17 з яких загальнонаціонального значення.

У романі «Срібний павук» письменник Василь Кожелянко пише, що це місто було настільки делікатне, що бруківку його підмітали трояндами. А на одну з кращих вулиць – ошатну Панську – пускали лише в чистому взутті. Це місто ліхтарів і затишних площ, де будинок-корабель пливе по хвилях бруківки, де старовинні храми пам'ятають кілька епох, а окрасою архітектури Буковини є Резиденція митрополитів Буковини і Далмації, в її приміщенні розташований зараз центральний корпус Чернівецького національного університету.

Це місто дало світові науковців і письменників, його видатні уродженці прославляють Чернівці далеко поза його межами. 

У Чернівцях народились та жили чимало відомих людей, серед яких Ольга Кобилянська, Пауль Целан, Володимир Івасюк, Іван Миколайчук, Назарій Яремчук, Йозеф Шмідт, Сіді Таль, Софія Ротару, Іво Бобул.

Поряд зі святкуванням Дня міста, ювілей святкує і Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. У ці дні вищому навчальному закладу виповнюється 140 років.

- Історії міста та університету протягом 140 років тісно пов’язані між собою, – вважає міський голова Чернівців Олексій Каспрук. – Якби не було університету, Чернівці були б інакшими, і навпаки. Університет – це мозок міста, його серце. Я можу навіть сказати, що це кузня чернівчан, адже багато людей з усіх куточків України приїжджають сюди навчатися, залишаючись після цього в Чернівцях. Тож Vivat Academia, Vivant Professores, Vivat Чернівці!

Мер міста нагородив працівників ЧНУ медалями "На славу Чернівців", а також грамотами і подарунками, повідомили у прес-службі Чернвецької міської ради.

Урочисте відкриття святкування Дня міста відбулося  сьогодні, 3-го жовтня, о 10-й годині, перед ратушею.

Уперше ця церемонія була театралізованою. Головний режисер свята - заслужена артистка України, художній керівник академічного обласного музично-драматичного театру ім. О.Кобилянської Людмила Скрипка. Готували його для чернівчан артисти академічного муздрамтеатру, камерний хор обласної філармонії "Чернівці" під керівництвом Надії Селезньової, дитячий хор "Чернівецькі дзвіночки", духовий оркестр Центрального міського палацу культури під керівництвом Георгія Новаківського, дитяча театральна студія академічного муздрамтеатру, спілка автомобілістів та автоклуб "Буковина" під керівництвом Івана Мельничука. 

За сценарієм, чернівчан привітав цісар Франц Йосиф, за правління якого у Чернівцях сформувався магістрат на чолі з бургомістром, представники національних громад. Можна було відчути колорит багатонаціональних Чернівців, почути українську, румунську, польську, німецьку, єврейську, вірменську музику, побачити, як чернівецькі вулиці підмітають трандафірами, дізнатися, хто став лауреатом муніципальної відзнаки імені Антона Кохановського, яка цього року вручається вперше. 

 Під кінець урочистого дійства міський голова вручив медалі рідним чернівецьких військовослужбовців, які загинули в зоні АТО. Завершився захід хвилиною мовчання в пам'ять про загиблих і спільним виконанням Гімну України.

Таке красиве старовинне місто – йому сьогодні 607. 

Портал щиро вітає чернівчан з Днем міста! Бажаємо Чернівцям постійного розвитку та процвітання, а його жителям - здоров'я, благополуччя, невичерпної енергії і достатку!

Довідка 

Назва міста різними мовами: англ. Chernivtsi [чернівці], біл. Чарнаўцы [чарнаувци], болг. Черновци[чернофці], вірм. ???????? [черновіц], ісп. Chernivtsi [черніувтсі], їдиш ?????????‎ [чéрновіц], молд./рум. Cern?u?i [черн?уць], нім. Czernowitz [черновіц], пол. Czerniowce [черньовце], рос. Черновцы [чєрнафци], угор. Csernyivci [чернівці], фр. Tchernivtsi [чернівтсі]. Назва міста мовою есперанто — ?ernivco [чернівцо].

Джерело: vidido.ua, http://chv.tv/ та ТВА

Фото: Марії Порчук і Миколи Юрійчука

 

1