У Чернівцях розглянули перспективи відкриття консульства Молдови на території області

У Чернівцях розглянули перспективи відкриття консульства Молдови на території області

07.07.2023, 13:16
Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко зустрівся сьогодні з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь.
 
Сторони обговорили можливості розширення співпраці між сусідніми регіонами обох держав. Мова йшла, зокрема, про посилення соціально-економічних зв’язків, обмін досвідом між органами місцевого самоврядування, реалізацію транскордонних проєктів задля вирішення спільних проблем та підвищення рівня життя населення. Крім того, учасники зустрічі проаналізували перспективи відкриття консульства Молдови на території Чернівецької області.
 
Голова обласної ради подякував Валеріу Ківерю за підтримку нашого народу у боротьбі з російськими загарбниками та тих українців, які через війну вимушено переїхали до Молдови.
 
ДОВІДКОВО:
 
Міжнародний бізнес-форум за участі підприємців з України, Румунії та Молдови розпочав свою роботу у Чернівцях. Участь в офіційному відкритті заходу взяв голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко. Він привітав учасників та організаторів із реалізацією гарної та потрібної ініціативи й побажав усім плідної роботи.

«Це перший тристоронній економічний бізнес-форум, який проходить у Чернівцях. Я дякую тим людям, завдяки яким ми сьогодні можемо збиратися й працювати, бо, на жаль, живучи у двадцять першому столітті у Європі, українці змушені виборювати право на свободу та життя. Тож дякую нашим героям-захисникам – Силам оборони, які воюють за територіальну цілісність України. Також вдячний нашим партнерам, адже сьогодні серед нас є представники країн, котрі від 24 лютого 2022 року пліч-о-пліч з українським народом, і ми відчуваємо їхню підтримку щодня. У ніч, коли російські ракети летять по мирному Львову, вже відомо про чотирьох загиблих, коли Буковина прощається з Героями, ви тут із нами і ми це дуже цінуємо. Хочу відзначити і представників бізнесу, який вистояв, продовжує працювати і створювати нові робочі місця, наповнюючи бюджет, а значить підтримуючи армію і незалежність. Упевнений, що така єдність обов’язково приведе нас до Перемоги, миру і процвітання», – зазначив голова обласної ради.

Участь у відкритті форуму взяли також начальник Чернівецька обласна військова адміністрація Руслан Запаранюк, заступник Чернівецького міського голови Євгеній Маховіков, керівник Програми з розвитку регіонів UNDP Ukraine / ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов, радник Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» USAID Ukraine - USAID Україна Олексій Кушнір, голова румунської благодійної організації Fundatia Scheherazade Ваджіха Харіс. Триватиме він упродовж двох днів. Під час форуму відбудуться панельні сесії, мета яких – напрацювання економічних зв’язків між представниками бізнесу трьох країн та поглиблення співпраці у різних галузях.

Першу сесію «Міжрегіональне економічне партнерство: інструменти та можливості активізації» модерує заступник голови обласної ради Михайло Павлюк. Серед її учасників – Альберто Фернандез-Дієз – керівник торгово-економічного відділу (Представництво Європейського Союзу в Україні), Ігор Прокопчук – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Румунії, Валеріу Ківерь – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні, Микола-Мирослав Петрецький – депутат Парламенту Румунії, голова Союзу українців Румунії, Дмитро Лєкарцев – голова національного конгресу Українців Молдови, представник ТПП України в Республіці Молдова.

Форум відбувається у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Там також облаштували виставкову зону, де представники регіональних підприємств різних галузей презентували зразки своєї продукції, аби сприяти просуванню товарів і послуг на зовнішні ринки.

Джерело: Чернівецька обласна рада

1