У Чернівцях організували виставку творів лауреатів премії Георгія Гараса

У Чернівцях організували виставку творів лауреатів премії Георгія Гараса

13.08.2017, 16:07

     Десять років, як в нашій області, єдиній в Україні,  запроваджено обласну мистецьку премію за збереження, відродження і розвиток народного мистецтва імені Георгія Гараса.   Багато яскравих і самобутніх митців стали номінантами престижної відзнаки – майстри традиційної вишивки і ткацтва, різьби по дереву і гончарства, дослідники різних видів народного мистецтва.

    До ювілейної дати і вручення  цьогорічних відзнак  представлено яскраву добірну  виставку творів усіх номінантів премії. Відкриття і знайомство з експозицією в Блакитній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, вручення  премії  відбулося в рамках святкування 77-ї річниці  створення Чернівецької області  та 20-річчя міжнародної програми «Чотири регіони Європи» за участі очільників області і міста Чернівці, представників зарубіжних делегацій.

     Відкриваючи  виставку, директор обласного навчально-методичного центру Буковини Заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк розпочав свою розповідь з події, напряму пов»язаної з іменем патрона премії, - колективного мистецького проекту «Обрус Гараса», який увійшов до Книги рекордів України як найбільша вишита біографія митця. Участь у проекті, представленому на минулорічній виставці «Вишиваний дивотвір», взяли, зокрема,  лауреати премії імені Георгія Гараса  Любов Васкул, Лариса Канюк, Михайло Покиданець, Олена Чайка (вона ж  - автор ідеї). Колективний твір а також вишитий Анною Бугай портрет Георгія Гараса організатор виставки – рукодільна мережа «Санта» передала на зберігання чернівецькому Художньому музею.

     Імпульс до вивчення  і  відтворення  рукотворних скарбів краю знайшов продовження у цьогорічному  колективному  проекті  «Вишиваного дивотвору». Понад сто майстрів вишивки  відтворили  на полотні сторінки альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Е.Кольбенгаєра. Директорка рукодільної мережі «Санта» Одарка Кучерява, цьогорічна лауреатка премії Георгія Гараса в номінації «Науково-дослідна діяльність», розповіла гостям виставки про масштабний проект, запросила ознайомитись зі своєрідною вишитою енциклопедією  українських і румунських громад Буковини, зафіксованою у згаданому альбомі.

      Однак гостям  виставки, особливо ж закордонним, не вистачало  маркерів  - отого обов»язкового інструментарію для творів, особливо ж  коли вони  претендують на науковий підхід, а не позірну  строкату мозаїку.  Відсутність належних  підписів , узори якого регіону зображено на аркуші ( а кожен аркуш – то окремий  вишитий твір)  та хто їх відтворював на полотні, вочевидь можна виправити.

      Виставка лауреатів премії Георгія Гараса стала першою розлогою розповіддю про культурні традиції  краю. Наступну вокально-хореографічну оповідь  створили артисти Заслуженого Буковинського ансамблю пісні і танцю. На тлі  загальних позитивних емоцій  особливо переконливо сприймалися  подячні слова голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, який вручив премії цьогорічним  лауреатам премії імені Георгія Гараса. Ними, окрім згаданої  Одарки Кучерявої, стали директор обласного навчально-методичного центру Буковини Микола Шкрібляк і майстриня писанкарства з Путильщини  Марія Василькевич.

 Олена ЧАЙКА.

На фото: лауреати  обласної мистецької премії  за збереження, відродження і розвиток народного мистецтва імені Георгія Гараса, цьогорічні – Марія Василькевич  ( крайня зліва у першому ряду), Микола Шкрібляк (шостий зліва  у другому ряду), Одарка Кучерява (сьома справа у другому ряду).

Фото автора.

1