У Чернівцях розкидали листівки про Арсенія Яценюка, зображеного у вигляді керованої ляльки

У Чернівцях розкидали листівки про Арсенія Яценюка, зображеного у вигляді керованої ляльки

22.09.2012, 19:03

У ніч з 17 на 18 вересня 2012 року в місті Чернівці (вул. Комарова, Південно-кільцева, Бульвар Героїв Сталінграду) невідомі особи розповсюджували по багатоквартирних будинках в поштові скриньки та розкидали по під’їздах агітаційні листівки, оформлені в стилі «чорного піару».

На них одного із лідерів Об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка зображено у вигляді керованої ляльки, а також стверджується, що Арсеній Яценюк – «маріонетка в руках влади та запроданець». Контрагітаційні матеріали не містять жодних вихідних даних про замовника, тираж тощо.

Текст листівки (додаються) містить інформацію, яка за своїм змістом наштовхує на думку про псевдоопозиційність кандидата, який очолює виборчий список Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина».

Наприклад, автори листівки стверджують, що виборча кампанія спонсорується Віктором Пінчуком, Леонідом Кучмою та Дмитром Фірташем, і вони мають на Арсенія Яценюка такий вплив, що той виконуватиме будь-які їх вказівки. Також «розкриваються» теми: «Яценюк саботує діяльність опозиції», «Яценюк продав мову», «Яценюк свідомо робить все для того, щоб програти вибори».

ОПОРА попросила прокоментувати даний випадок голову регіонального виборчого штабу об'єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Максима Бурбака, який сказав наступне: «Влада розуміє, що чесно перемогти на цих виборах їй не вдасться.Тому застосовує всіх, навіть найбрудніших методів боротьби із політичною силою, яка реально протистоїть їй, і яку підтримує більшість українців. Поширення подібних матеріалів свідчить тільки про одне – влада реально боїться об’єднаної опозиції Батьківщина та Арсенія Яценюка».

У ст. 74, ч. 22 Закону «Про Вибори народних депутатів України» зазначається наступне: «Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». З приводу контрагітації, то Закон (ст. 68, ч. 1) не забороняє агітувати проти кандидата чи партії. Проте, в ст. 74 п. 9 «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку».

Нагадаємо, що це вже третій випадок застосування подібних технологій у Чернівцях. Попередні два випадки стосувалися кандидата від Об’єднаної опозиції у 201 виборчому округу Миколи Федорука.

Джерело: ГМ "Опора"

1