У Чернівцях обговорили проблеми тінізації трудових відносин: на деяких  підприємствах області керівники офіційно заробляють у 40 разів більше працівників

У Чернівцях обговорили проблеми тінізації трудових відносин: на деяких підприємствах області керівники офіційно заробляють у 40 разів більше працівників

13.05.2016, 18:11

У приміщенні Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області відбувся «круглий стіл» на тему: «Проблеми тінізації трудових відносин та заробітної плати у сферах економіки Чернівецької області». У ньому взяли участь начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів, начальники структурних підрозділів Головного управління в області, а також представники управління ДФС у Чернівецькій області, департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА, управління Держпраці в області, Чернівецької обласної ради профспілок, відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернівецькій області, Ради Федерації роботодавців області.

Під час засідання «круглого столу» Михайло Романів зазначив, що впродовж І кварталу 2016 року органи Пенсійного фонду України в області забезпечили щомісячно у повному обсязі виплати пенсій 230,6 тис. пенсіонерів у середньому по 1487,65 грн. що на 7,1% вище, ніж у минулому році. Для цих цілей у І кварталі поточного року спрямовано 862,4 млн.грн., з них за рахунок власних доходів профінансовано 32,5%, що на 21,5% менше, ніж у минулорічному періоді. Зменшення обсягів власних надходжень зумовлене, перед усім, внесенням змін в законодавстві щодо зменшення ставки єдиного внеску до 22%.

– Послаблення навантаження на фонд оплати праці мало б сприяти виведенню з тіні як грошових потоків, так і зайнятості населення, та його зростанню розрахунково – на 37%. Однак, за даними звітності платників фонд оплати праці зріс лише на 21,8%. Чисельність застрахованих осіб зросла від початку року лише на 2,3%, або 3,0 тис.осіб, – зауважив М.Романів.

Наявні тіньові схеми викривлюють картину середнього розміру заробітної плати по області, яка на третину менша за середню заробітну плату по Україні та залишається однією з найнижчих серед інших областей - 3249,0 грн. Спостерігається значна диференціація в її розмірах між сферами діяльності та між керівниками і найманими працівниками окремих підприємств і видів діяльності. По окремих підприємствах зарплата керівників перевищує зарплату працівників у 40 разів, а у майже пів тисячі керівників (12,9%) – зарплата менше мінімальної. Разом з тим, 10,5 тисяч найманих працівників, які працюють на підприємствах, установах, організаціях та у фізичних осіб-підприємців, отримують заробітну плату менше мінімального розміру.

Учасники «круглого столу» зауважили, що в умовах дотаційності області виникає гостра потреба у збільшенні власних надходжень до Пенсійного фонду, основна частина яких формується за рахунок єдиного соціального внеску. Тому для збільшення бази нарахування єдиного внеску – фонду оплати праці, спільними зусиллями органів влади та контролюючих органів необхідно усунути або зменшити вплив ряду проблем, серед яких: наявність роботодавців, які мінімізують заробітну плату найманим працівникам, виплачуючи її на рівні або менше мінімального рівня; тінізація зайнятості, залучення до праці працівників без укладання трудових договорів; невідповідність задекларованих та фактичних обсягів виробництва, виконаних робіт (наданих послуг); відображення у звітності чисельності працівників, які задіяні до виробничого процесу або надання послуг, в кількості, яка на практиці не може забезпечити технологічний процес (сфера діяльності суб’єктів  громадського харчування, готельно-ресторанного бізнесу, ритуальних послуг, пасажирських перевезень, в тому числі служб таксі, оптова та роздрібна торгівля тощо).

За підсумками обговорення проблемних питань, учасники «круглого столу» прийняли рішення ініціювати розпорядження Чернівецької ОДА про затвердження Плану заходів щодо координації спільних дій по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників в Чернівецькій області.

 Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

1