У Чернівцях обговорили зміни до виборчого законодавства

У Чернівцях обговорили зміни до виборчого законодавства

05.09.2018, 20:02

Нині в Україні діє змішана система виборів. Була вона запроваджена в 2011 році. До Верховної ради половина депутатів обиралася з мажоритарних округів, а інша частина за закритими партійними списками.

 “Проблемою є справді мажоритарна система. Скажу загалом про мажоритарників які зараз є у Верховній Раді. Вони саботують якісь важливі для держави рішення, вони не голосують за законопроекти. Виборець не впливає на список від партії. Закриті партійні списки. 80 % представників які відійшли від партійних списків, вони живуть у Києві. Вони не представляють інтересів регіонів”, – ОЛЬГА ОБЕРШТ, ПРЕДСТАВНИЦЯ ГО «ЦЕНТР UA» В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ.

Ігор Бабюк голова громадської організації «Комітет виборців України» зазначає, що на мажоритарних округах перемогу здобувають за допомогою підкупу виборців, а прохідні місця в закритих партійних списках продаються. Новий виборчий кодекс  передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Чернівецька область буде одним із багатомандатний округ по якому політичні партії будуть висувати 5 чи 8 списочних кандидатів. Кожен виборець зможе вибирати того кандидата кого він знає найбільше. Виборець впливає на вибір. Тобто, політична партія не формує цей список. Список формується до відсотка голосів, що надано за того чи іншого кандидата. Політичні партії не зможуть впливати на формування тих списків. Тут не грає ролі фінансова складова. За вашим баченням, які тут негативНегатив найбільший це те, якщо є дуже відомий кандидат, який представляє молоду партію і партія не набирає 5%. Він може набрати навіть 90% голосів, то він не стає народним депутатом,  – ІГОР БАБЮК ГОЛОВА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО ОБЛАСНОГО ГО «КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ».

7 листопада 2017 року народні депутати проголосували у першому читані за проект нового Виборчого кодексу, який передбачає голосування за відкритими списками.

Для того, щоб прийняти ці зміни які б вступили б в силу та дали можливість при новому законодавстві прийти у парламент по новим правилам гри – залишається 24 пленарних дня. Якщо це буде зараз проголосовано вже в другому читанні, тоді є шанс на те, що ми встигнемо змінити виборчу систему”, – МИРОСЛАВ НИКОЛАЙЧУК ПРЕДСТАВНИК ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ОБЄДНАННЯ «САМОПОМІЧ».

“Акція на підтримку виборчого законодавства запланована на шосте вересня біля Верховної Ради перед початком сесії”, – ДМИТРО ЗАНЯ, ЖУРНАЛІСТ.

АВТОР: ДМИТРО ЗАНЯ

Джерело: https://bukovyna.tv/u-chernivtsyah-predstavnyky-politychnyh-partij-ta-eksperty-obgovoryly-zminy-do-vyborchogo-zakonodavstva/

1