У Чернівцях міністр інфраструктури доручив залізничникам викликати прокуратуру та СБУ для з'ясування, хто вивозить кругляк за кордон (+ВІДЕО)

У Чернівцях міністр інфраструктури доручив залізничникам викликати прокуратуру та СБУ для з'ясування, хто вивозить кругляк за кордон (+ВІДЕО)

19.08.2016, 18:28

Укрзалізниця ні за яких обставин не може перевозити заборонені до експорту товари. Про це 19 серпня 2016 року заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян у рамках робочої поїздки разом із Головою фракції політичної партії «Народний фронт» у Верховній Раді України Максимом Бурбаком до Чернівецької області.

«Укрзалізниця – це транспортна компанія і вона повинна відповідати за те, що перевозить. Ліс кругляк заборонений до експорту і він не може перевозитися Укрзалізницею. Вагонів і так не вистачає – їх можна завантажити іншим товаром», - наголосив Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян доручив в.о. керівника Львівської залізниці Іванові Грунику з’ясувати, кому належить і куди відправляють деревину, яку перевозять вантажними потягами через Чернівці. Про це Омелян сьогодні заявив під час робочої наради у залі залізничного вокзалу станції "Чернівці". 

Зокрема, він доручив Грунику зустрітися з заступником керівника ДФС Мирославом Проданом, який сьогодні також перебуває у Чернівцях.

"Будь ласка, підійдіть до нього, запросіть на каву на вокзал. Покажіть вагони, де стоїть кругляк, на якій підставі він перебуває, і куди він йде за кордон? Якраз є можливість з’ясувати це", - заявив Омелян.


Міністр публічно доручив начальнику

Міністр публічно доручив начальнику

Міністр публічно доручив начальнику

"Я вас дуже прошу. Я доводив не раз, що персональна відповідальність керівників. Укрзалізниця - це транспортна компанія. Якщо завтра будуть возити трупи, ви ж запитаєте, звідки вони взялися, правда? Саме кругляк - він заборонений до експорту", - додав міністр.

На це Іван Груник відреагував реплікою:

"При всій повазі, але ми не несемо відповідальності за те, що завантажується цей ліс. При цьому присутні митні органи, які замитнюють цей товар".

Володимир Омелян йому запропонував запрошувати СБУ і прокуратуру до вагонів з деревиною.

«Запрошуйте СБУ, Прокуратуру, якщо митники, котрі присутні під час завантаження составів, йдуть на порушення закону», - наголосив Володимир Омелян.

Водночас нардеп, екс-міністр інфраструктури Максим Бурбак зауважив, що йому "дуже багато приписують цього кругляка".

"Я хотів би, щоб ви показали ДФС, звідки він - з Житомира, Рівного, Волині, Київської області? Хочу нагадати, що в експорті кругляка 2 відсотки - це Чернівецька область", - заявив Бурбак.

"Працівники ДФС дуже добре знають, що працівники митниці на митниці можуть оформити вивіз, або не оформити вивіз. І всього 4 години в них є розвантаження", - додав народний депутат.

Якщо митники надовше затримують вагони, то мають компенсувати залізниці ці втрати. Адже в країні існує дефіцит рухомого складу. 

Частково використано матеріали molbuk.ua та http://mtu.gov.ua/

1