У Чернівцях порахують будинки і кількість грошей, необхідних для відновлення історичних  фасадів у 2017 році

У Чернівцях порахують будинки і кількість грошей, необхідних для відновлення історичних фасадів у 2017 році

20.04.2017, 14:12

Напередодні великодніх свят у приміщенні Чернівецької міської ради відбулосяспільне засідання робочих груп з визначення питання становлення реставраційної школи в Чернівцях та започаткування власних реставраційних майстерень, а також вивчення питання відновлення фасадів будинків центрального історичного ареалу Чернівців.

Розпочав це засідання заступник Чернівецького міського голови Володимир Середюк, який наголосив на тому, що необхідно проводити інформування мешканців міста стосовно умов здійснення ремонтних робіт фасадів будівель в межах історичних ареалів м.Чернівців, зокрема, дольової участі у виконанні цих робіт, а керівник відділу охорони культурної спадщини ЧМР Олена Пушкова ознайомила присутніх з інформацією, наданою приватними підприємствами та КЖРЕПами на виконання протокольного рішення спільного засідання робочих груп від 21.03.2017р. щодо опрацювання переліків будинків, пропонованих відділом охорони культурної спадщини, для проведення ремонтних робіт.

Світлина від BukNews.

В ході подальших дискусій відбулося обговорення наявності в центрі міста певної кількості фасадів будівель, які знаходяться на основних туристичних маршрутах і перебувають у незадовільному стані, а їх мешканці неспроможні приймати дольову участь у проведенні ремонту цих будівель. У таких випадках вивчатиметься можливість зміни відсотка співфінансування цих об’єктів до 20% за умови наявності коштів у міському бюджеті. Крім того, зазначеним рішенням передбачена можливість зменшення відсотка дольової участі у співфінансуванні для пільгових категорій населення. Аварійним будівлям можуть бути надані пріоритети у проведенні ремонтних робіт та дольової участі мешканців, оскільки, в окремих випадках, є термінова необхідність проводити ремонтні роботи фасадів (їх частин – карнизи, балкони тощо), які перебувають в аварійному та незадовільному стані з метою упередження їх подальшої руйнації.

Світлина від BukNews.

В результаті спільного засідання було вирішено, що департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради до 13.04.2017 року має сформувати переліки будинків в межах центрального історичного ареалу, де є співфінансування мешканців та погодити їх з комісією з метою  включення їх до Програми «Комфортне місто», - надати ці переліки до відділу охорони  культурної спадщини міської ради й подати бюджетний запит з орієнтовними сумами на проведення ремонту історичних будівель на 2017 рік. Відповідно, КЖРЕПи продовжать роботу щодо інформування мешканців стосовно  співфінансування у проведенні ремонтних робіт фасадів.

ЗОЛТАН КІРАЙ

1