У Чернівцях раптом згадали ганебний референдум 'за народною ініцівативою' з фейковою явкою виборців. Чому саме зараз?

У Чернівцях раптом згадали ганебний референдум "за народною ініцівативою" з фейковою явкою виборців. Чому саме зараз?

16.08.2017, 09:30

Одинадцять громадських організацій Буковини звернулися до Президента України Петра Порошенка визнати результати Всеукраїнського референдуму 2000-го року та перезавантажити парламент за новими змінами до Конституції України.

Всеукраїнський референдум за народною ініціативою відбувся 16 квітня 2000-го року, участь у якому взяло майже 30 мільйонів громадян. На голосування було винесено 4 питання: про дострокове припинення повноважень Верховної Ради; обмеження депутатської недоторканості; зменшення загальної кількості народних депутатів з 450 до 300 та створення двопалатного парламенту. Оголошені результати продемонстрували неабиякий рівень одностайності. Проте на сьогодні з усіх винесених на референдум питань відповідні зміни до законодавства були внесені для реалізації лише до першого – дострокового припинення повноважень Верховної Ради України.

ЮРІЙ КОВАЛЕЦЬ, ГОЛОВА ВГО “НІХТО КРІМ НАС» В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ: 

«Відповідно до Всеукраїнського референдума, звертаємось до Вас у зв’язку із глибоким занепокоєнням через порушення прав та захищеними законом інтересів народу України, кожного громадянина окремо, яке триває вже десятки років та не знаходить свого конструктивного вирішення і по сьогоднішній день. Вважаємо, що саме Президент України, як гарант додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, є уповноваженою особою для розгляду даного звернення, а також неупередженою особою, яка має надані законом повноваження для врегулювання наведених далі питань».

ЮРІЙ КОВАЛЕЦЬ, ГОЛОВА ВГО “НІХТО КРІМ НАС» В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ:  «Чому на сьогоднішній день не введено три пункти цього референдуму? Відповіді на це питання немає. Тому громадські організації Буковини вирішили порушити це питання перед суспільством. Всі події, які нині відбуваються в Україні, вони тісно пов’язані з організацією робити в кабінетах Верховної Ради. Часто самі депутати стають організаторами корупції».

До речі, за результатами референдуму 2000-го року за обмеження депутатської недоторканості проголосувало майже 90 % громадян, котрі взяли участь у голосуванні.

АНАТОЛІЙ ФЕДОРІВ, ГОЛОВА ГО «ОПЛІЧ»: «Депутати кажуть, що для  зняття недоторканості потрібно два роки. А референдум 2000-го року вже зняв цю недоторканість. Потрібно просто повернутися до волевиявлення українського народу».

РОДІКА ДИЯКОН, ГОЛОВА ГО «ЦЕНТР ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ»: «Люди йшли в депутати, аби мати недоторканість. Вони знали, що рано чи пізно порушать закон, але їх не притягнуть до відповідальності. Цьому треба покласти край».

А ось політолог Олексій Кандюк вважає, що референдум 2000 року, ініційований тодішнім Президентом України Леонідом Кучмою, аби насамперед мати вплив на парламент і  показати депутатам, хто в країні господар.

ОЛЕКСІЙ КАНДЮК, ПОЛІТОЛОГ: «Тодішнє оточення президента Кучми хотіло показати депутатам, що Президент може в будь-який час розпустити парламент, що він на  них має вплив. З юридичної точки зору Конституційний Суд визнав, що результати референдуму не є рекомендаційними, а мають пряму дію».

Активісти 11-ти громадських організацій Буковини звернулися до Президента України відновити волю народу, визнати результати Всеукраїнського референдуму 2000-го року та перезавантажити Верховну Раду за новими змінами до Конституції України. Чи дослухається глава держави до громадськості і чи є до цього юридичні підстави прогнозувати складно, адже як показує досвід в Україні, навіть, закон кожен суд трактує по-своєму.

Юрій Ковалець, голова ГО "НІхто, крім нас": «Це питання не носить ніякий не замовний характер. Це питання виникло давно, але з огляду на те, що в парламенті мусується питання Але повністю не виконують, волю народу».

Рекомендований лист надішлють в Адміністрацію Президента. Якщо не дочекаються реакції, говорить Юрій Ковалець, будуть вдаватися до більш гучномових заходів. Щоправда, яких саме - ще точно не визначились. 

Джерело: https://bukovyna.tv/referendum-2000-go-roku-zapytannya-zalyshylysya-bez-vidpovidej/ та http://mtrk.com.ua/news/30977-hromadska-orhanizatsiya-nikhto-krim-nas-initsiyuye-zvernennya-do-prezydenta-ukrayiny.html

Користувачі соцмереж активно коментують незвичайну ініціативу. 

Критично щодо даної ініціативи висловився доктор політичних наук, професор Анатолій Круглашов. 

Anatoliy Kruglashov В чому ідея? Ганебний референдум "за народною ініцівативою" з фейковою явкою виборців? З метою побудови суперпрезидентської республіки і оформлення трикутника Москва -Мінськ-Київ? Будь ласка, хто автори цієї "ідеї "? (...) Щодо явки подивіться данні про активність виборців, зокрема в областях, де не менше чверті населення вже тоді були на заробвтках. А щодо палати перів також зазирніть іу дотичні офіційні матеріали й спробуйте знайти пропозиції щодо її повноважень і функцій. Знайдете, поділіьься, будь ласка.Зі свого досвіду я виніс переконання не підписувпти карт-бланш . А Ви? (...) А референдум від 17 березня не кортить знову згадати? Цікавенькі ініціативи пішли. Навіть дуже.

 

Dmytro Tanastchyk
 

Не все так просто з тим референдумом. Нагадаю: Чи підтримуєте Ви пропозиції про доповнення статті 90 Конституції України новою третьою частиною такого змісту:

«Президент України може також достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо Верховна Рада України протягом одного місяця не змогла сформувати постійно діючу парламентську більшість або у разі незатвердження нею протягом трьох місяців підготовленого і поданого в установленому порядку Кабінетом Міністрів України Державного бюджету України», яка б установлювала додаткові підстави для розпуску Президентом України Верховної Ради України, та відповідне доповнення пункту 8 частини першої статті 106 Конституції України словами: «та в інших випадках, передбачених Конституцією України»?

 Чи згодні Ви з необхідністю обмеження депутатської недоторканності народних депутатів України і вилученням у зв'язку з цим частини третьої статті 80 Конституції України:

«Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані»?

 Чи згодні Ви із зменшенням загальної кількості народних депутатів України з 450 до 300 і пов'язаною з цим заміною у частині першій статті 76 Конституції України слів «чотириста п'ятдесят» на слово «триста», а також внесенням відповідних змін до виборчого законодавства?  

Чи підтримуєте Ви необхідність формування двопалатного парламенту в Україні, одна з палат якого представляла б інтереси регіонів України і сприяла б їх реалізації, та внесення відповідних змін до Конституції України і виборчого законодавства?

26 730 432 89,91%         2 597 915            8,73%    366 514         1,23%

1