У Чернівцях провели майстер-клас для відвідувачів п’ятнадцятої виставки «Вишиваний дивотвір»

У Чернівцях провели майстер-клас для відвідувачів п’ятнадцятої виставки «Вишиваний дивотвір»

19.05.2017, 13:01

ВИШИТІ СТОРІНКИ В ЛІТОПИСІ  ДНЯ ВИШИВАНКИ

Всесвітній день вишиванки рукодільна мережа «Санта» відзначила майстер-класом  для відвідувачів п’ятнадцятої виставки «Вишиваний дивотвір», яка днями відкрилася в  чернівецькому Художньому музеї.

      Як відомо, ювілейна експозиція присвячена 105-й річниці виходу в світ альбому «Взори вишивок народного промислу на Буковині» Еріха Кольбенгаєра , а її «осердя» - міжнародний проект «Вишиті сторінки з альбому…», в якому взяло участь понад сто майстрів. Саме ця вишита енциклопедія буковинської вишивки  найбільше вабила  глядачів, викликала найбільше запитань. Для  працівників музею, які цього дня відзначали своє професійне свято – День музеїв була справді гаряча пора:   молодь і відвідувачі поважного віку  цікавилися, як народився проект, захоплювалися багатством вишивальних технік, відтворених  на окремих аркушах – картинах, просили  майстрів , учасників проекту, прокоментувати експозицію, продемонструвати ті чи інші секрети  рукоділля.

       Наша землячка, а нині москвичка Вікторія Тучинська  встигала відповідати на запитання та «ілюструвала»  свою розповідь на полотні. Москвичка Тетяна Лєснікова  показала, як узорами з альбому можна прикрасити органайзери – ексклюзивну розробку «Санти», які в подарунок отримали всі учасники проекту. Чернівецькі майстрині  також захотіли «заповнити білі плями».  Зокрема, з»ясували,  способи пришивання ліліток, секрети роботи з металізованими  нитками.  Адже то були «камені спотикання»  під час роботи над багатьма сторінками проекту.

      Для  багатьох відвідувачів  музею та учасників майстер-класу був також притягальним образ учасниць «Вишиваного дивотвору», яка кожна по-своєму інтерпретували вишивку в своєму одязі.

Олена ЧАЙКА.

Фото Наталії БАРАНОВСЬКОЇ.

1