У Чернівцях почали святкувати Хануку

У Чернівцях почали святкувати Хануку

06.12.2015, 20:40

 В день Свята Хануки, на Театральній площі міста, урочисто запалили свічки на спеціальній ханукальній мінорі. Представники крайової влади та громадськості прийшли на свято, тим самим продемонструвавши, що буковинський край – осередок толерантності, де поважають традиції різних національностей.

 Заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Руслан Сенчук виступив із вітальним словом, привітавши єврейську громаду з їх національним святом, і відзначив, що на Буковині завжди поєднувалися різні національні та релігійні течії, тому приємно, що в Чернівцях відродилась гарна традиція – запалювати свічки на ханукальній мінорі з нагоди такого значимого свята.

 Гостей дійства розважав оркестр, який грав національні єврейські мотиви, також всіх охочих пригощали смаколиками, виготовленими в честь свята.

Довідково.

Ханука в перекладі означає освячення храму. Це свято встановлено на честь перемоги єврейських воїнів, здобутої в II столітті до нашої ери над окупантами-язичниками. Ханука - святкується з 25 числа місяця кіслев по 2 число місяця тевета за єврейським календарем. Увечері напередодні Хануки в перший раз за рік запалюють ханукальну мінору. У перший святковий вечір запалюють одну свічку, у другий - дві і так далі, так що у восьмій вечора запалюють вісім свічок.

 Дорогі чернівчани! Шановна іудейська громадо!

Щиро вітаю із світлим святом Хануки!

Вісім вечорів на Театральній площі нашого міста, як і у всьому світі, палатимуть вогні ханукальної Менори – символа перемоги світла над пітьмою. Під запальні пісні і танці радітимемо тому, що паростки добра не дають проростати зернам зла.

Наше місто завжди було осередком єврейської культури і пишалося своїми громадянами іудейського віросповідання, які у всі часи своїми талантами, працею та чеснотами прославляли Чернівці у різних куточках світу.

Тисячі років тому сильний духом та вірою єврейський народ здолав ворога, звільнив Іудею від окупантів та повернув свободу Єрусалиму. Сьогодні такий іспит здає народ український. І ми його пройдемо, світло правди здолає пітьму зла. 
 
Бажаю кожній сім’ї віри у добро, надії на краще майбуття, миру та любові!
 
Хаг Ханука Самеах!

Олексій КАСПРУК, Чернівецький міський голова 
 
ВІДЕО:
 
https://www.facebook.com/jewishchernivtsi/videos/819261988199245/

https://www.facebook.com/preor23/videos/1223238907691487/

 
ДОВІДКОВО:

Іудейська громада Буковини організовує святкування єврейського свята Ханука.

Під час святкування, з 6 по 14 грудня 2015 року, щовечора (06.12 та 13.12 - о 17 год., в інші дні свята - о 18 год.) на Театральній площі будуть запалюватись вогні ханукальної Менори – символи перемоги світла над пітьмою, добра над злом.

 У програмі відкриття свята (06.12 о 17 год.) - єврейська музика у виконанні духового оркестру, привітальні виступи Головного рабина Чернівецької області Менахема Менделя Гліцнштейна, міського голови Олексія Каспрука та інших запрошених гостей, запалювання свічок великої ханукальної менори, пісні, танці, частування пончиками, вогняне шоу. Про це повідомляють у Відділі інформації та зв'язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

1