У Чернівцях на колиній катівні НКВС хочуть встановити дошку пам’яті жертв репресій

У Чернівцях на колиній катівні НКВС хочуть встановити дошку пам’яті жертв репресій

06.08.2018, 14:31

У Чернівцях на фасаді будинку на вулиці Гакмана, 17 хочуть встановити меморіальну дошку пам’яті жертв політичних репресій.

Як зазначається у відповідному проекті рішення виконавчого комітету, в ратуші мають намір дати дозвіл на встановлення меморіальної дошки на будівлі Чернівецького обласного краєзнавчого музею з таким текстом українською мовою: "У цьому будинку в 40-50 рр. ХХст. було розташоване Чернівецьке управління НКВС. У підвалах знаходився слідчий ізолятор "Алфавітка", в якому катували українських патріотів".

Водночас у проекті документу зазначено, що виготовленням і встановленням дошки займатиметься громадська організація "Чернівецьке обласне товариство політв’язнів та репресованих" за спонсорські гроші.

https://molbuk.ua/

Довідково: 

Групу з 14 студентів, в тому числі Онуфрія Перуна та його дружину, 1948 року забрали з третього курсу університету. Арешти провели вночі – до когось навідалися додому, декого затримали в гуртожитку. Перші допити відбувалися у приміщенні, де нині розташований Чернівецький обласний краєзнавчий музей. Саме там розміщалося обласне управління МДБ. 

За словами учасниці процесу Орисі Запаранюк (Теляєвої) – єдиного свідка, яка станом на 2018 рік була ще  живою, під час слідства хлопців нещадно били, вибиваючи потрібне зізнання. Її саму лише раз боляче вдарив слідчий Ахмедєєв. Про те, як катували решту, через багато десятиліть розповів у спогадах колишній студент фізико-математичного факультету Кузьма Хобзей: «Роздягали догола, кидали на підлогу, капітан Кисельов ставав мені на ноги, майор Клімочкін – старший слідчий стискував мою шию своїми ногами, а капітан Воронов і старший лейтенант Шилін, роздягнуті до сорочок із закоченими рукавами, ставали зліва і справа, брали нагайки, скручені з трьох кабелів із дротом всередині, і періщили мене. Били від голови до ніг та від ніг до голови». Іншого разу били ніжкою від крісла – по голові й руках, якими намагався прикритися, чобітьми у живіт, «витанцьовували» по живому.

Справи студентів фабрикували майор Клімочкін, слідчий Путінцев, капітан Кисельов, капітан В.І.Воронов, лейтенант Амосов, лейтенант Ахмедєєв. Зв’язки студентів з ОУН доведені не були.  

У Чернівцях на колишньому будинку НКВС хочуть встановити меморіальну дошку пам’яті жертв репресій

 

1