У Чернівцях проводять обшуки на телеканалі ТВА – наживо (ОНОВЛЕНО о 21.20+коментар Михайла Яринича)

У Чернівцях проводять обшуки на телеканалі ТВА – наживо (ОНОВЛЕНО о 21.20+коментар Михайла Яринича)

11.01.2020, 18:53

Сьогодні, 11 січня, у приміщенні бізнес-центру у Чернівцях, де розміщений телеканал ТВА, проходить обшук. За попередньою інформацією, слідчі дії проводить столичний підрозділ Державної фіскальної служби.

За словами директора ТВА Вадима Пелеха, слідчі пред’явили ухвалу на обшук фірми, яка жодним чином не пов’язана з ТВА, але при цьому намагалися вилучити сервери телеканалу.

«У нас спільна серверна з іншими орендарями, – розповів Пелех. – Якби слідчі відімкнули обладнання офіс-центру, сигнал ТВА зник би з ефіру».

За словами директора, щоб цього не сталося, він надав доступ до серверів. Однак, слідчі намагалися вилучити обладнання.

«Вважаю, що якби ми не почали трансляцію цієї події в прямому ефірі, і не надали їй розголосу, силовики вимкнули б сервер, – сказав директор ТВА. – Я в прямому ефірі заявив, що готовий надати правоохоронцям доступ до обладнання ТВА. Хоча у мене склалося враження, що вони шукали приводів для втручання в роботу нашого телеканалу. А якщо зважити на те, що обшуки телеканалів останнім часом пройшли у Києві та Одесі, навряд чи така увага силовиків до ЗМІ є випадковою.»

За словами Вадима Пелеха, за ситуацією на ТВА стежать правозахисні журналістські організації України.

Водночас юрист телеканалу Олександр Маркідонов повідомив, що наслідком таких дій правоохоронців може стати відключення і паралізування роботи телеканалу.

“Окрім того, сьогодні було паралізовано роботу інших господарюючих суб’єктів. Але це буде наступом на журналістів і журналістську діяльність і свободу слова. От-от з ефіру може зникнути телеканал “ТВА”, на жаль”, – повідомив Маркідонов.

Ситуацію навколо телеканалу ТВА прокоментував депутат Чернівецької міської ради Михайло Яринич

У сучасному світі так справи не вирішуються. Є процедура. Є порядок. Є етика. Але силовим структурам такі понятті неблизькі. Вони переступають через все і всіх. Журналістська професія стала беззахисною. Невже перешкоджання їхній роботі – вже не кримінальна відповідальність? Чи правоохоронцям так можна? Заважати, принижувати, дискредитувати! Ось головні мотиви гарантів закону. Яким б не був засіб масової інформації – він повинен мати хоча б якийсь імунітет. Інакше свобода слова опиниться під загрозою. Якщо є зауваження до роботи ЗМІ – можна подати у суд чи забрати ліцензію. У цьому випадку, сподіваюсь, тут просто сплутали кабінети. Шукають щось, але не знають, де саме воно знаходиться. ТВА став заручником ситуації. Загроза прийшла від тих, хто мав б захищати журналістів.

1