У Чернівцях помер Андрій Кушніренко

У Чернівцях помер Андрій Кушніренко

12.01.2013, 21:51

Чернівецька обласна державна адміністрація та Чернівецька обласна рада з глибоким сумом сповіщають, що українська культура та мистецтво зазнали тяжкої втрати. 11 січня 2013 року на 80-му році життя відійшов у Вічність наш визначний краянин, видатний український композитор та хоровий диригент, знаний організатор музичного життя і талановитий педагог, народний артист України, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії імені Т. Шевченка, член-кореспондент Академії мистецтв України, секретар Національної всеукраїнської музичної спілки, член Національної спілки композиторів України, лауреат літературно-мистецької премії ім.С.Воробкевича, почесний громадянин Чернівців, професор Андрій Миколайович КУШНІРЕНКО. Перестало битися натруджене серце справжнього громадянина і патріота, самовідданого трудівника, корифея національного музичного мистецтва.

Андрій Миколайович КУШНІРЕНКО народився 17 жовтня 1933 року у с. Великі Загайці Шумського району Тернопільської області. У 1962 році закінчив з відзнакою Львівську консерваторію і став незмінним художнім керівником і головним диригентом Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю. З 1992 р. А.КУШНІРЕНКО очолив кафедру музики Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, де займався педагогічною, науково-дослідницькою роботою та організаторською роботою, одночасно керуючи обласним відділенням Національної всеукраїнської музичної спілки. Численні твори митця, виткані у гармонійному поєднанні фольклорних мотивів та високопрофесійного музичного мистецтва, здобули визнання та прихильність численної аудиторії у багатьох країнах Європи та світу. Тисячі буковинців, митці інших регіонів України та іноземних держав з вдячністю вважають А.Кушніренка своїм наставником.

Фахова та громадська діяльність А.КУШНІРЕНКА отримала високу оцінку держави, суспільства та буковинської громади. Серед його відзнак – орден Трудового Червоного Прапора, орден «За заслуги» III ст., Почесна грамота Верховної Ради УРСР та Почесна грамота Президії Верховної Ради Естонської РСР, золота медаль Національної академії мистецтв України , почесні відзнаки «Буковина» та «На славу Чернівців».

У ці скорботні дні ми низько схиляємо голови перед світлою постаттю Митця та поділяємо сум і тугу рідних та близьких покійного.

Щирий, доброзичливий, вимогливий і принциповий, відвертий та завзятий, Андрій Миколайович КУШНІРЕНКО назавжди залишиться в пам’яті усіх, хто мав честь знати його і працювати поруч з ним.

М.Папієв, М.Гайничеру, Г.Галиць, В.Михайлішин, В.Маніліч, В.Бурлака, К.Крищенко, В.Темерівський, Д.Гнатюк, С.Ротару, В.Зінкевич, Л.Дутківський, В.Герелло, П.Дворський, І.Бобул, Л.Сандулеса, Я. Табачник, М.Гаденко, Ю.Гіна, О. Савчук, І. Кавацюк, І.Петрусяк, С. Мельничук, Я.Солтис, П.Чеботов, А.Шкурган, Й. Созанський, В.Бобик, О.Василашко, Ю.Марчак.

1