У Чернівцях оштрафували фірму, з якої звільнили оператора АЗС, призваного на військову службу

У Чернівцях оштрафували фірму, з якої звільнили оператора АЗС, призваного на військову службу

03.05.2018, 14:47

Фахівці Держпраці відновили соціальні та трудові права призваного на військову службу працівника

На підставі інспекційного відвідування головними державними інспекторами відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість  та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області встановлено порушення соціальних та трудових прав мобілізованого на строкову військову службу працівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Техно-Нафто-Газ». Підприємство здійснює діяльність у місті Чернівцях.

Фахівці  Держпраці встановили, що працівника даного підприємства (оператора АЗС),  призваного на строкову військову службу до лав Збройних Сил України, роботодавець звільнив з роботи, виплативши   при цьому йому  компенсацію за невикористану відпустку та вихідну  допомогу у розмірі двохмісячної середньої заробітної плати.

Здійснивши звільнення працівника, призваного на строкову військову службу, роботодавець  грубо порушив норми чинного законодавства України, а саме статті 119 Кодексу Законів про працю України – «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків».

«За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову", - гарантується чинним законодавством України.

Як наслідок, роботодавець не дотримав  встановлених законом гарантій та пільг працівникові, котрого було залучено до виконання військового обов’язку.

За дане порушення штрафна санкція, накладена на підприємство «Техно-Нафто-Газ» посадовими особами Управління Держпраці у Чернівецькій області,  склала суму рівнозначну десятикратному розміру мінімальної заробітної плати, а саме 37 320  гривень.    

Управління Держпраці у Чернівецькій області застерігає роботодавців від  порушення ними соціальних та трудових прав мобілізованих та призваних  на строкову  військову службу працівників.

1