У Чернівцях школярам розповіли про свято Покрови і заспівали козацьких пісень

У Чернівцях школярам розповіли про свято Покрови і заспівали козацьких пісень

10.10.2019, 19:35

10 жовтня о 14.00 на абонементі юнацького філіалу відбувся урок-літературна візитка  «Із глибини сторіч долина козацький клич…» ( до дня українського козацтва)

Відкрила захід зав. відділом абонемента Катерина Павлівна Сергійчук, яка розповіла присутнім історію старовинного народного свята Покрови Пресвятої  Богородиці і про день святкування українського козацтва.

Непомітно, але впевнено вступила у свої права осінь, котру ознаменував один з найшановніших у слов`ян місяців – жовтень. З ним пов`язано чимало свят, серед них – свято Покрови пресвятої богородиці.

Пресвята богородиця стала своєрідним символом і покровителькою відважного українського війська-козаків.

14 жовтня відзначається День українського козацтва, оскільки його виникнення відіграло величезну роль в історії нашого народу.

Провела урок кандитат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та викладач Чернівецького Національного Університету ім. Ю. Федьковича Валентина Андріївна Чолкан. 

Вона розповіла про феномен козацтва в художній літературі, презентувала книги класиків української літератури і сучасних істориків та літературознавців, присвячені запорізькому війську (Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Пантелеймона Куліша, Романа Іваничука, Юрія Мушкетика, Ліни Костенко, Тараса Каляндрука та ін.). Літературознавець зачарувала старшокласників ЗОШ №20 та  Навчально-виховного комплексу «Лідер» виконанням пісень Марсі Чурай, з якими козаки ходили у походи.  Учасники заходу під час виступу Валентини Андріївни мали можливість погортати сторінки унікальних видань, присвячених волелюбним предкам-козакам.

Світлина від BukNews.

З цікавістю присутні слухали генерала-отамана буковинського козацького коша Василя Костянтиновича Волощука. Він запевнив слухачів, що звичаї та традиції козацтва зберігаються і сьогодні. Сучасні козаки захищають рідну землю на сході України.

Світлина від BukNews.

Бібліотекарі абонемента організували виставку-екскурс «І оживає дух козацький…». Презентацію виставки провела бібліотекар Христина Олегівна Мацків.

Молодь насолоджувалася козацькими піснями у виконанні народного аматорського вокального гурту «Козацька берегиня» Центрального Палацу культури (художній керівник – Тамара Коваль, концертмейстер – заслужений артист України  Олександр Жуков), що стало справжньою окрасою зустрічі.

Школярі поглибили свої знання з історії козацтва та історії української культури.

1