У Чернівцях дивилися кіно, відзняте у концтаборах (ВІДЕО)

У Чернівцях дивилися кіно, відзняте у концтаборах (ВІДЕО)

16.02.2017, 12:53

"Аустерліц" - документалку білоруського режисера Сергія Лозниці - показали у чернівецькій галереї Sweet АРТ. Кіно знімали на території двох концтаборів. 

- Знімається практично без діалогів. Туристичні відвідини цих музеїв на території цих концтаборів. Відбувається зйомка туристів, які знімають це все на телефони. Це зіткнення туризму і тої трагічної, катастрофічної пам’яті, яку зберігають ці місця, - пояснив Олександр Сушинський, куратор галереї Sweet АРТ. 

Жодних людських емоцій, лише перетворення з громадян на туристів. Куратор галереї розповів, що, порівнюючи "Аустерліц" із іншим фільмом Лозниці про Майдан, можна спостерігати дзеркальне відображення поведінки людей. 

- Якщо об’ємно так судити, то "Майдан" був про людей, тобто їх перетворення з обивателів у якесь громадянське суспільство. То цей його фільм, навпаки, про те, як громадянин перетворюється в туриста, - зазначив Олександр Сушинський, куратор галереї Sweet АРТ. 

Як результат - забута історія народу - саме це і хотів показати у стрічці режисер. 

- У квітні минулого року ми робили показ знаменитого фільму Клода Ланцмана "Шоа", який триває 9,5 годин і один із найсерйозніших фільмів за усю історію.

І це у нас другий показ фільму на таку тему, - розповів Олександр Сушинський, куратор галереї Sweet АРТ.

Тоді на показ, жартує Олександр, прийшло "дев’ять із половиною людей". Сьогодні, аби подивитись ще один тематичний фільм про голокост, зібралась теж не надто велика аудиторія. 

- Через призму туризму і таких "фланірующіх" людей просто не зводиться до якогось граничного плінтуса, сама ця пам’ять. Це дуже холодний і небезпечний нагляд за цим усім процесом, - зауважив Олександр Сушинський, куратор галереї Sweet АРТ. 

І цей документальний фільм, впевнений Олександр, повинен цікавити усіх, хто не хоче, аби трагедія середини ХХ століття повторилась. 

Джерело ТВА

1