У Чернівцях не можуть використати 100 мільйонів гривень на ремонт доріг

У Чернівцях не можуть використати 100 мільйонів гривень на ремонт доріг

23.08.2018, 18:00

На капітальний ремонт доріг у Чернівцях освоїли лише 5 відсотків коштів.

Чиновники пояснили причини Сьогодні у Чернівецькій Ратуші скликали позачергову сесію міської ради, щоб внести зміни у фінансування ремонту доріг, що внесені до програми "Комфортне місто".

Деякі депутати не погодились вносити зміни без обговорень. "Стало зрозумілим, що деякі важливі питання життєдіяльності міста штучно блокувалися при Каспруку, і були політично вмотивовані. Це стосується, зокрема, тендерних процедур, закупівель та втконання робіт на майданчику «Прозоро», а також деяких гострих соціальних питань, які не вирішувалися роками для отримання, як тепер зрозуміло, політичних дивідентів. Набули нової якості кулуарщина при формуванні бюджетних змін та кадрових призначень. Є реальна небезпека від того, що бюджет розвитку міста перетворюється на бюджет підкупу та «розпилу», - вважає Василь Максим'юк. 

 Натомість виконуючий обов`язки керівника Департаменту ЖКГ міської ради Олександр Бурак наголосив, що ситуація із ремонтом доріг у місті критична: на сьогодні освоєно лише 5 відсотків коштів на капітальний ремонт і 55,5 відсотків на поточний ремонт чернівецьких доріг. 

На 1 серпня із 46-х обєктів, де планувались ремонтні роботи, лише по 10-х заключені договори. Це по вулицях Гагаріна, Переяславській, Січових Стрільців, Суворова, Сімовича, Демократичній, тощо.

Наразі підготували проектно-кошторисну документацію на виконання робіт по 5 об’єктах, по 6-х об`єктах були проведені процедури із закупівель.

На решту 20 об`єктів, які були у програмі готується документація. Зараз розірвали угоди із підрядниками ,що мали ремонтувати вулиці Гагаріна та Січових Стрільців, а міська прокуратура готує позов, щоб вони повернули виплачений аванс та пеню за невиконання умов договору, повідомив О. Бурак.

"Сьогодні, маючи понад 100 мільйонів на капітальний ремонт доріг,  роботи ще дуже багато.Причини – на жаль – відсутність керівництва департаменту ЖКГ  не сприяє повноцінному виконанню функцій. Складно знайти проектну організацію, яка б змогла якісно виконати проектно-кошторисну документацію, та брак фахівців - усього 5, що розробляють документацію", - сказав О.Бурак. 

Зміни до програми "Комфортне місто" можуть хоч трохи пришвидшити роботи, зазначив чиновник. 

Як ми повідомляли, 22 серпня секретар міськради Василь Продан підписав розпорядження про скликання позачергової сесії міськради, на якій пропонується розглянути питання "Про внесення змін та доповнень у додатки 1, 2, а також доповнення додатком 3 Програми будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів житлово-комунального господарства в м. Чернівцях на 2017 – 2020 роки "Комфортне місто", затвердженої рішенням міської ради від 13.03.2017 року № 627, зі змінами".

Згідно з цим проектом рішення, депутати мають намір виділити кошти на капітальний ремонт низки об’єктів у місті.

Щоправда, проект змін у трьох додатках до проекту рішення, які міськрада має намір сьогодні ухвалити, не був оприлюднений на сайті Чернівецької міськради, як того вимагає Регламент.

Кореспондент molbuk.ua намагався з’ясувати у заступника директора департаменту ЖКГ Олександра Бурака, чому зміни до проекту рішення не були оприлюднені на сайті, проте з посадовцем відсутній телефонний зв'язок.

Водночас депутати фракції "БПП "Солідарність" у коментарі кореспонденту molbuk.ua повідомили про те, що їм невідомо, які саме зміни до додатків цього має намір розглядати міська рада.

"Мені абсолютно невідомо, що сьогодні хочуть розглянути. Ці питання мали пройти через засідання комісії. З того, що я чув - щось пов’язане з дорогами. Але які адреси, які саме дороги - я не знаю", - повідомив депутат Андрій Романчишин, додавши, що він не вбачає сенсу сьогодні проводити позачергову сесію, оскільки через тиждень відбудеться чергова сесія.

Порушеннями Регламенту Чернівецької міськради обурився і депутат Василь Максимюк.

"Вчора відбулась Погоджувальна рада, на яку запросив усіх голів фракцій секретар міськради. Засідання перейшло формально до того, що один з депутатів сказав, що нам потрібне ухвалення змін до програми "Комфортне місто". Я запитав його, як воно буде ухвалене у відповідності до закону "Про доступ до публічної інформації", на що мені дали відповідь: "Це ті зміни, які були опубліковані департаментом раніше". Я поцікавився, чому це мені відповідає депутат, який фактично не має жодного стосунку до роботи департаменту? Невже у нас відновлюється "інститут смотрящих"?", - сказав обранець.

"Кожна сесія, яку проводить секретар міськради, відбувається з грубими порушеннями Регламенту та Положення про постійні комісії. Скажімо, питання бюджету не були розглянуті на засіданні постійної бюджетної комісії. Я про це говорив на попередній сесії. На це мої колеги запропонували: "Давайте оголосимо перерву і просто в сесійній залі проведемо комісію". Це сміх", - додав В. Максимюк.

Джерело: http://acc.cv.ua/ та https://molbuk.ua/

1