У Чернівцях  презентували новий комп’ютерний томограф  за 7 мільйонів, подарований фондом Ріната Ахметова «Розвиток України»

У Чернівцях презентували новий комп’ютерний томограф за 7 мільйонів, подарований фондом Ріната Ахметова «Розвиток України»

11.09.2013, 15:59

 11 вересня об 11.00 у Чернівецькому обласному клінічному онкологічному диспансері відкрили кабінет комп’ютерної томографії. Кабінет обладнаний сучасним  комп’ютерним томографом, який забезпечує  онкодіагностику та передпроменеву підготовку пацієнтів. 

Нове обладнання надасть пацієнтам можливість отримати медичне обслуговування на рівні європейських стандартів. Обладнання придбано за кошти фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» у рамках програми фонду «Рак виліковний», яка спрямована на поліпшення якості діагностики та лікування онкохворих за допомогою новітнього обладнання та впровадження передового досвіду лікування раку. Загальний бюджет програми «Рак виліковний» на оснащення Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру складає 7,2 млн. грн.

Спеціалізований для онкології 20-зрізовий комп’ютерний томограф дозволяє здійснювати діагностичні дослідження та передпроменеву підготовку пацієнтів, отримувати знімки зрізів м'яких тканин, внутрішніх органів, серця і судин, кісток в різних проекціях і площинах, при цьому значно скорочуючи час проведення досліджень та променеве навантаження для хворих.

За даними Обласного канцер-реєстру в Чернівецькій області на обліку перебуває 18854 онкохворих  (2085,4 на 100 тис. нас.)

Щорічно виявляється близько 2500 випадків онкологічних захворювань

Захворюваність

в 2012 році зареєстровано 2353 нових випадків злоякісних новоутворень  (ЗН),  що в перерахунку на 100 тис. нас. становить 260.8 ( 2010 – 266.1, 2011р. – 266.5 ).  Динаміка росту захворюваності злоякісними пухлинами в області неухильно підвищується.  Встановлено,   що за останні 25 років захворюваність виросла з 228.7 в 1985 р. до 260.8 на 100 тис. нас. в 2012 р. (Україна – з 275.2 до 363.0  на 100 тис. нас.).

По стадіям

Всього за 2012 рік питома вага злоякісних новоутворень, вперше виявлених в І - ІІ стадії становить 42.3 % (2011 р.- 44,1%), в ІІІ ст.- 21.4 % (2011р.- 22.5 %), в ІV ст.- 19.4 % (2011р.- 18,6 %).

Показник питомої ваги хворих ЗН, що отримали спеціальне лікування з впершевзятих на облік в 2012 році дорівнює   71.0 % ( 2011 - 70.4 %, 2010 - 66.9 %).  З них хірургічне лікування отримали 32.1 %  хворих, променеве – 16.0 %, хіміотерапевтичне – 14.4 %,  комбіноване – 28.1  %,  хіміо-променеве – 8.9 %.

Показник летальності до року, за останні три роки продовжує  неуклінно знижуватись і становить 34.7 % ( 2009р – 35.7 % ; 2010 р – 35.5 %).

Перебувають на диспансерному обліку більше 5-ти років з моменту встановлення діагнозу злоякісного новоутворення 12287 осіб (66.4 %).

( 2011р – 65.9 % ; 2010 р – 65.3 %).

Анатолій Гонца, головний лікар Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру: «Чернівецький обласний онкодиспансер – єдиний на Буковині медичний заклад, що надає медичну допомогу онкохворим і має розгалужену структуру, в повному обсязі виконує всі методики комбінованого та комплексного лікування онкологічних хворих.  Значну роль у закладі онкологічного профілю відіграє діагностична служба, яка, завдяки благодійному фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» сьогодні оснащена одним з найкращих апаратів для комп’ютерної томографії. 20-зрізовий комп’ютерний томограф дозволяє швидко, з високим ступенем роздільної здатності і якістю зображення отримувати знімки зрізів м'яких тканин, внутрішніх органів, серця і судин, кісток в різних проекціях і площинах, при цьому визначити наявність і ступінь поширення пухлинного процесу. Цією можливістю відтепер зможуть скористатися 2,5 тисячі пацієнтів з вперше виявленим онкологічним захворюванням та інші пацієнти, що знаходяться на обліку в нашому диспансері. Після встановлення апарату вже понад 200 буковинців пройшли сучасну діагностику. Слід нагадати, що комп’ютерна томографія застосовується в якості основного методу, коли з'являється необхідність визначити наявність і ступінь поширення пухлинного процесу, а отже передує призначенню правильного лікування для всіх наших пацієнтів».

Анатолій Заболотний, директор благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Для нас реалізація програми «Рак виліковний» у Чернівецькому обласному клінічному онкологічному диспансері - це ще один успішний приклад того, як державна медична установа спільними зусиллями благодійників та держави створює умови, забезпечує відповідну підготовку фахівців та якісний прорив у діагностиці онкологічних захворювань. Хочу зазначити, що вже є проміжні результати – на обладнанні пройшли діагностику понад 200 пацієнтів. А фахівці, які працюють у диспансері, отримали найвищі оцінки за результатами навчання роботі на обладнанні.  Для нас це дуже важливо, оскільки лише обладнання не дає результатів – має бути належно підготовлене приміщення, наявні витратні матеріали та сформована сильна команда фахівців. Тільки тоді обладнання працюватиме в інтересах пацієнта. Наразі ми бачимо це на прикладі Чернівецького онкодиспансера та сподіваємося, що і надалі відділення буде розвиватися, вдосконалюватися та ефективно працюватиме для людей».

Нагадуємо, що в рамках програми «Рак виліковний» фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» створено 11 радіологічних відділень в клініках-партнерах у Західній Україні, де протягом року діагностику та лікування проходять близько 21 тис. пацієнтів. Загалом для радіологічної служби 8-ми західноукраїнських областей фондом поставлено діагностичне та лікувальне обладнання на суму понад 93 млн. грн. У листопаді 2013 року планується відкриття відділення дистанційної променевої терапії у Волинському обласному онкологічному диспансері.

«РАК  ВИЛІКОВНИЙ» 

      Рак став   «чумою ХХІ століття». Що відомо про рак? Ця хвороба  продовжує залишатися  в числі загадкових  хвороб, приносячи людству  страх  і велике страждання. Це єдине захворювання, яке має біля 300 різних теорій та гіпотез.

    Сучасне формулювання: Пухлина – це вогнище  проліферативно  - некротичних змін, що виникають  в  результаті  впливу  на організм  шкідливих агентів зовнішнього та внутрішнього середовища. Характеризується морфологічною, біофізичною і біохімічною атипією (не - типовістю), здібністю клітин до метастазування (переміщення з током лімфи та крові по організму, з наступним проростанням в нові   органи та тканини)  з неадекватним сприйняттям впливу  зі сторони контролюючої системи організму.

      Багато залежить від організації ефективної  системи охорони здоров’я  в  країнах з низьким рівнем доходу населення.   Успішність боротьби з раком тісно  зв’язана з рівнем життя людини і чим він буде вище,  тим  більше шансів на успіх в цій боротьбі.

    Ось сім сигналів небезпеки, кожен  із яких   має примусити звернутися до лікаря  відразу при виявленні :

  1. Незвична кровотеча і / або які – набудь виділення .
  2. Потовщення і / або ущільнення в молочній залозі або в   іншому місці.
  3. Люба тривала   виразка , яка  не загоюється .
  4. Порушення  випорожнення кишечника або  сечового міхура.
  5. Охриплість голосу або тривалий кашель.
  6. Розлад травлення або труднощі  при ковтанні.
  7. Будь – які зміни на бородавці або   родимці.

     Сьогодні  велика новина для  багатьох людей заключається в тому, що рак І і ІІ стадії виліковується майже  в 100 %  випадках !

   Зараз рак не доля і не вирок – це просто діагноз. Чим раніше він покладений – тим більше надії на успіх !    

Про Фонд      

Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» був створений 15 липня 2005 року. Мета створення Фонду – брати участь в усуненні причин соціальних проблем українського суспільства, перейти від актів доброї волі до послідовної стратегії соціального розвитку суспільства.

Місія Фонду

Працювати для людей, усуваючи причини актуальних громадських проблем; впроваджуючи кращий досвід, накопичений в Україні та за кордоном; створюючи унікальні системні рішення; домагаючись максимального результату кожним своїм проектом та дією.

Принципи діяльності Фонду

Прозорість: найвищі стандарти інформаційної відкритості проектів і діяльності Фонду на всіх етапах – від прийняття рішень до підведення підсумків.

Незалежність: відсутність кон’юнктурних і популістських мотивів у прийнятих рішеннях.

Ефективність: прагнення одержувати максимально можливий соціальний ефект від вкладених сил і засобів, об’єднання своїх і партнерських зусиль.

Професіоналізм: професійна експертиза, професійне виконання і професійна координація всієї роботи.

Результативність: націленість на досягнення поставлених цілей.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Добрий вечір. Цікавить чи можна зробити знімок хребта? Дякую

avatar

Марина

14 листопада 2017 17:46

Доброго дня! Підкажіть чи можна пройти загальну томографію за попереднім записом і яка ціна обстеження? 

avatar

Тетяна

16 листопада 2017 10:52

Доброго дня... Я знаю що у вас запустили нову апаратуру... мене цікавить як можна записатися,і яка ціна загального огляду?

avatar

Марія

14 травня 2018 09:46