У Чернівцях поговорять про попередження і захист від повеней Новоселиці і Сторожинця у верхній частині басейнів річок Сірет і Прут (+ВІДЕО)

У Чернівцях поговорять про попередження і захист від повеней Новоселиці і Сторожинця у верхній частині басейнів річок Сірет і Прут (+ВІДЕО)

23.12.2015, 10:44

23 грудня 2015 р. у міський раді (Центральна площа,1, каб. 105) о 10.30. йтиметься про реалізацію у Чернівцях, Новоселиці й Сторожинці великомасштабного проекту «Попередження і захист від повеней у верхній частині басейнів річок Сірет і Прут шляхом впровадження сучасної системи моніторингу з автоматичними станціями – EAST AVERT» (MIS ETC 966) Спільної операційної програми ЄС «Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013». (Журналістам зручно буде взяти інтервю об 11.45 до 12.15. під час перереви на каву)

Це ІІІ Робоча зустріч. Попередні - у Кіцманському і Новоселицькому та у Путильському і Вижницькому районах разом з Івано-Франківщиною - матимуть продовження у Сторожинецькому і Глибоцькому районах та у Івано-Франківській області. Мета проекту - залучення громад, виконавчої влади, місцевого самоврядування і спеціалізованих структур: з надзвичайних ситуацій, цивільної оборони, екологічного контролю, житлово-комунальних до планування й протидії ризикам на основі моніторингу річок, визначення особливостей історичних повеней і сучасного моделюванням на основі геоінформаційних технологій (ГІС) у контексті глобальних змін клімату для забезпечення сталого розвитку селищ, міст і регіонів.

Проект, який очолює Міністерство довкілля, вод і лісів Румунії,  діє у басейнах Прута й Сірета в Україні, Румунії та Молдові за пріоритетами Стратегії ЄС для Дунайського регіону і Карпатської конвенції та сприяє реалізації чинних Угод про асоціацію України і Молдови з ЄС. Українськими виконавцями є Дністровсько-Прутське управління водних ресурсів, Чернівецькій центр з гідрометеорології та Державний НТЦ «Екоресурс».

Муніципальні структури, служби цивільного захисту, з НС, екологічного моніторингу і ЖКГ інформуватимуть про історичні підтоплення і ризики природного, антропогенного характеру, картографування і моделювання сценаріїв прогнозування загроз щодо гідрологічної ситуації та метеорологічних явищ. Система автоматизованих постів, пов’язаних з диспетчерськими у 3-х країнах, та ГІС картографування історичних повеней, зон ризиків і техногенно-екологічних чинників, моделювання сценаріїв повеней і формування відповідних планів дій спеціалізованих структур і населення, проектування систем захисту і оцінки ризиків для залучення інвестицій, інформування в разі виникнення загроз і необхідних дій в ході надзвичайних ситуацій.

Довідково:

У Чернівецькій і Івано-Франківській областях збудують 24 гідропости в рамках європроекту, який є наймасштабнішим за всю історію впровадження проектів ЄС на Буковині.

1