У Чернівцях поминальні заходи пам’яті жертв Голодомору

У Чернівцях поминальні заходи пам’яті жертв Голодомору

23.11.2013, 17:04

23 листопада в Україні жалобний день, в який вшановуватиметься пам’ять безневинних жертв голодоморів. Цьогоріч минає 80 років з часу Голодомору 1932-33 років.

У суботу, 23 листопада, о 10 ранку активісти обласної організації партії ВО «Батьківщина» вшанували жертв Голодомору 1932-33 та 1946-47 років в Україні. Покладання квітів і вінків з поминальною молитвою відбулося біля пам’ятного знаку на розі вулиць Шевченка та Руської в Чернівцях. Учасники жалобного зібрання вшанували пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання.

Нагадаємо, що сьогодні, о 16.00 у рамках традиційної всеукраїнської акції «Запали свічу пам’яті», усіх небайдужих закликають вшанувати пам'ять загиблих під час геноциду української нації хвилиною мовчання та встановити запалену свічку на підвіконня.

До 80-х роковин Голодомору свободівці у Чернівцях проведуть документально-наукову виставку

З ініціятиви Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з 23 по 30 листопада 2013 року в приміщенні Центру "Юність Буковини" триватиме документально-наукова виставка "Вбивство голодом – Геноцид. До 80-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні".

Відкриття виставки відбудеться 23 листопада 2013 року о 17:00 за адресою: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 5. Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода». 

В День пам'яті жертв Голодомору у Чернівцях у сквері на розі вулиць Руської та Шевченка о 12.00 також відбувся молебень за участю представників різних конфесій, а також покладання квітів до Пам'ятного каменя жертвам Голодоморів. 

У поминальних заходах взяли участь свідки страшної трагедії, яким чудом вдалося вижити, представники громади міста, громадських та релігійних організацій та керівництво місцевої та обласної влади.

Представники громадських організацій, підприємств і установ, органів виконавчої і представницької влади, жителі Чернівців разом з головою обласної державної адміністрації Михайлом Папієвим, головою обласної ради Михайлом Гайничеру, секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішиним проклали символічні композиції з колосків жита і пшениці, квіти та вінки до Пам’ятного каменя. «Масштаби цієї національної трагедії неможливо виміряти у цифрах чи статистичних даних, адже соціальні, економічні, політичні та морально-психологічні наслідки Голодомору ще довго вражатимуть своєю небаченою жорстокістю та кількістю людських втрат у мирний час, - сказав після скорботної церемонії керівник виконавчої влади краю представникам засобів масової інформації. – Голодне лихоліття 32-33 років залишило найглибший слід у свідомості багатьох поколінь українців та стало величезним моральним ударом, завданим народу». Голодомор 32-33 років, додав Михайло Папієв, оминув буковинську землю, але старожили пам’ятають про голодні 46-47 роки на буковинській землі. «Найкраще вшанування пам’яті померлих від голоду - збереження суспільної стабільності у державі та об'єднання зусиль для гідного майбутнього наших сучасників і майбутніх поколінь українців», - зауважив голова облдержадміністрації.

Михайло Папієв також сказав, що на цьому місці, у сквері на розі вулиць Руської та ім. Шевченка обласного центру, буде споруджено пам’ятник жертвам голодоморів. «Хочу підкреслити, що це справа не лише влади – це справа всієї буковинської громади. Відкрито благодійний рахунок для пожертв на пам’ятник і сьогодні на нього надійшло майже 29 тисяч гривень. Дуже прикро, що найбільш активні поборники спорудження пам’ятника, політичні сили, які позиціонують себе як патріотичні, дотепер не долучилися до цієї важливої та потрібної справи», - сказав голова облдержадміністрації.

Опісля скорботних заходів для членів товариства політв’язнів і репресованих було організовано поминальний обід.

Окрім квітів, чернівчани поклали до Пам'ятного каменю композиції з житніх і пшеничних колосків як символів днів, коли українці голодували та місяцями не мали вдома навіть шматка хліба.

На пам’ятник жертвам голодомору та політичних репресій зібрано майже 29 тисяч гривень

 За повідомленням управління культури обласної державної адміністрації, у березні цього року було відкрито рахунок для збору коштів на спорудження у м. Чернівці пам’ятника жертвам голодомору. Станом на сьогодні на цей рахунок надійшло 28824 грн.

Першими свої пожертви у розмірі 2500 грн. зробили керівники крайової влади - Михайло Папієв, Михайло Гайничеру, Георгій Галиць.

Кошти на пам’ятник жертвам голодомору також переказали: Воронич І.І – 100 грн., департамент економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації – 2293 грн., Москаль Г.Г. – 2000 грн., Фіщук О.Г – 1000 грн.., громадський комітет з вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-33 р.р. у м.Чернівці – 150 грн., Попеску І.В. – 300 грн., Павлюк В.І – 200 грн., Онуфрик Б.С. – 100 грн., головне управління ПФУ в Чернівецькій області – 5000 грн., Килинич В.О. – 100 грн., управління лісового господарства – 2000 грн., головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області – 200 грн., головне управління ветеринарної медицини – 376 грн., Зайдел М.І. – 500 грн., Петричанський будинок-інтернат – 500 грн., управління культури – 850 грн., Хотинський психоневрологічний будинок-інтернат – 2320 грн., КУ «Група соціального захисту населення» - 326 грн., головне управління Державної казначейської служби України у Чернівецькій області – 363 грн., Чернівецький геріатричний пансіонат – 545 грн., Державна екологічна інспекція – 800 грн., департамент соціального захисту населення – 700 грн., Центр по нарахуванню та здійсненню  соціальних виплат – 1490 грн., ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» - 1655 грн., департамент освіти і науки, молоді та спорту - 2455 грн. Збір коштів продовжується.

Благодійні внески можна внести на р/рахунок 35425032003093 ГУ ДКСУ у Чернівецькій області МФО 856135 ЄРДПОУ 37240220 з поміткою «На спорудження в м. Чернівці пам’ятника жертвам голодомору і політичних репресій».

23 листопада в Україні жалобний день, в який вшановуватиметься пам’ять безневинних жертв голодоморів

 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет з питань телебачення та радіомовлення рекомендують телерадіокомпаніям не транслювати розважальних програм у День пам'яті  жертв Голодомору.

Телерадіокомпаніям усіх форм власності рекомендується внести відповідні зміни в сітки мовлення програм і передач та утриматися цього дня від трансляції комедійних фільмів, розважальних, музично-розважальних, концертно-видовищних передач, теле- і радіовікторин, передач на замовлення і музичних творів мажорного звучання, а також трансляції рекламних роликів і анонсів, що містять елементи шоу, розваг і еротики. Також рекомендовано оформлювати ефірний час без розміщення міжпрограмних заставок мажорного звучання.

Програми і передачі вітчизняних телерадіоорганізацій  цього жалобного дня мають містити інформацію про День пам’яті.

За повідомленням Держкомтелерадіо, в ефірі Першого національного, «Українського радіо», регіональних телерадіокомпаній будуть показані поминальні церемонії з покладанням траурних вінків за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості, а також вшанування пам'яті померлих хвилиною мовчання, які відбудуться по всій країні. Окремі сюжети будуть присвячені заходам на території Національного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні» в Києві, вечорам-реквіємам, тематичним виставкам архівних документів та фотоматеріалів тощо.

За пропозицією Держкомтелерадіо, у період з 22 по 25 листопада в ефірі державних телерадіокомпаній з нагоди трагічної дати заплановано показ соціальних роликів, заставок, звернень до українського народу видатних діячів культури, науковців та політиків, а також демонстрація тематичних телепередач, документальних та художніх фільмів, у яких відображені історичні аспекти подій 1932-33рр. та їх вплив на становлення української державності.

Національний регулятор у дні жалоби і скорботи здійснює моніторинг програм і передач телерадіоорганізацій щодо дотримання ними чинних нормативних актів, йдеться в повідомленні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Джерело: molbuk.ua, БукІнфо та прес-служба ОДА. 

1