У Чернівцях презентували книгу про еміграцію євреїв Буковини

У Чернівцях презентували книгу про еміграцію євреїв Буковини

18.11.2016, 17:49

У Чернівцях у Музеї історії та культури євреїв Буковини відбулася презентація монографії кандидата історичних наук Ірини Яворської"Життя як пошук раю. Еміграція євреїв з Чернівецької області (1944-1991 рр.)"

Книга містить аналіз причин та умов єврейської еміграції з Північної Буковини в перші повоєнні роки, а також в період кінця 1960-х – початку 1990-х років, дані щодо її масштабів, динаміки, а також соціального складу виїжджаючих. Особлива увага приділяється також ролі регіональних лідерів у збереженні єврейської самобутності в умовах радянської дійсності, боротьбі єврейських активістів за право виїзду на історичну батьківщину. 

– Цю книгу я присвятила своєму татові та улюбленим вчителькам музики, Для обкладинки використала листівку з Ізраїлю, на якій зображена єврейська сім’я, – розповіла пані Ірина. – Мій тато був українцем, але мав друзів-євреїв. Коли вони виїхали, він сумував за ними. Над цією монографією я працювала чотири роки. Ця тема мені цікава. Бо кожна буковинська сім’я має свою еміграційну історію. І життя кожної людини – це пошук свого раю на землі. З Буковини євреї виїжджали трьома хвилями. Наймасштабніша еміграція відбулася у повоєнні роки. Люди, які пережили гетто, повернулися додому, а їхні будинки були розграбовані. Протягом 1944-1946 років виїхало не менше 50 тисяч євреїв. Але ця цифра неточна, могло бути й більше. У 1948 році створили державу Ізраїль. Про ці події я знайшла в архівах спогади лейтенанта Шалома Фішмана з Новоселиці – колишнього комсомольця. Радянська влада не противилася тому, аби євреї виїхали. 

Шлях кожного до омріяного раю був трагічний. Люди виїжджали зі сльозами на очах. Їх буквально видворяли з рідної землі, над ними знущалися чиновники. В архіві ОВІРу я бачила величезні папки з документами людей, які виїжджали. Під час чергової еміграції 1970-1973 років емігрували мої подруги з музичної школи. Тоді виїхало дуже багато хороших лікарів, учителів, музикантів, спортсменів. 

У Чернівцях презентували книгу про еміграцію євреїв Буковини


– Це важлива і дуже сумна тема, – запевнив директор Музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір. – Це перша така праця українською мовою, присвячена євреям повоєнного та радянського періодів еміграційним процесам. Ми плануємо створити експозицію про Голокост та євреїв, яким вдалося тоді вижити.

ДЖЕРЕЛО: MOLBUK.UA

1


КОМЕНТАРІ (1)

На їхнє місце приїхали без Бога в серці сільські таргаші які можуть тільки торгувати.  і бухати.   зараз це чернівецький бо-монд.  допоки не повернуться евреї.  які працювали лікарями, вчителями.  нічого путнього в чернівцях нее буде!  діти торгашів не можуть бути лікарями,  дар лікувати передається з молоком матері....

avatar

правда

19 листопада 2016 10:21