У Чернівцях хочуть встановити пам’ятний знак Розі Ауслендер

У Чернівцях хочуть встановити пам’ятний знак Розі Ауслендер

15.04.2018, 14:59
Пам'ятку розмістять на території площі Пресвятої Марії

У Чернівцях на території площі Пресвятої Марії планують встановити пам’ятний знак німецько-австрійській поетесі єврейського походження Розі Ауслендер.

З відповідним клопотанням до міськвиконкому Чернівецької міськради звернувся професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Петро Рихло.

Так, у проекті рішення виконкому пропонується дозволити Петру Рихлу встановити пам’ятний знак на території площі Пресвятої Марії.

Водночас в документі вказується, що виготовлення і встановлення пам’ятного знаку здійснюватиметься за кошти Міністерства закордонних справ Німеччини у рамках проекту "Буковинсько-галицький літературний маршрут" (автори проекту Гельґа фон Льовеніх та Петро Рихло).

Проект рішення запланований до розгляду на черговому засіданні виконавчого комітету 24 квітня 2018 року.


Роза Ауслендер народилася 11 травня 1901року у Чернівцях; померла 3 січня 1988 року, Дюссельдорф, Німеччина. 

Німецько-австрійська поетеса єврейського походження, писала німецькою та англійською мовами. 

Дитинство провела на Буковині, котра пізніше стала мотивом її поетичної лірики. Перші вірші опублікувала в Нью-Йоркі в 1928 році. У 1931 повернулася в Чернівці прожила тут до 1936, втративши громадянство США. 

Випустила в Чернівцях першу книгу віршів «Веселка» («Der Regenbogen»), проте значна частина накладу загинула при окупації міста німецькими військами. У 1965 вийшла друга книга її віршів «Сліпе літо». Збірки її віршів одержали чисельні премії, нагороди та відзнаки.

Джерело: https://pogliad.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-vstanovlyat-pam-yatniy-znak-rozi-auslender-353328

1