У Чернівцях новий закон «Про місцеві вибори» назвали кращим  за попередній

У Чернівцях новий закон «Про місцеві вибори» назвали кращим за попередній

15.07.2015, 16:44

14 липня 2015 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про місцеві вибори». За відповідне рішення проголосувало 257 народних депутатів.

Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» зазначає, що прийнятий закон, по-перше, відрізняється в кращий бік від попередньої редакції як з точки зору забезпечення демократичності виборчого процесу (відкриті списки, вибори в два тури голів великих міст тощо),  так і з точки зору технічних процедур (спостереження за виборами, підрахунок голосів тощо). По-друге, у новій редакції виборчого закону виконано усі домовленості, що були закладені в Коаліційній угоді. Зокрема:

(1) прописані особливості проведення місцевих виборів в об’єднаних громадах (найперше – обрання старост). Окрім того прописано, що перші місцеві вибори призначаються не парламентом, а ЦВК після відповідного звернення обласної ради (стаття 14). Такий крок дозволяє деполітизувати (зробити його незалежним від доброї чи злої волі народних депутатів, тобто – технологічним) питання призначення виборів в тих громадах, які пройдуть процес об’єднання після проведення чергових місцевих виборів у жовтні цього року.

(2) збережено мажоритарну систему на рівні сільських та селищних рад і запроваджено пропорційну систему із відкритими списками на виборах до міських, районних та обласних рад. Громадяни України можуть реалізувати своє право на висування кандидатів або через місцеві організації партій, або шляхом самовисування (лише для сільських і селищних рад та на посади місцевих голів усіх рівнів). Самовисування не передбачено для балотування у депутати міської, районної чи обласної ради – тут висування можливе лише через місцеві організації партій (при цьому кандидат у депутати може бути і позапартійним).

(3) запроваджено двотурове обрання голів у містах, що мають більше 90 тис. виборців. В Чернівецькій області під цю норму закону підпадає лише місто Чернівці, в якому для перемоги в першому турі кандидат має отримати 50%+1голос виборців, що взяли участь у голосуванні. У всіх інших містах області зберігається мажоритарна система відносної більшості, де переможцем виявляється той, хто заручився підтримкою простої більшості виборців.

(4) зменшено кількість депутатів місцевих рад усіх рівнів. Щоправда, не настільки суттєво, як це планувалося попередньо. Наприклад, згідно законопроекту в першому читанні склад Чернівецької обласної ради не мав перевищувати 56 депутатів, а згідно прийнятого закону – 90 депутатів (замість нинішніх 104 обранців). А кількісний склад Чернівецької міської ради не зміниться – він і надалі становитиме 60 депутатів (за умовами першого читання законопроекту мало би бути – 36 обранців).

Народними депутатами було враховано пропозицію про виключення блоків політичних партій із переліку суб'єктів виборчого процесу. Також вирішено, що участь у виборах можуть брати всі партії, зареєстровані на момент публікації цього закону, що дає можливість брати участь у виборах т.зв. «новим партіям». У тексті другої редакції містилася вимога, щоб партія була зареєстрована щонайменше за рік до дня виборів.

В разі неможливості організувати та провести вибори до окремих органів місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях перехідні положення закону наділяють ЦВК правом прийняти таке рішення. Для цього ЦВК має отримати відповідне подання від військово-цивільних адміністрацій цих регіонів. А відтак можна очікувати, що місцеві вибори не відбудуться на окупованих територіях Донбасу.

Поряд із позитивними моментами аналітики чернівецького «Комітету виборців» висловлюють занепокоєння тим, що в законі збережена фактична нерівність можливостей доступу суб’єктів виборчого процесу до формування складу дільничних виборчих комісій. Йдеться про те, що партії, які мають зареєстровані фракції у парламенті, зберігають за собою право подавати до дві кандидатури до складу ДВК (як від партії-фракції, так і від місцевої організації партії). Щоправда ситуацію може вирівняти прозора та справедлива процедура жеребкування при включенні осіб до складу ДВК, правила якої має встановити ЦВК.

 Прес-служба ЧОГО «Комітет виборців»

1


КОМЕНТАРІ (1)

З новими партіями по іншому і не могло бути , фінансист новостворених партій , має дуже потужне лоббі в парламенті. Але незрозуміло як вони мають пройти до рад, можливо що будуть зніматись з перегонів па користь свїх "кровних братів" ?

avatar

Інна ...

15 липня 2015 14:05