У Чернівцях почали робити екстрені операції на серці

У Чернівцях почали робити екстрені операції на серці

06.06.2016, 22:02

У Чернівецькій області вже почали виконувати екстрене стентування. До того ж, проводять цю операцію безкоштовно.

Раніше екстрене стентування у нашому краї не проводилося, бо, по-перше, в обласному кардіодиспансері не було ангіографа, а, по-друге, і відповідних фахівців. Пацієнтів для проведення планового стентування відправляли до Львова і Хмельницького.

- Щоби покращити ситуацію і зробити екстрене стентування доступнішим для буковинців, між Департаментом охорони здоров`я Чернівецької ОДА, Чернівецьким обласним кардіологічним диспансером та шведсько-українським медичним центром «Angelholm» була укладена угода про співробітництво (як варіант державно-приватного партнерства),- каже Марія Поліщук, заступник директора Департаменту охорони здоров`я Чернівецької обласної державної адміністрації. - Річ у тім, що ця приватна клініка має сучасний якісний ангіографічний апарат, на якому завжди виконували планові стентування. Звісно, послуга була платною.

Вже більше року в центрі «Angelholm» працюють два висококваліфікованих лікаря-кардіохірурга - переселенці з Луганська, які у себе на батьківщині виконували ці процедури і мають чималий досвід. Тож і в нас з`явилася можливість проводити не тільки планове, а й гостре стентування. Але для того, щоб воно було доступним для всіх, домовилися про співпрацю між державною та приватною лікарнями. Завдяки тому, що цих два медичних заклади розташовані поруч, створили модель кардіохірургічного відділення на базі кардіодиспансеру. Тут позмінно чергують чотири лікаря-кардіолога: двоє – з кардіодиспансеру, двоє – з «Angelholm». Коли «швидка» привозить на приймальний покій хворого з інфарктом міокарда, черговий лікар на обладнанні «Angelholm» проводить безкоштовне стентування судин.

Таким чином, стентами пацієнти забезпечуються за державний кошт, або ж за кошти місцевого бюджету, а обладнанням – приватна клініка.

Источник: http://acc.cv.ua/chernivtsi/11522-u-chernivtsyakh-pochali-robiti-ekstreni-operatsiji-na-sertsi. Сайт http://acc.cv.ua/

1