У Чернівцях створять Координаційний Центр управління буферною зоною об’єкта ЮНЕСКО

У Чернівцях створять Координаційний Центр управління буферною зоною об’єкта ЮНЕСКО

26.03.2013, 16:07

25 березня відбулося засідання громадської консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м.Чернівців. У порядку денному обговорено склад та роботу ради в попередній період. Відзначено важливу роль громадської ради у розбудові громадянського суспільства та розвитку місцевого самоврядування,  забезпечення громадського контролю в галузі охорони культурної спадщини, містобудівної та господарської діяльності в межах історичних ареалів, проведено аналіз діяльності ради як дорадчого органу Чернівецької міської ради, вплив та результативність її рішень.

Тривала пауза в діяльності ради викликана низькою активністю її членів. Було запропоновано оновити склад ради та запровадити ротацію керівників, більш активно залучати до актуальних питань збереження історико-культурної спадщини молодь та представників засобів масової інформації.

На обговорення було винесено також питання утворення Координаційного Центру управління буферною зоною об’єкта ЮНЕСКО, порядок проведення спільних засідань з архітектурно-містобудівною радою. Про це повідомляє прес-центр мерії.

Під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Василя Тимофєєва вже відбулося перше засідання робочої групи з вивчення питання утворення Центру управління буферною зоною об’єкта ЮНЕСКО в м.Чернівцях. 

До складу робочої групи, утвореної розпорядженням секретаря Чернівецької міської ради від 10.01.2013р. №07-р, увійшли керівники департаментів, управлінь та відділів міської ради, депутати, представники громадських та професійних організацій, науковці.

Робочу групу утворено з метою вироблення ефективної системи управління, погодженого вирішення питань щодо використання міських територій та відпрацювання регулюючих стандартів, що обумовлюють детальні режими експлуатації для захисту і розвитку територій культурної спадщини в межах буферної зони об’єкта ЮНЕСКО.

Проведено аналіз утримання унікального містобудівного ансамблю – колишньої Резиденції митрополитів Буковини і Далмації та використання охоронюваної території міста за час перебування в списку світових культурних цінностей, розглянуто проект Положення про Центр управління буферною зоною об’єкта ЮНЕСКО Чернівців та варіанти його структури.

Найближчим часом роботу буде продовжено в напрямку врахування напрацьованих зауважень та затвердження проекту рішень в установленому порядку.

1