У Чернівцях реставрували першу металеву браму австрійської доби

У Чернівцях реставрували першу металеву браму австрійської доби

05.10.2012, 22:18

Сьогодні, 5 жовтня, на вулиці Горького, 11 презентували відреставровану браму ХІХ століття. Будинок за цією адресою відомий багатьом чернівчанам, оскільки збудований у тому ж стилі, що й Художній музей на Центральній площі. Навіть віконні металеві решітки є точнісінько такими, як у музеї. За реставрацію брами узявся чернівецький коваль Дмитро Горковенко, який долучив до роботи 8 майстрів і вклав у її відновлення 28 тисяч гривень. Із реставрації австрійської брами по вулиці Горького розпочинаються реставраційні роботи металевих та дерев’яних брам міста. “Це наша перша спроба реставрувати старовинні ворота, – зазначила начальниця відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міськради Олена Пушкова. – За згодою мешканців їх зняли і відвезли у майстерню до Львівської області. Це унікальний зразок віденської сецесії. Подібних у Чернівцях вже майже не залишилося. Фактично повністю збережена конструкція і автентичний матеріал. Усі елементи, до кожної заклепки, збережено в первісному стані. Антикорозійне покриття дає гарантію, що брама залишиться неушкодженою принаймні чверть століття».  «Таких яскравих втілень віденської сецесії у Чернівцях дуже мало, – каже коваль Дмитро Горковенко. – Саме тому ця робота мені видалася найцікавішою. Воріт такого рівня композиції і планування у Чернівцях дуже мало».  До слова, нині вже завершені реставраційні роботи вхідних дверей до Художнього музею, які було відреставровано за кошти спонсорів та банків.

1


КОМЕНТАРІ (1)

8 жовтня 2012 року о 10.00 на Площі Філармонії відбудеться відкриття реставрованого влатного туалету. Право першого підняття кришки унітазу і спуску води надано кандидату в народні депутати Михайлішину В.М. 

Запрошуються ЗМІ і громадськість. Кожному 10-му відвідувачу туалету В.М.Михайлішин вручить іменний, власноручно підписаний рулон туалетного паперу з логотипом "Я чернівчанин"

Виборчий штаб В.М.Михайлішина

 

 

 

avatar

Білик

06 жовтня 2012 09:58