У Чернівцях школярів навчали і як життя врятувати, і як свої права відстояти

У Чернівцях школярів навчали і як життя врятувати, і як свої права відстояти

22.05.2018, 23:51

Нетипові заходи, аналогів яким в Україні не було, тривають на Буковині. 22 травня у Чернівецькій загальноосвітній школі № 31 під час незвичних лекцій школярів навчали і першу медичну допомогу надавати, і розповіли, як свої права відстояти.

Нетиповий захід охопив понад півсотні дітей. Проте завдяки унікальному формату зустрічі діти мали змогу не лише слухати спікерів, а й ставити різноманітні запитання.

«Чимало з дітей знали свої права  - і це дуже позитивно. Попри те, що ми проводили інтерактивну лекцію переважно для учнів шостих класів, вони добре володіли інформацією і про адміністративну, і про кримінальну відповідальність. Завдяки законодавчим змінам відтепер усі діти, без винятку, мають право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Виявилось більшість школярів цього не знали», - розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну. Окрім того, діти дізнались, що 2018 рік оголошений в Україні Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право».

Настоятель храму Петра і Павла, отець Назарій, дав дітям духовні настанови. Спілкувались із учнями і фахівці служби зайнятості.  Вони надавали різноманітні поради, щоб діти у майбутньому змогли вдало професію обрати. Від порад та настанов до психологічної просвіти. Психолог Ігор Огданський відповідав на запитання учнів. По-новому розкрив історію школярам український захисник, доброволець, Юрій Довбуш: «Я вражений, наскільки ерудовані школярі. Вони розпитували про війну, яка триває на Сході країни, про те, як здобувалась незалежність нашої держави, загалом про історію України».

Ба більше, під час нетипового заходу дітей навчали, як життя ратувати. Це викликало у них чи не найбільше емоцій. «У будь-якій надзвичайній ситуації найперше не панікуйте, зосередьтесь. По-друге, необхідно викликати фахівців і до їхнього приїзду не гаяти часу,  а спробувати надати першу медичну допомогу», - розповіла начальник медичного пункту управління ДСНС України у  Чернівецькій області  Світлана Мойсова.

Дітям пояснили, як виявити ознаки життя. У разі, якщо не прослуховуєтеся пульс та дихання, значить залишається 5-6 хвилин на порятунок людини. Саме тому дітей навчали робити непрямий масаж серця та штучне дихання.

 Нетиповий проект «Школа життя», який ініціювала громадська організація «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців спільно з партнерами, зокрема системою безоплатної правової допомоги, триватиме. Надалі до проведення унікальних лекцій долучатимуть ще й відомих буковинців.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

1