У Чернівцях презентуватимуть книгу незрячого письменника Джона Галла

У Чернівцях презентуватимуть книгу незрячого письменника Джона Галла

28.07.2015, 02:36

В п’ятницю, 31 липня о 18.00 в культурно-мистецькому центрі "Literatur Cafe" відбудеться презентація книги «Бачити в темряві» незрячого письменника, професора і богослова Джона Галла.

 Центр «Емаус» спільно з активістами всеукраїнського велопробігу «Бачу. Зможу. Допоможу», в якому беруть участь 12 молодих людей,шестеро з яких з вадами зору, прагне допомогти людям з обмеженими можливостями стати «видимими» для громадськості, сприяти їх соціальній інтеграції і забезпечувати повагу до прав людини незалежно від фізичних можливостей.

 «Ми хочемо, щоб ця книга не була просто черговою публікацією, але пробудила суспільство до змін, – розповідає керівник центру «Емаус» Крістіна Анґлєс д’Оріак. – Головна ідея книги – «бачити і вірити» співпадає з покликанням центру «Емаус». Ми вчимось бачити неповносправність по-іншому, попри нещастя довіряти планам Бога. Важливо будувати мости між двома світами – в цьому випадку між світом зрячих і незрячих осіб, адже ми дійсно потребуємо одне одного».

У своїх щоденникових записах Джон Галл торкається найнесподіваніших сторін життя незрячої людини: сприйняття довколишнього світу, виховання дітей, стосунків з людьми.Презентація книги «Бачити в темряві» – це спроба відчинити двері у світ незрячих людей, почути їх потреби, зрозуміти їх почуття, щоб створити простір для гідного спілкування зрячих і незрячих осіб.

 

«У цій книзі йдеться про стосунки, де не замовчується почуття, де вголос говорять про сумне і радісне (…) Щоденник Джона Галла – неоціненний дарунок людям, і незрячим, і зрячим. Він вчить бачити. І вірити. А ще вчить активної присутності, вдячності за життя і смирення», –  говорить Оксана Винярська, одна з перекладачів книги, яка працювала з дітьми з порушеннями зору.

 «Втрата візуального світу – це зникання світла позаду, в міру просування тунелем, в якому немає світла попереду і з якого немає надії вийти. Однак у найглибшій, найтемнішій, найрозпачливішій точці настає переміна. (…) Ти або будуєш своє життя заново, або пропадаєш», – з передмови до англійського видання книги.

На презентації будуть присутні члени чернівецького об’єднання УТОС (Українського товариства сліпих), активісти велопробігу «Бачу. Зможу. Допоможу», представники Центру духовної підтримки людей з особливими потребами «Емаус» та перекладач книги Оксана Винярська.

 Організатор заходу – центр «Емаус», який діє при Українському католицькому університеті у Львові.

Адресазаходу: культурно-мистецький центр "Literatur Cafe",  пл. Центральна, 10

1