У Чернівцях розпочався проект «Мистецтво просто неба»

У Чернівцях розпочався проект «Мистецтво просто неба»

23.08.2016, 23:47

Чернівецький художник і графік Олег Любківський, виставкам якого аплодували у Відні, Берліні та інших столицях і культурних центрах Європи, розпочав новий проект «Мистецтво просто неба». Щотижня до початку жовтня, коли Чернівці святкують свій День міста, у мальовничих куточках середмістя він представлятиме виставку однієї картини, згодом об’єднавши їх у повноформатну виставку «Місто, що колись звалося Сzernowitz». Автор концептуальних творів, присвячених старим Чернівцям у контексті загальноєвропейської культури, своїм новим проектом О. Любківський вирішив стати ближчим до пересічних городян і гостей міста. 

«Пострадянська традиція експонувати картини у виставкових залах і галереях поступово втрачає сенс, тому давно виношував ідею більш демократичної та доступнішої для безпосереднього контакту із картиною та художником вуличної експозиції, коли ніхто не стоїть глядачеві за спиною, не вимагає квиток. Зрештою, така форма експонування більш якісна, оскільки немає темних залів і штучного освітлення», — пояснює ідею проекту художник.

Що ж до його першої з експонованих просто вулиці картини, то на ній, за словами митця, зображено уламки минулого життя, епохи, в яку жили люди, що залишили у спадок неповторні Чернівці.

«О. Любківський є художником, який бачить найтонші дрібниці, які, власне, часто визначають, ким ми є, якою була епоха, що вже відійшла від нас. Через його трактування можемо відчути дух минувшини, і у цьому сенсі О. Любківський є своєрідним міфотворцем історії Чернівців», — ділиться думками історик, літератор і журналіст Юрій Чорней.

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці
 
Рубрика: 
 
Газета: 
1