У Чернівцях презентуватимуть книгу про старіння

У Чернівцях презентуватимуть книгу про старіння

14.04.2017, 12:17

19 квітня у Літературному Целанівському Центрі (вул. О. Кобилянської, 53) відбудеться презентація книги німецького автора Вільгельма Шміда «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо», яка нещодавно вийшла у «Видавництві 21». Про книгу та пов’язані з нею питання спілкуватимуться перекладачка Олександра Мельник-Подолян та модераторка Інґа Кейван. Початок о 18:30.

Презентація книги Вільгельма Шміда – один із трьох заходів, присвячених проблемі старіння, які ініціював Центр Gedankendach за підтримки Goethe-Institut і в яких бере участь «Видавництво 21».

Книга «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо» представляє один із напрямків мотиваційної літератури. І хоч цей сегмент досить популярний і добре представлений на українському книжковому ринку, має велику читацьку аудиторію, саме тема старіння і дотичні до неї – ще майже не заповнена ніша. Але те, що такі книги все ж з’являються, і вони затребувані, свідчить, що наше суспільство готове рухатися у напрямку позитивних соціально-культурних змін – хай поки мікроскопічними кроками, але воно починає перезавантажувати своє ставлення до проблеми старіння.

Вільгельм Шмід про досить непрості речі, явища, процеси говорить просто і зрозуміло, завжди тримаючи у полі зору співрозмовника. І книга ця справді варта уваги. Адже тема старіння не так часто обговорюється; більше того, у нашому суспільстві вона часто (чи навіть звично) обминається. Психологічно це зрозуміло: людина не воліє замислюватися над тим, що колись усе може змінитися, що її мотиваційно-вчинкові площини наповняться новими смислами. Але відштовхуючи ці думки щодо себе, людина не замислюється й над тими, для кого цей період життя вже актуальний, не помічає їх або дратується, не зважає на них. А таке ставлення лише ускладнює життя літнім людям. Намагаючись збагнути проблему старіння у зв’язку з собою, людина вчиться жити з цим процесом осмислено і зі смислом. Намагаючись збагнути проблему старіння у зв'язку поки що з кимось іншим, людина вчиться бути гуманнішою, чутливішою і співчутливішою, а також оберігає себе від травматичноо сприйняття себе у майбутньому, у новій якості.

До розмови на тему старіння, про те, які кроки пропонує здійснити Вільгельм Шмід, аби старіння можна було назвати гідним або вдалим, про те, як працювалося з цією книгою перекладачці, та на інші теми запрошують «Видавництво 21», Літературний Целанівський Центр, учасники презентації.

 ПРО АВТОРА

Вільгельм Шмід (Wilhelm Schmid, 26 квітня 1953 року, Біленгаузен, Баварія) – німецький філософ, який працює у напрямку філософії життя.

1980 розпочав вивчати філософію та історію при  Вільному університеті Берліна, продовжив навчання у Паризькій Сорбонні та університеті м. Тюбінгена. У 1991 здобув науковий ступінь доктора філософії, захистивши своє ґрунтовне дослідження про Мішеля Фуко.

1997 року Шмід захистив дисертацію на здобуття ступеня доктора габілітованого в Ерфуртському університеті про «основи філософії життя».

2004 року отримав звання позаштатного професора Ерфуртського університету.

Викладав при Лейпцизькому університеті, Берлінському технічному університеті, Єнському університеті, Педагогічному університеті Ерфурта та ін.

З 1998 по 2007 рр. безперервно працював при лікарні Аффольтерн на Альбісі поблизу Цюріха як духівник з філософським нахилом.

2012 р. – отримав філософську премію Мекатцера за особливі досягнення у сприянні розвитку філософії.

2013 р. –  був  нагороджений премією фонду Маргріт Егнер за свою працю про філософію життя.

З 1980 року живе та працює в Берліні.

 Найважливіші праці:

1998 – «Життя як витвір мистецтва»

1999 – «Розмова про філософію життя»

2002 – «Пошуки сенсу»

2003 – «Чи можливе життя без любові?»

2007 – «Розмова про життя та філософію»

2008 – «Людське право на поганий настрій»

2009 – «Завжди думати лише позитивно?»

2013 – «Щастя – це не найважливіше у житті»

2014 – «Душевний спокій. Чого ми набуваємо, коли старіємо?»

2016 – «Про користь спокою для життя у нелегкі часи»

 Сторінка книги на сайті «Видавництва 21»: http://www.books-xxi.com.ua/products/dushevnij-spokij-chogo-mi-nabuvaemo-koli-stariemo

 Контактна соба:

Інга Кейван

1