У Чернівцях обговорили проблеми місцевого самоврядування і шляхи їх вирішення, запропоновані Юлією Тимошенко

У Чернівцях обговорили проблеми місцевого самоврядування і шляхи їх вирішення, запропоновані Юлією Тимошенко

14.05.2014, 22:20

За тиждень після того, як у Києві відбувся з’їзд сільських, селищних голів та депутатів місцевих рад, який ініціювала лідерка «Батьківщини», його результати обговорили буковинські учасники події в Чернівцях. А результатом з’їзду став Меморандум, підписаний Юлією Тимошенко і Головою Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад М.Фурсенком.

У Меморандумі описані цілі і напрямки співпраці, спільні завдання сторін, шляхи вдосконалення земельного законодавства, вдосконалення у сфері Бюджетного та Податкового законодавства, - усе, що в комплексі зможе поліпшити критичний стан, у якому перебуває українське село, сільські територіальні громади та сільське населення України (а це понад 14,2 млн чол. населення та понад 11 тис. сільських та селищних рад). Цей документ стане підставою для подальшої законодавчої роботи. Бо, на думку лідера «Батьківщини», без суттєвої реформи місцевого самоврядування ми не можемо будувати сильну, заможну країну.

На з’їзді його ініціаторка наголошувала на необхідності центральної влади повернутися до сходу обличчям – задля забезпечення проведення демократичних виборів і визнання їх світом. Багато уваги приділила децентралізації влади, наданню регіонам більшої самостійності, у тому числі, фінансової. Про це говориться багато років, але жоден президент, включаючи Ющенка, і, особливо, Януковича, так і не спромоглися надати реальні важелі впливу місцевому самоврядуванню. Тепер час виправляти помилки, вносити законодавчі зміни, щоб реформа місцевого самоврядування стала реальною, а не примарною.

Буковинці, які побували на з’їзді, засвідчили, що спілкуванням з лідеркою «Батьківщини» дуже задоволені. Неодноразово зауважували, що тільки ця політична діячка звертає увагу на проблеми села загалом і місцевого самоврядування зокрема, і тільки вона зорганізовувала такі зустрічі для сільських, селищних голів і депутатів рад як 2009-го року, так і зараз.

«Вона чудово орієнтується в ситуації, а наші проблеми, які озвучила на з’їзді – наче з нами перед цим обговорила, - відзначає сільський голова Комарівців на Сторожинеччині Світлана Біжура. – І наші оплески й овації під час виступу Юлії Володимирівни свідчили про нашу підтримку». Пані Світлана знову нагадала про проблеми сільських голів – несамостійність у розпорядженні коштами, недосконалість земельної реформи, засилля скупщиків-монополістів та багато дрібніших, але не менш болючих проблем.

Керівник фракції «За Батьківщину» у Вижницькій районній раді Дмитро Никифоряк наголосив на необхідності підпорядкування сільському голові важливих структур у селі – ФАПів та дільничних міліціонерів. Лукавецький сільський голова з Вижниччини Микола Вишинський підкреслив, що проблеми в сільському господарстві чи місцевому самоврядуванні що на Донеччині, що на Вижниччині – однакові. «Яке може бути самоврядування, коли немає коштів. Це не самоврядування, це лише натяк на нього, який загальмувався на рівні 60-х років. Маємо питання земельні, питання користування казначейськими рахунками. Неоднозначною є ідея про укрупнення сільських рад. У нашій сільраді – 5 населених пунктів, їх мешканцям потрібні безліч довідок, яких вимагають соціальні служби на кожну надану допомогу, з чотирьох сіл немає прямого транспортного сполучення з районом. Нам укрупнення недоцільне».

Натомість Берегометський селищний голова Сергій Боднарюк (також Вижниччина) підкреслив, що якби податки, сплачені підприємцями селища (а таких тут налічується 800), залишалися на місці, то й дотацій Берегометові не було б потрібно. А тим часом, гроші в села наче є, осіли на казначейських рахунках, а купити звичайної фарби для косметичного ремонту приміщень комунальної власності  - зась.

Долучилися до розмови і представники районних в м. Чернівці рад. Голова Першотравневої райради Тарас Бабух нагадав присутнім, що в.о. голови Київської міськдержадміністрації Володимир Бондаренко планує в столиці відновити поділ на райони і збільшити повноваження райрад, надавши їм додаткові функції -  ремонт і асфальтування доріг і прибудинкових територій, ремонт фасадів будівель у районі, акумулювання коштів, щоб ними вільно можна було розпоряджатися, а не просити в міста, як-от на ліквідацію сміттєзвалищ. «Якщо буде справжня реалізація цього Меморандуму – то районні ради набудуть зовсім іншого рівня і це дасть змогу жителям комфортніше себе почувати», - резюмував п. Бабух. Його підтримала депутат Шевченківської райради (голова фракції «За Батьківщину») Галина Виноградова. На її переконання, районні в місті ради мають бути самостійними і щодо розпорядження коштами, і стосовно призначення, наприклад, керівників ЖРЕПів.

Заступник голови Кіцманської райради Василь Грекул міркував категорично: «Радянська влада закінчилася, маємо перейти на нормальний світовий досвід. Закінчилося, що ми могли жити як досі. Настав такий час, коли більшість сільрад населених пунктів уже не можуть бути дотаційними. Треба жити по можливостях, по коштах, які маємо, а не заводити свої громади, райони і ненароджених дітей в борги. Припало на нашу долю вирішити це питання – то вирішимо його так, як воно вирішується в цілому світі».

Модератор круглого столу, голова облпарторганізації ВО «Батьківщина» Іван Мунтян зауважив очевидну істину - що підставою і можливістю для виконання Меморандуму стане отримання його підписанткою Ю.Тимошенко важелів впливу на непросту ситуацію, а значить – перемоги. Він нагадав ситуації, коли лідерка «Батьківщини» керувала урядом, а Буковину спіткало стихійне лихо. Саме Тимошенко тоді приймала блискавичні рішення, кожне з яких було спрямоване на користь людей.

Вл.інф.

 

МЕМОРАНДУМ

про співпрацю та партнерство між

Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад та

кандидатом у Президенти України

Тимошенко Юлією Володимирівною

«05» травня 2014р.                                                                     м. Київ

Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад в особі Голови Асоціації  Фурсенка Миколи Івановича, що діє на підставі Статуту, іменована далі – «Асоціація» та кандидат у Президенти України Голова партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Тимошенко Юлія Володимирівна, (далі – «Сторони»), керуючись Конституцією України,  Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про асоціації органів місцевого самоврядування», «Про політичні партії в Україні», іншими законодавчими актами,

розуміючи, що стан, у якому перебуває українське село, сільські територіальні громади та сільське населення України (а це понад 14,2 млн чол. населення та понад 11 тис. сільських та селищних рад) є критичним і потребує ефективного впливу та комплексного вирішення проблем;

враховуючи, що села та селища відіграють й  будуть відігравати значну роль в економічному та духовному розвитку нашої країни,

домовились підписати цей Меморандум про наступне:

1. Цілі і напрямки співпраці.

1.1.Реалізація і підтримка Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, включаючи зміни до Земельного, Бюджетного та Податкового кодексів спрямовані на зміцнення фінансової та матеріально-технічної основи територіальних громад:

- вибори до місцевих рад у 2015 році провести в існуючій системі органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

- обережно і виважено, виключно на добровільних засадах, підходити до питання об’єднання сільських територіальних громад, керуючись принципом взаємної економічної зацікавленості. Першим кроком до проведення адміністративно-територіальної реформи має бути створення належної матеріально-технічної бази, розвинутої інфраструктури (дороги, автобусне сполучення), надання якісних адміністративних, медичних та інших послуг населенню.

- до початку проведення адміністративно-територіальної реформи надати можливість добровільного об’єднання громад до 2018 року, всіляко сприяти цьому процесу.  

1.2. Сторони сприятимуть реалізації державної політики в аграрному секторі та відновленню виконання Комплексної програми підтримки розвитку села в частині виконання основних напрямків розвитку сільського господарства, виходячи з таких пріоритетів:

-  сільське господарство розглядається як основа розвитку українського села;

- сільське господарство розглядається як соціально-економічна категорія, ефективне господарство, яке створює додану вартість достатню для розвитку сільських територій;

- комплексний розвиток сільських територій базується на потужній соціально-економічній платформі.

- подолання бідності на селі здійснюється  на основі об’єднання зусиль бізнесу, громадських організацій, центральних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

- розбудова аграрного сектору здійснюється через відродження сільськогосподарської кооперації для створення нових можливостей ефективної сімейної праці, дрібних форм господарювання, фермерських господарств;

-   реалізація та забезпечення  прав територіальних громад у земельних та майнових відносинах.

2. Взаємні зобов’язання Сторін.

2.1. Сторони домовились створити спільну Робочу групу, робота якої має базуватись на зміцненні інституційної спроможності територіальних громад щодо розвитку сільських територій за підтримки депутатів від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» усіх рівнів. Для цього:

- сторони домовились проводити один раз у квартал (три місяці) спільні зустрічі для підготовки спільних пропозицій, вимог, змін та доповнень до чинних та проектів законодавчих, нормативних актів з питань, що стосуються захисту інтересів територіальних громад;

- закріпити законодавчо введення до складу Колегій обласних та районних державних адміністрацій представників Асоціації – керівників обласних (регіональних) та районних відділень;

- активно проводити роз’яснювальну роботу по Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (питання змін до Земельного, Бюджетного та Податкового законодавства, тощо).

- залучати представників Асоціації до заходів різного рівня для отримання об’єктивної думки органів місцевого самоврядування базового рівня в процесі прийняття відповідних рішень чи напрацювань пропозицій.

3. Спільні завдання сторін.

3.1.    Сприяти посиленню інституційної спроможності  місцевих рад сільських територій.

        - в трьохмісячний термін після внесення змін до Конституції України прийняти закон України «Про внесення змін до Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні (нова редакція)»;

 

3.2. Створити структуру загальнодержавного рівня, яка реалізує приорітетне завдання – комплексного сталого розвитку сільських територій.

 

 3.2.1. Визначити єдине міністерство, якому мають бути надані повноваження щодо координації та моніторингу діяльності усіх інших  органів виконавчої влади з питань сталого, комплексного розвитку сільських територій;

 

        - заступник Міністра, уповноважений  координувати діяльність з сталого, комплексного розвитку сільських територій призначається за погодженням із Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад.

        - в Міністерстві створити Департамент сталого комплексного розвитку сільських територій із відповідними підрозділами.

 

3.2.2. Після обрання Президента України визначити посадову особу в Адміністрації Президента України, на яку була б покладена відповідальність за взаємодію Адміністрації із Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, організацію моніторингу розвитку сільських територій, вивчення проблем та викликів.

 

3.2.3. Сприяти участі представників Всеукраїнських асоціації органів місцевого самоврядування на засіданнях Кабінету Міністрів України при розгляді питань, що стосуються діяльності місцевих рад та розвитку сільських територій (норма діяла у 2009р.).

 

3.2.4. Забезпечити  щорічне виділення коштів з Державного бюджету на підтримку статутної діяльності Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, зміцнення їх інституційної спроможності.

 

3.2.5. Сприяти  удосконаленню організаційної діяльності та формуванню матеріально-технічної бази Національного конгресу органів місцевого самоврядування, засновниками якого є  три Всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування.

 

3.2.6. Сприяти інтеграції Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування у європейську спільноту в тому числі шляхом формування делегацій до Конгресу місцевого самоврядування Ради Європи (європейська норма).

 

3.3.   Удосконалення земельного законодавства

 

3.3.1. Внести зміни  до Земельного Кодексу України щодо погодження із територіальними громадами сільських територій питання оренди чи продажу земельних ділянок поза межами населених пунктів.

 

3.3.2. Внести зміни до чинного законодавства, а саме  Законів України «Про оренду землі», «Про плату за землю» щодо запровадження норми мінімального розміру орендної плати за землі товарного сільськогосподарського виробництва у розмірі не менше 4% від нормативної грошової оцінки землі і встановлення не менше 1% відрахувань до місцевих бюджетів на розвиток соціальної інфраструктури села, селища. Виплачувати ці відрахування виключно в грошовій формі.

 

3.3.3. Ліквідувати поняття «в межах» та «за межами» населеного пункту у Законі України №5245-VI  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності».

 

3.3.4. Передбачити у законодавчих актах, що зміна цільового призначення земельних ділянок повинна здійснюватись лише за згодою чи з дозволу відповідного органу місцевого самоврядування.

 

3.3.5. Максимально спростити процедуру оформлення договорів оренди земельних ділянок. Передати право на укладання договорів оренди землі сільським та селищним  радам за спрощеною процедурою.

 

3.3.6. Надати право місцевим територіальним громадам передавати у тимчасове користування за призначенням невитребувані земельні паї.

 

3.3.7. Внести зміни до Земельного Кодексу України щодо розробки проектів встановлення меж сільських та селищних рад.

 

3.3.8. Законодавчо визначити, що виготовлення генеральних планів населених пунктів та схеми розвитку сільських територій дотаційних сільських рад здійснюється за кошти Державного бюджету.

 

3.3.9. Врегулювати питання нормативно-грошової оцінки земель в межах місцевих рад сільських територій.

 

3.4.   Удосконалення у сфері Бюджетного та Податкового законодавства

 

3.4.1. Зміни в Бюджетному та Податковому Кодексах України щодо децентралізації фінансів на користь територіальних громад та збільшення частки власних доходів.

 

3.4.2.Запровадити реєстрацію сільськогосподарських підприємств, які орендують пайові земельні ділянки, водні і лісові ресурси або надають послуги територіальним громадам сільських територій у відповідних сільських, селищних радах.

 

3.4.3.Запровадити реєстрацію сільськогосподарських підприємств за місцем знаходження виробництва.

 

3.4.4.Законодавчо врегулювати сплату податку на доходи фізичних осіб, які працюють за межами сільських, селищних рад,  за місцем їх постійного проживання (значно збільшить бюджети територіальних громад).

 

4. Термін дії Угоди

 

4.1. Меморандум набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до повного виконання Сторонами взятих зобов’язань.

 

5. Відповідальність Сторін.

 

5.1.Сторони несуть відповідальність за виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до чинного законодавства України.

 

6. Заключні положення.

6.1. З метою досягнення цілей та мети Меморандуму Сторони будують свої взаємовідносини  на засадах доброчесного партнерства та максимального сприяння.

6.2. Реалізація Меморандуму буде здійснюватись шляхом розроблення та виконання кожною Стороною або спільно Сторонами заходів, спрямованих на досягнення вищезазначених цілей та виконання завдань.

6.3. Контроль за виконанням  здійснюється Сторонами через звітність спільних Робочих груп.

6.4. Хід виконання Меморандуму кожна Сторона аналізує і надає інформацію іншій Стороні.

6.5. Зміни і доповнення до Меморандуму вносяться за взаємною письмовою згодою Сторін.

6.6. Меморандум підписується у двох примірниках для кожної із сторін які мають однакову юридичну силу.

6.7. Асоціація всіляко підтримуватиме і сприятиме кандидату в Президенти України Тимошенко Юлії Володимирівні в реалізації положень даного Меморандуму.

7. Юридичні адреси та підписи сторін:

 

 

Кандидат у Президенти України

Голова партії
«Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

 

 

_____________________

Від імені

Всеукраїнської  асоціації сільських та селищних рад

Голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад

 

 

____________________

Ю.В. Тимошенко

М. І. Фурсенко

 

 

 

 

1