У Чернівцях після знищення мережі книготоргівлі ніде буде придбати книжку Віктора Януковича

У Чернівцях після знищення мережі книготоргівлі ніде буде придбати книжку Віктора Януковича

25.04.2012, 20:22

Директори комунальних книгарень, які влада збирається реорганізувати в одне підприємство, вважають це недоцільним і безперспективним, повідомляє кореспондент «Чернівці. Коментарі». Сьогодні на прес-конференції з цієї нагоди вони аргументовано спростовували запевнення влади про необхідність такого кроку.

Керівники книгарень заявляють, що за 20 років існування комунальних книгарень не отримували жодної допомоги від обласної ради. Вони не лише торгували книжками, а й утримували приміщення в належному стані, сплачували податки й орендну плату і забезпечували пристойні показники фінансово-господарської діяльності. Вони дають робочі місця і зарплату працівникам, а ще працюють не лише директорами, а й продавцями, прибиральниками і вантажниками у своїх крамничках. Вони успішно і багаторічно співпрацюють з багатьма видавництвами, зрештою кожна крамниця має свою специфіку: продаж спеціальної літератури (медичної – «Здоров`я», технічної – «Технічна книга» тощо), комісійної («Букініст») тощо.
Особливе занепокоєння не лише у директорів книгарень, а й у громади викликає загроза перепрофілювання книжкових крамниць. Адже є прецедент у Чернівцях: книгарня "Кобзар" в центрі міста перетворилась на магазин взуття.

Пропозиції з удосконалення роботи книгарень у Чернівцях висловлювали й самі їх директори: вони намагалися створити громадську організацію, яка б захищала їхні інтереси, але юридично це неможливо через співзасновництво облради. Раді, яка не має майна і коштів у статутному фонді книгарень, навіть пропонували вийти з числа засновників і відпустити крамниці у «вільне плавання». Але та відмовилась. Пропонували акціонувати підприємства з розрахунку 50% на 50% - теж ні. Найімовірнішою за таких обставин видається версія про те, що владу цікавлять приміщення в історичному центрі міста. Тим більше, що до книгооб`єднання не запрошують підприємство-бібколектор, яке розташоване не в такому привабливому приміщенні, як інші.

Дізнатися про проблеми книготорговців прийшли і яскраві громадські діячі – зокрема, художник-провокатор Анатолій Федірко. Він запропонував влаштувати для депутатів облради диктант з текстів статей Конституції. Також учасники заходу бідкалися, що закриття книгарень в місті може спричинити проблему, коли людям не буде де купити книжку Віктора Януковича, і підозрювали місцеву владу в антипрезидентському шкідництві.

У зустрічі книготорговців і журналістів взяли участь і депутати обласної ради. Один з них уже написав депутатське звернення до голови облради щодо створення тимчасової депутатської та проведення спільного засідання всіх депутатських комісій з цього питання. Тим часом директори книгарень розпочали збір підписів проти об`єднання їхніх підприємств.

«Чернівці. Коментарі»

1