У Чернівцях хочуть святкувати зі Святим Миколаєм, а не з фірташівським Дідом Морозом

У Чернівцях хочуть святкувати зі Святим Миколаєм, а не з фірташівським Дідом Морозом

08.12.2015, 15:14

Громадські активісти Чернівців направили звернення меру міста п. Каспруку О. та начальнику управління культури міської ради п. Волинцю Г. із закликом провести новорічно-різдвяні святкування в місті за участю Святого Миколая, а не Діда Мороза.

Звернення

Ми, група чернівчан, хочемо звернути Вашу увагу на важливий аспект відзначення новорічно-різдвяних свят на муніципальному рівні. Вже багато років персонажем, який уособлює і символізує ці свята, в Чернівцях є Дід Мороз. Нічого не змінилося в цьому сенсі ні після Революції Гідності, ні з початком російської окупації українських територій. На нашу думку, це суперечить сучасним патріотичним настроям українського суспільства. Діда Мороза в атеїстичні радянські часи накинули українцям як сурогатну альтернативу забороненому Святому Миколаю. Тож ми вважаємо, що повернення Святого Миколая як традиційного для української культури образу на головну сцену зимових свят буде відновленням історичної справедливості.

Звертаємо Вашу увагу на те, що переважна більшість країн колишнього соціалістичного табору та колишніх радянських республік вже давно повернулися до образів своїх традиційних різдвяних дарувальників, відмовившись від накинутого Москвою Діда Мороза. Зокрема, близькі нам географічно або ментально Румунія, Польща, Молдова, Угорщина, Грузія тощо. Нагадаємо також, що і в столиці України Києві минулі новорічно-різдвяні святкування відбувалися за участю Святого Миколая, а не Діда Мороза. 

Ми не закликаємо заборонити Діда Мороза, як це можуть потрактувати російські ЗМІ або деякі місцеві критики. Кожна чернівецька родина має право і можливість самостійно вирішувати, хто і коли вітатиме її дітей із зимовими святами і даруватиме подарунки. Проте на муніципальному рівні буде доречно надати перевагу Святому Миколаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не варто боятися ковзанки від Фірташа, головне для міського голови не бути ні від кого залежним, - екс-мер Федорук (+ВІДЕО)

Крім того, нам видається сумнівною етичність встановлення на головних площах Чернівців тих атрибутів свята, які були подаровані місту фондом олігарха Дмитра Фірташа: будиночка Діда Мороза і ковзанки. На нашу думку, чернівчани мають виявити гідність та принциповість і відмовитися від подарунків особи, яка дискредитувала себе фінансуванням злочинних режимів Януковича і Путіна та участю в міжнародних корупційних схемах.

Просимо врахувати наші побажання під час підготовки до святкувань.

Також просимо відповісти на вказане звернення у встановлені чинними законодавством терміни та спосіб. 

З повагою,

ДОВІДКОВО:

Тим часом, як  пише Чернівецький промінь,

– Міський голова Олексій Каспрук звернувся з листом до Firtash foundation із проханням допомогти в організації новорічно-різдвяного дозвілля для чернівчан, і фонд надав для цього кошти, – розповів почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук. 
 
Наразі будиночок Діда Мороза уже почали встановлювати на Соборній. Кріплення для ялинки також уже монтують. Як розповів директор департаменту економіки міської ради Ярослав Городенський, новорічну красуню привезуть до міста 9 грудня.
 
1449564965_dsc_00111449564871_dsc_0004

Що ж до програми свят, то її, каже пан Городенський, іще узгоджують. Відкриють ялинку і будиночок Діда Мороза з ковзанкою традиційно 19 грудня. Фонд Фірташа спонсорує святкові заходи у Чернівцях із 2012 року.

1


КОМЕНТАРІ (1)

До так званих активістів!

Якщо ви дійсні активісти, то хто вам заважає організувати все так як ви понаписували. Зверніться до фірташівських організаторів і гарантовано вам уступлять будинок діда мороза для святкування із  Святим Миколаєм.

І не потрібно показувати на сусідів. Святкування із Святим Миколаєм широко практикується і в Україні, особливо на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Волині і т.д. 

Підтримую Миколу Трохимовича.

А заявники так поспішали засвітитись, що забули написати адресу, на яку їм надати відповідь. Забули вони і про те, що декілька років назад більшість із них співали оди Фірташу. Складається враження що це знову Іра постаралась і знову по принципу незнаю як, но не так. Цеж треба стільки жовчі мати! Правду кажуть: Язиком тріпати не мішки таскати.

avatar

Чернівчанин

08 грудня 2015 19:53