У Чернівцях на акцію 'Вставай, Україно!' вийшло найбільше людей з часів Помаранчевого майдану (оновлено о 22.34)

У Чернівцях на акцію "Вставай, Україно!" вийшло найбільше людей з часів Помаранчевого майдану (оновлено о 22.34)

30.03.2013, 19:16

Загалом на акцію зібралися від семи до десяти тисяч людей, - кажуть організатори. Ще за годину до акції "Вставай, Україно!" чернівчани заполонили площі міста. Задовго до початку ходи городяни почали збиратися на Соборній та Центральній площах. Площі майоріли партійними прапорами, палатками від політичних партій та молодими людьми, які роздавали газети.  В громадському транспорті відчувалося, що багато приїжджих з навколишніх сіл йдуть на мітинги цілими родинами. Згідно з офіційним повідомленням УМВС України в області, на початок акції “охорону громадського порядку забезпечують 22 працівники міліції. Наразі правопорушень не зафіксовано. Акція триває”, — йшлося у повідомленні. Згодом правоохоронці повідомили, що участть у мітингу взяли майже 1500 чоловік. Правопорядок під час акції забезпечували 43 працівника міліції. Водночас мікроавтобус, яким частина учасників акції «Вставай, Україно!» добиралася до Чернівців  з Путильщини, був затриманий ДАІшниками поблизу села Берегомет Вижницького району. Офіційне обґрунтування затримання – підозра на підробку водійських прав того, хто за кермом буса. Іронія ситуації полягає в тому, що для експертизи  водійського посвідчення потрібно все одно потрапити до обласного центру. Тож  мікроавтобус з мітингувальниками попрямував до Чернівців у супроводі ДАІ. Дванадцять пасажирів мікроавтобуса мають намір взяти участь у мирній ході та мітингу «Вставай, Україно». Проблематичним  може потім стати їх повернення додому, якщо експертиза раптом затримається, а транспорт буде вилучений на штрафмайданчик. Керівництво обласної та районної парторганізацій обіцяло тримати ситуацію під контролем. "Співробітники ДАІ не мали намірів супроводжувати транспортний засіб до Чернівців, як стверджується у згаданому повідомленні, ні, тим більше, затримувати його. Інформація не відповідає дійсності", - повідомила згодом прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області.

На акцію "Вставай, Україно!" до Чернівців прибули лідери опозиції Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Віталій Кличко не зміг прибути у Чернівці через хворобу.

Олег Тягнибок пояснив, що Кличко захворів після позавчорашнього мітингу в Івано-Франківську. 

"Ніяк спекуляцій. Ми прекрасно розуміємо, що влада починає грати в такі ігри щодо того, що Кличка нема. Десь Яценюк не то сказав. А десь-так Тягнибок не так подивився. І виявляється, що ця "Санта-Барбара" - найбільша проблема України. Насправді, все це - брехня і неправда. Опозиція є єдиною, незважаючи на те, що ми дійсно різні ідеологічно політичні сили, у кожного з нас є своє світобачення", - сказав Тягнибок.

"Два дні тому Віталій Кличко разом з нами був у Івано-Франківську, брав участь у заходах. Але ми попрощалися з ним, коли в чоловіка була температура 39,6 градусів. Даруйте, будь ласка. Можна інсценувати будь-що. От ми з Арсенієм у Франківську увечері сказали: "До побачення". Навіть боялися до нього підійти, - додав "свободівець".

"Ми відпустили його лікуватися", - пояснив Арсеній Яценюк.

Люди пройшли від Соборної до Центральної площі, де зі сцени опозиційні лідери звернулися до учасників. Коли голова колони, яку вели лідери опозиції Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок, народні депутати України досягла вулиці Гоголя, її хвіст знаходився ще на вулиці Кафедральній. Промовцям, які піднялися на трибуну  біля пам'ятника Тарасові Шевченку довелося навіть трохи зачекати з початком мітингу, щоб до площі встигли підтягнутися всі демонстранти.

"Такої кількості людей цей майдан не бачив ще із часів Помаранчевої революції", - сказав Арсеній Яценюк. Звертаючись до буковинців, Арсеній Яценюк використовував традиційні для буковинської говірки слова: "Давайте трошки приспустимо прапори так, аби ми одне одного виділи".  Також він попросив привітати кількох людей з вадами слуху, які також прийшли підтримати опозицію. Спеціально для них було запрошено сурдоперекладача, щоб ці люди також могли зрозуміти про що говорять представники опозиції. 

Люди тримали національні стяги, прапори опозиційних сил, плакати "За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ!", "Україні волю! Юлі волю!", "За достойну пенсію!", "За справедливу зарплату!", "Роботу для кожного!", "2 квітня відродіть місцеве самоврядування", "Чернівцям потрібен мер", "Папієва у відставку!".

За словами Арсенія Яценюка, акція буде тривати доти, доки президент Янукович не складе свої повноваження, а політичні в’язні не вийдуть на свободу.

– Ця акція не закінчується сьогодні, чи 18 травня. Ми будемо протестувати доти, поки ситуація в країні не зміниться, президент не складе свої повноваження, а Юлія Тимошенко та Юрій Луценко не вийдуть з в’язниці, – заявив Арсеній Яценюк. – Ви довірили нам відстоювати ваші права та інтереси, і ми зробимо все, аби в країні нарешті запанував закон, а люди відчули зміни на краще.

За його словами, Партія регіонів вирішила спробувати провести закон про вибори Президента України, відповідно до якого вибори Президента проводитимуться в один тур. «Вони думають, що опозиція буде роз’єднана, що опозиція буде іти трьома, п’ятьма, десятьма колонами, і таким чином дасть можливість Януковичу втриматись в кріслі. Не вдасться! Опозиція буде єдина. Вона сьогодні єдина, і ми демонструємо це на наших акціях», - наголосив А.Яценюк.

Лідер Об’єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк вважає, що на виборах міського голови Чернівців переможе єдиний кандидат від опозиції.

"Ми приїхали до Чернівців продовжувати акцію та боротися за права чернівчан, - каже під час акції "Вставай, Україно" А. Яценюк. - Є два міста в Україні, де влада не хоче оголошувати вибори. Це Київ і Чернівці. Партія регіонів відмовляється оголосити вибори мера. Попереднього мера зняли незаконно. Але його обрала чернівецька громада депутатом Верховної Ради. Мета нашої акції – відставка президента Януковича та зміни в країні".

"Мета нашої акції – захистити права чернівчан, - продовжує опозиціонер. - Права на те, щоби мати свого мера. Ми впевнені, що, якщо у Чернівцях буде єдиний опозиційний кандидат на посаду мера, як і по місту Києву, то перемога буде опозиції".

За словами Олега Тягнибока, з акції протесту “Вставай, Україно!” «ми зробимо висновки, чи опозиція близька своїми діями та гаслами до народу, якщо це так, тоді закликатимемо усіх українців до радикальніших дій та акцій непокори цьому режимові».

У Києві і в Чернівцях місцеве самоврядування опинилося під загрозою. На цьому наголосив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок під час акції «Вставай, Україно!» у Чернівцях, повідомили у прес-службі партії. Він підкреслив, що обидва міста не мають міських голів, а вибори вже 2 роки не призначаються. «Влада боїться вибору народу та боїться втратити контроль не лише над містами, а й над усією Україною. Зараз бандити з Партії регіонів у шулерський спосіб намагаються донищити місцеве самоврядування у столиці та будь-що відкласти вибори подалі від конституційного термін – червня 2013 року. Так вони хочуть перенести розгляд цього питання у Верховній Раді з 2 на 4 квітня. Однак обурені кияни не будуть чекати. Впевнений, що в разі, якщо і буковинці, і кияни продемонструють свою волю – влада не зможе провернути жоден свій шулерський план», - заявив О.Тягнибок.

Він також наголосив на тому, що лави опозиції єдині. «Про це свідчать багатотисячні акції протесту, на які виходять представники і «Свободи», і «Батьківщини», і УДАРу. «Лише наші спільні зусилля, а також постійний контакт із громадою є запорукою успіху всеукраїнської кампанії «Вставай, Україно!», - заявив О.Тягнибок і підкреслив необхідність початку докорінних змін у системі влади та в суспільстві.

Оппозиционные силы не позволят властям издеваться над украинцами и уничтожать Украину. Об этом сегодня заявила народный депутат от «Удара» Оксана Продан в Черновцах во время выступления на вече в рамках акции «Вставай, Украина!».

«Последние три года, во время своего президентства, Янукович выжимает из украинцев все возможное и невозможное: его власть увеличила «сдирания» налогов с простых людей и малого бизнеса; она увеличила пенсионный возраст и платежи в пенсионный фонд; она сдала Крым якобы за дешевый газ, которого нет; сегодня закрывают школы и больницы; повышают цены на лекарства и на хлеб», - сказала Оксана Продан, выступая перед жителями Черновцов.

Депутат уверена, что ситуация в стране достигла критической точки, ведь власть проводит антинародную политику и работает только ради собственного обогащения. «Где же все эти деньги, которые они забирают у простых людей? Семья Президента за последний год увеличила свои доходы вдвое, на последнем кабмине власть выделила всей Черновицкой области 7 миллионов, а городу Єнакієве - 100 миллионов. Такая у них справедливость!», - заметила Продан.

Общаясь с жителями Черновцов, которых на акцию «Вставай, Украина!» собралось около 7 тысяч, Оксана Продан отметила, что оппозиция совместно борется с антиукраинским режимом Януковича. «Мы не дадим им продолжать, потому что сегодня мы здесь вместе - оппозиционные партии и общество», - сказала представительница «Удара».

Не обійшлося й без провокацій. Багатотисячну колону на Центральній площі зустріли кілька ряжених, переодягнутих у костюми "зайців"  з шаблями за спиною. Вони тримали в руках  велику - в людський зріст - штучну моркву. "Зайці" пройшлися вулицею Головною до Центральної площі та повернули на вулицю Франка. При цьому представники міліції не перешкоджали їхнім діям. Якраз у цей момент у центрі міста тисячі людей чекали на прихід до них опозиційних лідерів. Чоловіки у білих костюмах пояснити журналістам свою витівку не змогли. "Ми не провокатори. Ми за Яценюка, і прийшли його підтримати", - сказали вони. Журналісти також помітили кількох надувних іграшкових зайців, яких запустили в небо. Ходити по площі серед людей переодягнуті "зайці" побоялися, а покрутившись перед камерами швидко зникли. Крім цього, раніше не помічений у заангажованості інтернет-канал "Чернівці ТБ", теж почав гратися у політику на боці влади. Сьогодні, рано вранці, канал оперативно оприлюднив провокаційне відео, де невідома особа намагалася зірвати гасло на розтяжці "Кличко - наш президент", видавши людину за представника Арсенія Яценюка. На своєму сайті журналісти назвали це «ВЕЛИКІ ТЬОРКИ» – Арсеній Яценюк не хоче бачити Віталія Кличка на своїй «малій Батьківщині»?  Щоправда, вони так і не запитали, чому і КОМУ САМЕ міська влада так оперативно дала можливість розмістити це гасло на розтяжках? Можливо, саме цього влада і чекала, оскільки обласна організації партії УДАР до цих банерів не має жодного стосунку. Невідомо, чи спеціально, але поблизу Центральної площі лежали також потруєні собаки.

Окрім Арсенія Яценюка та Олега Тягнибока, в акції взяли участь народні депутати Микола Федорук, Максим Бурбак, Геннадій Москаль, Оксана Продан, Роман Ванзуряк, Руслан Зелик та Олександр Фищук.

Незважаючи на дощ, який почався під час акції, буковинці не розходилися і слухали опозиційних лідерів до кінця.

За Яценюком у Чернівцях дві машини вели зовнішнє спостереження 

Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк викрив автомобіль, із якого за ним велося незаконне зовнішнє спостереження протягом перебування в Чернівцях.

Як повідомляє прес-служба "Батьківщини", повертаючись із запису програми на студії ТВА, Яценюк помітив дві машини, які вели за ним зовнішнє спостереження.

Він записав номер однієї з машин і зателефонував нардепу Геннадієві Москалю, щоб перевірити номер. Виявилося, що цей номер на обліку не стоїть.

Разом із групою народних депутатів одне авто вдалося зупинити, другий автомобіль утік. Було зроблено заяву про вчинення кримінального правопорушення і викликано наряд міліції.

Після приїзду міліції особи, які перебували в машині, вийшли, і було чути, як ведуться радіопереговори. У цих осіб було виявлено засоби прихованого зв’язку, які були в робочому режимі.

В салоні машини правоохоронці виявили фотоапаратуру та засоби стаціонарного та переносного зв'язку з інвентарними номерами державної установи. Усі записи на фотоапаратурі були знищені до приїзду міліції.

У багажнику автомобіля працівники міліції виявили три комплекти номерних знаків не з чернівецького регіону. Ці номери, як з'ясувалося, в картотеках МВС не числяться.

За наявною інформацією, автомобіль належить службі зовнішнього спостереження СБУ, зазначає прес-служба.

Частково використано матеріали molbuk.ua, vidido.ua, chas.cv.ua, БукІнфо, УНІАН

1


КОМЕНТАРІ (9)

avatar

Юлиан Тимохин

30 березня 2013 15:25

В эфире  программы ВВС на днях побывал Виталий Кличко. Смотреть это было тяжело. Поначалу казалось, что Виталий, и без того не лучший оратор, говорил с трудом в силу не самого совершенного знания английского языка. Но затем оказалось, что он просто не готов отвечать на элементарные вопросы.  Если герой ПРограммы компетентен, то ему не составит большого труда ответить на не самые сложные и не самые каверзные вопросы ведущего. Чтобы быть загнанным ведущим в угол, надо очень сильно постараться – быть неискренним!     ЕМУ были заданы именно простые (проще некуда) вопросы. Но то, как он отвечал и что он говорил, вызывает недоумение и Разочарование! КАКОЙ ИЗ НЕГО ПОЛИТИК ДАЛЬШЕ? НИ ОДНОЙ  УМНОЙ МЫСЛИ! ЭТО НАСТОЯЩИЙ КИДОК!

avatar

ПАРТИЯ КИДАЛЫ

30 березня 2013 15:49

В эфире  программы ВВС на днях побывал Виталий Кличко. Смотреть это было тяжело. Поначалу казалось, что Виталий, и без того не лучший оратор, говорил с трудом в силу не самого совершенного знания английского языка. Но затем оказалось, что он просто не готов отвечать на элементарные вопросы.  Если герой ПРограммы компетентен, то ему не составит большого труда ответить на не самые сложные и не самые каверзные вопросы ведущего. Чтобы быть загнанным ведущим в угол, надо очень сильно постараться – быть неискренним!     ЕМУ были заданы именно простые (проще некуда) вопросы. Но то, как он отвечал и что он говорил, вызывает недоумение и Разочарование! КАКОЙ ИЗ НЕГО ПОЛИТИК ДАЛЬШЕ? НИ ОДНОЙ  УМНОЙ МЫСЛИ! ЭТО НАСТОЯЩИЙ КИДОК!

avatar

ПАРТИЯ КИДАЛЫ

30 березня 2013 15:49

В эфире  программы ВВС на днях побывал Виталий Кличко. Смотреть это было тяжело. Поначалу казалось, что Виталий, и без того не лучший оратор, говорил с трудом в силу не самого совершенного знания английского языка. Но затем оказалось, что он просто не готов отвечать на элементарные вопросы.  Если герой ПРограммы компетентен, то ему не составит большого труда ответить на не самые сложные и не самые каверзные вопросы ведущего. Чтобы быть загнанным ведущим в угол, надо очень сильно постараться – быть неискренним!     ЕМУ были заданы именно простые (проще некуда) вопросы. Но то, как он отвечал и что он говорил, вызывает недоумение и Разочарование! КАКОЙ ИЗ НЕГО ПОЛИТИК ДАЛЬШЕ? НИ ОДНОЙ  УМНОЙ МЫСЛИ! ЭТО НАСТОЯЩИЙ КИДОК!

avatar

ПАРТИЯ КИДАЛЫ

30 березня 2013 15:49

Всем кроме лидеров опозиции давным-давно понятно. что подобные промежуточные акции результативнее всего проводить именно в выходные и в тёплую погоду. Тогда участыующих будет значительно больше ! А они во Львове и Тернополе  в жуткую непогоду планировали на аншлаг. ну не идиоты !?

avatar

Киев

30 березня 2013 16:11

куплені провокатори

avatar

Покращення вже сьогодні

30 березня 2013 16:16

Заявление УВД Черневцов о 1050 участниках акции повеселило "точностью" подсчёта. До такого абсурда милиция пока что не доходила не в одном другом месте проведения акции "Вставай, Украина!" Ну, уменьшали количество участников в 1,5 - 2 раза, но не в 5 - 10 раз!

avatar

Анатолий

30 березня 2013 19:20

все одно перемога буде за нами! Слава УКРАІНІ !!!!!!!! Навіть в цьому брехня! Чого брешети? БОЇТЕСЬ! ШАЛЕНО! ХАЙ ЖИВЕ ЮЛЯ І УКРАЇНА!

avatar

анна

30 березня 2013 21:00

Смішно читати про 1500 учасників. Достатньо глянути на фото - такої кількості учасників мітингу на Центральній площі я не пам'ятаю.Можливо на 600-річчя. Але тоді було свято і чудова осіння погода. А сьогодні була негода, дощ і все рівно стільки народу. Буковинці молодці!

avatar

Учасник мітингу

30 березня 2013 21:59