У Чернівцях шукатимуть місце для безголової 'Австрії'

У Чернівцях шукатимуть місце для безголової "Австрії"

26.10.2017, 14:49

У Чернівцях комісія з числа депутатів міськради, посадовців та науковців визначить подальшу долю знайденого у 2003 році фрагменту скульптури "Мати Австрія", яка до 1919 року стояла на місці нинішньої Соборної площі.

За відповідне протокольне доручення за ініціативи депутата "Батьківщини" Тараса Бабуха сьогодні проголосувала більшість депутатів Чернівецької міськради.

Зокрема Бабух звернувся до колег з проханням долучитися до вирішення питання щодо подальшої долі частини скульптури.

Він повідомив, що у 2003 році під час ремонтних робіт на вулиці Івана Франка у приміщенні нинішнього "Укрсоцбанку" був знайдений фрагмент мармурової скульптури.

"Громадськість міста пропонувала використати скульптуру для приваблення туристів. Дехто пропонував її встановити на Соборній площі, де вона раніше стояла. Дехто пропонував встановити скульптуру у вестибюлі обласного художнього музею. Але цього не сталося", - сказав депутат, додавши, що наразі скульптура перебуває у приміщенні реставраційних майстерень Василя Кравчука.

У Чернівцях вирішать долю безголового фрагменту монумента

"Я вважаю, що врятований фрагмент монумента варто встановити на видному місці, аби його бачила міська спільнота, а також гості столиці Буковини", - сказав Бабух.

Депутати підтримали пропозицію депутата щодо створення комісії з числа кваліфікованих фахівців департаменту містобудування, депутатів та громадськості, яка займеться вирішенням цього питання.

Водночас Бабух запропонував внести до складу цієї комісії за згодою Ігоря Буркута, художника Олега Любківського, керівника реставраційних майстерень Василя Кравчука та проректора ЧНУ, історика Тамару Марусик.

Джерело: molbuk.ua/

ДОВІДКОВО: 

В ЄВРОСОЮЗІ ЧЕРНІВЦІ ПРЕДСТАВЛЯТИМЕ "АВСТРІЯ"

 У Чернівцях реставрують пам'ятник "Австрія", встановлений 130 років тому з нагоди століття входження Буковини до складу Священної Римської імперії німецької нації, яка, щоправда, знищена імператором Наполеоном на той час, вже давно не існувала. Урочисте відкриття пам'ятника на п'єдесталі з зеленого пісковику відбулося у жовтні 1875 року, того самого дня, коли з цієї ж нагоди у Чернівцях відкрили університет. Очікувалося, що на урочистості до Чернівців завітає правлячий тоді Габсбург цісар Франц-Йосиф І. Проте на святкуваннях з нагоди сторіччя входження краю до складу Дунайської імперії центральний уряд Австро-Угорщини представляв міністр освіти Карл Штремаєр. Попри те, що єдиної думки щодо авторства монумента наразі немає, чернівецький історик, доцент Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Олександр Масан переконаний, що автором пам'ятника "Австрія" був професор Чернівецької промислової школи Карл Пеккарі.

Демонтований в часи румунської окупації Буковини (1918 – 1940 рр.) монумент, центральною частиною якого було зображення імператриці Марії-Терезії, яка була матір'ю страченої якобінцями королеви Франції Марії-Антуанетти та цісаря-реформатора Йосифа ІІ, в образі античної богині, довгі роки вважався втраченим. За свідченнями очевидців тих подій, 2,5-метрову статую, виготовлену з найрідкіснішого каррарського мармуру, скинули з шестиметрового кам'яного постаменту й волоком виволокли у невідомому напрямку. Саме тоді статуя позбулася голови, рук і австрійського герба. Цікаві документальні згадки про ставлення до пам’ятника рядових буковинців залишив у своїх спогадах останній глава крайової австрійської адміністрації фон Ецдорф, який через епідемію інфлюенци затримався на три тижні у Чернівцях вже після їх окупації румунами. Востаннє здійснюючи об’їзд крайової столиці Буковини перед відбуттям до Відня він зауважив групу осіб у селянському вбранні, члени якої стояли на колінах перед величним постаментом імператриці на площі Остеррайх. На запитання намісника, що вони роблять, ті охоче відповіли: „молимося до матінки Австрії, на кого вона нас покидає".

Проте виявилося, що пам'ятники, як і рукописи, зникають не назавжди. Унікальну статую часів Австро-Угорщини виявили у 2003 році під час будівельних робіт у дворі Чернівецької філії "Укрсоцбанку", де вона пролежала закопаною у землю понад 80 років. (Раніше у цьому приміщенні розташовувався буковинський Промисловий музей). І хоча виготовлена з мармуру фігура жінки виявилася без рук і голови, а про австрійський герб нагадували лише залишки орлиних кігтів та крил, науковці швидко встановили, що "буковинська Венера", яка важить 3 тонни, – насправді частина восьмиметрового монумента "Австрія", який колись стояв на площі Остеррайх – нинішній Соборній Чернівців. (Чернівецькі реставратори вже отримали експертне підтвердження Київського інституту пам'ятко-охоронних досліджень, фахівці якого дослідили дрібні уламки знахідки, що віднайдена статуя справді виготовлена із каррарського мармуру, з якого свого часу творили свої шедеври титани Відродження, а нещодавно виготовили надгробну плиту для могили папи Івана Павла ІІ). Олександр Масан запевняє, що це чи не єдиний монумент австрійської доби, який так добре зберігся до наших днів. Навіть у скаліченому вигляді, статуя і справді вражає своєю величчю.

Одразу по тому, як скульптуру знайшли, Чернівецький міськвиконком створив спеціальну змішану комісію, що мала опікуватися її подальшою долею. Проте питання про її реставрацію постало після відповідного звернення Австрійського інституту стійкої до впливу часу культури, – розповів директор приватного підприємства “Чернівецькі реставраційні майстерні „ГРАЦ” Василь Кравчук. Керівники закладу ініціювали проведення загальноєвропейської мистецької акції з використанням чудом віднайденої у Чернівцях статуї. Відтак для ознайомлення з величним монументом до столиці Буковини завітають провідні митці з більшості країн Європи і здійснять його обміри. По цьому вже у себе на батьківщині, у притаманній лише їм творчій манері, вони виготовлять свої копії знахідки. Після їх публічної демонстрації у 10 країнах ЄС, роботи скульпторів обіцяють подарувати Чернівцям. На долю чернівецьких реставраторів випала найвідповідальніша частина роботи. Наразі 12 фахівців чернівецьких реставраційних майстерень заледве перемістили статую у своє приміщення, де встановили її вертикально. Обстеження виявило, що скульптура містить сліди підпалу, а від довгого перебування у землі мармур потемнів та увібрав у себе солі металів. Крім того, на самій статуї виявлено кілька мікро-тріщин. У подальшому планується очистити її від залишків грунту та пилу, а також відновити колишню білизну та блиск найкращого в світі каррарського мармуру. За розрахунками фахівців, на це піде кілька місяців.

Попри легенди, які досі гуляють містом, що відбита голова імператриці може перебувати десь у приватній колекції, реставратори стверджують, що й без неї зможуть повністю відновити первісний вигляд "Австрії", якщо вдасться роздобути дорогий каррарський мармур. Але те, чи будуть у "Австрії" руки і голова і де саме встановлять відновлений монумент, вирішуватиме міська громада. Можливо, що після реставрації статую передадуть до Художнього музею Чернівців.

 Юрій ЧОРНЕЙ, Чернівці

1