У Чернівцях представили проекти пам’ятника учасникам антитерористичної операції

У Чернівцях представили проекти пам’ятника учасникам антитерористичної операції

02.10.2017, 22:09

29 вересня у Чернівцях відбулася презентація конкурсних робіт на кращу проектну пропозицію пам’ятника учасникам антитерористичної операції в комплексі з формуванням площі на перехресті вулиць Небесної Сотні – Комарова – Воробкевича.

 У Чернівцях обговорювали яким буде пам’ятник воїнам АТО та площа Героїв. Свої проектні пропозиції подали на конкурс і досвідчені, й молоді архітектори. Вже відбулися два тури. Проте переможця не визначили. Тож вирішили запросити учасників бойових дій і небайдужих городян, аби кожен міг висловити свою думку та оцінити представлені роботи.

7 проектних пропозицій подали на конкурс автори. Завдання – спроектувати не лише пам’ятник учасникам АТО, але й площу, де планують звести монумент. Місце для пам’ятника обрали заздалегідь. Це спальний район Чернівців, де, як і в інших подібних кварталах, облаштованих майданів немає.

В’ЯЧЕСЛАВ ОБНЯВКО, ГОЛОВА ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ СПІЛКИ АРХІТЕКТОРІВ: «Это и есть основная идея, чтобы разместить здесь этот монумент, разместить небольшой музей. Мы предусмотрели и паркову, и фуд-корты, и транзитную зону, чтобы пройти к «Черемошу», и непосредственно памятник».

Серед учасників конкурсу і майбутній архітектор Марія Долга. Дівчина запропонувала своє бачення, яким повен бути пам’ятник героям АТО.

МАРІЯ ДОЛГА, СТУДЕНТКА ЧНУ ІМ. Ю. ФЕДЬКОВИЧА: «В мене виходить образ солдата – це воїн-визволитель нашої країни і квітка мальва. Це символізує свободу України, українську долю, українське життя».

Проте не всі присутні на обговоренні розуміють ідеї авторів. Степан Меленко, учасник АТО, каже, кожна проектна пропозиція має свої переваги, проте жодна з них не є довершеною.

СТЕПАН МЕЛЕНКО, УЧАСНИК АТО: «Я б говорив, щоб 2-3 роботи ті, хто розробляв, об’єднувалися і зробили одну, тому що є нюанси. Наприклад, квітка маку до АТО точно нічого не має».

НАТАЛІЯ ХІЛЬКО, ГОЛОВНИЙ АРХІТЕКТОР М. ЧЕРНІВЦІ: «Основна задача конкурсу була все-таки сформувати площу, і цей пам’ятник не повинен бути як окремий стоячий знак, а щоб це була реорганізована площа».

Учасники конкурсу презентували свої роботи. А присутні на обговоренні мали можливість їх оцінити в анкеті та висловити свої пропозиції. Нагадаємо преміальний фонд конкурсу становить 50 тисяч гривень.

Галина Комерзан

Джерело: https://bukovyna.tv

1