У Чернівцях життя десятків людей опинилось під загрозою через те, що в лікарні надто холодна вода

У Чернівцях життя десятків людей опинилось під загрозою через те, що в лікарні надто холодна вода

29.01.2016, 00:42

Інфекція фактично вбила її нирки.

- Був грип, перехворіла грипом. Були ускладнення..., - розповіла Олена Білоус, чернівчанка

Жінка пішла на УЗД і дізналася жахливу правду: нирок у неї фактично немає. Тепер Олені мають робити гемодіаліз, тобто очищувати кров. Виснажливі процедури тривають по чотири години. І так тричі на тиждень. 

- Кожний день людина йде на діаліз, як на Голгофу. Це нам тут дуже добре сидіти і розмірковувати..., - наголосила Світлана Тімонова, мати Олени.

Для таких хворих важливий кожний день. Одна пропущена процедура може вартувати життя. 

- Ми приїхали, сказали: діалізу не буде. Робіть, що хочете. Куди хочете і що хочете, - сказала Олена Білоус, чернівчанка.

Бо апарати перестали працювати. І такі перебої почалися з Нового року. Люди кажуть, що годинами чекають на процедури. 

- Я просто лежала під апаратом з голками шість годин вчора. Отак от шість годин лежати під голкою - це дуже важко, - зазначила Олена Білоус.

У головного лікаря, щоправда, інша інформація:

- Ну, десь буває 10-15 хвилин затримка. Але ж це нічого страшного.

І винного він знаходить швидко:

- Нема провини - морози. Як я можу казати. 

Проблема в тому, що на такі морози не розрахована примхлива німецька техніка. Вона не може працювати без води. Та ще й без певної температури. 

- Якщо температура вхідної води менше п'яти градусів, водоочищення автоматично відключається. Зараз 5,1, - сказав лікар.

Зниження температури на десяту долю градуса - і життя десятків людей опиниться під загрозою. А через нещодавні морози замерзли труби. Тож воду подекуди подають крижану. 

- І тому водоочищення не хоче працювати. Німецька техніка. Як їй сказали, так вона і працює, - пояснив Володимир Ушаков.

Після візиту журналістів лікарі блискавично вирішили питання. Сказали, що пустять трубу через підвал, а не по вулиці. І тоді вода стане теплішою. Підрядник, який це робитиме, вже знайшовся. 

- Зараз я при вас йому дзвоню. Кошторис є. Все зробимо. Хоча грошей немає. Сказали мені, що за два-три дні намагатимуться вирішити це питання, - зауважив Володимир Ушаков.

А поки що хворим треба сподіватися лише на примхи погоди. 

- Зараз потеплішало, Богу дякувати. Сьогодні вранці було 5 градусів. Буде все нормально, - запевнив головний лікар Чернівецької обласної клінічної лікарні. 

Джерело: ТВА

1