У Чернівцях один платний двох безплатних везе: на 80 мільйонів гривень

У Чернівцях один платний двох безплатних везе: на 80 мільйонів гривень

22.01.2020, 14:21

Ця схема дозволяла роками офіційно привласнювати кошти бюджету м.Чернівці, що виділялись як компенсація за проїзд пільговиків.

Про це пише ГО "Центр реформ та розвитку - Чернівці". 

СБУ ВСТАНОВИЛА, ЩО ПОСАДОВЦІ МІСЬКРАДИ ПРИВЛАСНИЛИ 5 МЛН.ГРН. КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ПІЛЬГОВИЙ ПРОЇЗД ГРОМАДЯН

Співробітники СБУ встановили, що протиправну схему організували посадовці департаменту ЖКГ і соціального захисту населення спільно з керівництвом КП «Інфоцентр», місцевим приватним перевізником та іншими фірмами.

Протягом 2016-2019 років змовники вносили що звітної документації завідомо неправдиві дані про фактично виконані рейси і кількість громадян, які скористалися пільговим проїздом та привласнили майже 5 мільйонів гривень коштів бюджету м.Чернівці. Більш повна інформація за посиланням на сайт СБУ https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/7005…

ХТО ОТРИМУЄ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ПРОЇЗД ПІЛЬГОВИКІВ?

Отримувачами компенсаційних виплат є КП «Чернівецьке тролейбусне управління» та приватні перевізники, які обслуговують «пільгові» маршрути (перелік пільгових маршрутів http://chernivtsy.eu/portal/f/mvp/mvk2019024-11.rar). Згідно проекту рішення Виконавчого комітету на 2020 рік планується 16 пільгових автобусних маршрутів.

З 2015 по 2019 роки компенсаційні виплати приватним перевізникам зросли в 10 разів (з 1,9 млн.грн. у 2015р. до 19 млн.грн. у 2019р.). Компенсаційні виплати КП «ЧТУ» після переходу їх фінансування з Державного бюджету на фінансування з бюджету м.Чернівці збільшились у 3,7 рази (з 15,9 млн.грн. у 2015 році до 57,9 млн.грн. у 2019 році).

Таким чином сукупне фінансування компенсаційних виплат за проїзд пільговиків авто та електротранспортом у 2019 році складало 77 млн.грн., на 2020 рік воно збільшиться до 81 млн.грн.

ЯК ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ОБЛІК ПІЛЬГОВИКІВ?

Як раніше зазначала ГО «Центр реформ та розвитку», облік пільговиків здійснюється на основі коефіцієнтів співвідношення пільгових пасажирів до платних, які в свою чергу обліковуються за кількістю проданих квитків. Для ЧТУ такий коефіцієнт складає 1,8 (на одного платного пасажира припадає 1,8 безплатних). По автобусних маршрутах цей коефіцієнт є змінним в залежності від маршруту, але не перевищує 1,7.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Сподіваємось, що винних осіб у присвоєнні бюджетних коштів буде покарано і ця справа стане початком масштабних перевірок діяльності Чернівецької міської ради та її виконавчих органів. А ми в свою чергу і надалі будемо публікувати документарно встановлені факти можливого розкрадання бюджетних коштів,далі буде...

1