У Чернівцях поліція перевіряє, чи агітують за Другановського по телефону, а на Глибоччині склала адмінпротокол  на кандидата у депутати, який вихопив у члена виборчкому списки виборців і сфотографував їх

У Чернівцях поліція перевіряє, чи агітують за Другановського по телефону, а на Глибоччині склала адмінпротокол на кандидата у депутати, який вихопив у члена виборчкому списки виборців і сфотографував їх

25.10.2020, 17:11

Сьогодні, 25 жовтня, до поліції надійшло ще два повідомлення про здійснення агітації у день проведення місцевих виборів.

В одному із повідомлень заявник розповів, що під час перебування на виборчій дільниці до нього зателефонували з невідомого номера та агітували за одного із кандидатів на посаду голови Чернівецької міської ради.

Як повідомляє molbuk.ua, дзвінки надходять з номеру телефону 067 823 06 56. У Чернівцях у день проведення місцевих виборів жителям міста масово надходять телефонні дзвінки, в яких голосом кандидата у мери від "Слуги народу" Віталія Другановського людей закликають прийти на виборчі дільниці.

Голос Віталія Другановського запитує користувачів мобільного зв’язку, чи вони вже відвідали виборчі дільниці:

"Саме ваш вибір сьогодні визначить долю міста на найближчі 5 років. Важливо сьогодні прийти на свою виборчу дільницю і проголосувати. А якщо ви знаєте, хто із ваших друзів чи знайомих ще не був на дільниці, будь ласка, приведіть його теж. Ваш Віталій Другановський".



Відео: ХЧ

Користувачі соцмереж повідомляють про масові телефонні дзвінки до них, з яких чернівчан приховано агітують за кандидата.

Кандидат у мери Чернівців в день виборів продовжує агітувати телефонними дзвінками та в соцмережах

Як розповів ІА АСС координатор Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області Богдан Старик, їхні фахівці вже знають про цей інцидент. Наразі вони вивчають його та згодом нададуть оцінку. «Політична реклама в соцмережах у правовому полі має певну специфіку. Ми радимося поки що, яку оцінку дати цьому епізоду. Тому наразі коментувати з цього приводу я не можу. Проте, ми обов'язково дамо оцінку та оприлюднимо її на широкий загал», - повідомив Богдан Старик.

Пресслужба кандидата поки що не надала коментар з цього приводу. Їхню відповідь ми оприлюднимо, щойно отримаємо.

 

В іншому повідомлені йшлося про, те що в приміщенні для голосування спостерігач агітує виборців голосувати за певного кандидата.

За вказаними адресами виїхали співробітники Шевченківського відділення поліції. Наразі поліцейські перевіряють достовірність раніше вказаної інформації.

 Станом на 10:30 на спецлінію «102» також надійшло три повідомлення про фотографування бюлетенів на виборчих дільницях у Чернівцях.

Наразі слідчо-оперативні групи Шевченківського та Садгірського відділень поліції перевіряють інформацію вказану  в повідомленнях. У разі її підтвердження відомості про правопорушення слідчі поліції внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

До поліції Чернівецької області станом на 13:00 надійшло 22 звернення, пов’язаних із виборами.

 Загалом, по двох із отриманих повідомлень поліцейські склали адміністративні протоколи щодо незаконної агітації. Подій, які можуть містити ознаки кримінальних правопорушень наразі не зафіксовано.

Так, до поліції надійшло повідомлення про здійснення агітації за одного з кандидатів членом виборчої комісії. Співробітники Глибоцького відділення поліції миттєво відреагували на звернення та склали на порушника адміністративний протокол за статтею 212-10 (Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітації референдуму) Кодексу України про адміністративні правопорушення. За такі дії чинним законодавством передбачено покарання у вигляді штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Ще один адміністративний протокол, пов’язаний з процесом волевиявлення, поліцейські Глибоччини склали на одного з кандидатів у депутати, який вихопив у члена виборчої комісії списки виборців і сфотографував їх. В діях 34-річного чоловіка містяться ознаки правопорушення, передбаченого статтею 173 (Дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 За іншими повідомленнями правоохоронці ще здійснюють перевірки, за результатами яких буде прийнято відповідні рішення. Поліцейські продовжують контролювати дотримання правопорядку на виборчих дільницях Буковини.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1