У Чернівцях чиновники продовжують знищувати музей буковинської діаспори

У Чернівцях чиновники продовжують знищувати музей буковинської діаспори

26.02.2015, 17:52

Після майже десятирічного затишшя чиновники Чернівецької ОДА продовжли наступ на експозицію Чернівецького Музею буковинської діаспори, розташованого за адресою: м. Чернівці, вул. Й. Главки, 1а. І робиться все, як це заведено в Україні - незалежно від кількості Революцій гідності і майданів, у звичний  для чиновництва спосіб: я начальник – ти дурень, або проти лому – немає прийому.  

Наразі три постійно діючі експозиції, які були окрасою музейної колекції, розбирають і переносять до підвалу.

Під загрозою опинилися експонати, що розповідають історію буковинської еміграції до США, про життя та творчість художника Василя Курилика та скульптора Ярослава Паладія.

Проблеми в єдиного на той час в Україні музею діаспори почалися ще за часів правління на Буковині Теофіла Бауера.  Очільник  крайової влади пошкодував для закладу культури якихось 40 тисяч гривень на рік. Відтак у 2003-му році  повноцінний заклад культури позбавили статусу юридичної особи, виключили з переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області, закрили окремий банківський рахунок, скоротили площу та штат і врешті реорганізували у відділ Чернівецького обласного краєзнавчого музею. 

Неофіційною ж причиною владних ігрищ тодішнього правлячого у Чернівецькій області тандему Бауер-Гульпе навколо цього тихого притулку муз у престижному  районі Чернівців злі язики називали принадність будівлі, в якій ще у 1992 році розташувався цей заклад культури.

Щоправда реалізувати далекосяжні плани щодо самого приміщення музею, якщо такі справді були, завадила відставка головного натхненника реорганізації Теофіла Бауера. Підселивши до будівлі учбово-методичний центр культури Буковини та загнавши чималу музейну  експозицію до 4-х невеличких кімнаток, про те, що залишилося від музею, на деякий час забули.

Напевно, щоб не привертати до конаючого закладу культури зайвої інформаційної уваги, вже постпомаранчеві керівники області відмовилися у 2007 році профінансувати урочисте відзначення 15-ї річниці його заснування. (Крихти на своє утримання відділ діаспори отримує з не менш куцого бюджету Чернівецького краєзнавчого музею).

І ось нарешті черговий удар зразка 2015 року. У залишків музею вирішили відібрати навіть ті крихти площ, які ще в нього залишалися.  Формально площі нібито мають відійти до учбово-методичного центру культури Буковини.

Довідково:

Музей було створено у далекому 1992 році. Розташований у принадній будівлі осередок культури  відвідували високі делегації, які поповнювали його експозицію унікальними експонатами. Чого лише вартий візит до музею тоді ще чинного генерал-губернатора Канади – не просто українця, а буковинця (!) за походженням - Рамона Джона Гнатишина, який назвав заклад "пам'ятником відважним і невгамовним". Попри жалюгідне фінансування за залишковим принципом, холод взимку, дірявий дах, на ремонт  якого влада перманентно не знаходила кошти, та мізерні зарплати, науковці робили усе можливе, щоб музей залишався справжнім духовним центром для розсіяних далекими світами українців. Це у той період тут з'явилися постійні експозиції, присвячені художнику Василю Курилику, майстрині Ксенії Колотило, скульптору Ярославу Паладію, співакові Йозефу Шмідту, історику Аркадію Жуковському, громадському і культурному діячеві Миколі Суховерському та багатьом іншим. Музей відвідали тисячі людей, а його фонди зросли до 4 тисяч експонатів. Про існування музею довідалися у Франції, Австрії, Польщі, Прибалтійських державах і навіть далекому Узбекистані, де також була чимала українська діаспора. 

1


КОМЕНТАРІ (8)

Яка кылькість відвідувань за останні два, три роки, та скільки вартує його утримання 7 Після такого звіту про щось можна говорити.

Хоча цю інформацію мав би довести автор статті.

avatar

???

26 лютого 2015 18:28

То може варто було не підривати потенціал музею, коли замість розвитку його просто зменшили до двох працівників? А тепер вимагають грошей. Культура взагалі збиткова галузь. Не чули? І не тільки грошима вимірюється. Очевидно, що глибинне усвідомлення необхідності існування музеїв дано не всім. Зазвичай, воно приходить не одразу, а тільки після накопичення особистістю певного духовного багажу. Від представників влади, врешті, й не вимагається відчувати духовну єдність з минулим чи хвилювання від зіткнення з його матеріальними рештками. Але усвідомити, що не варто розраховувати на віддачу від справи, в яку не вкладено ні копійки, чиновники, напевно, таки спроможні.

avatar

Аноніму???

26 лютого 2015 18:44

avatar

26 лютого 2015 18:55

avatar

26 лютого 2015 18:57

В музеї відвідувань майже немає

avatar

26 лютого 2015 18:58

У зв'язку із сумнівним змістом зазначеної публікації, яка напевно вводить в оману широку громадськість, вважаю за необхідне спростувати її або щоб автор детальніше вник в ситуацію і підтвердив все вище сказане, адже у даний час є набагато більші проблеми у державі. І при цьому зауважу, цікаво чи музей не порушє умови договорів, використання приміщення за призначенням виключно у межах завдань, передбачених статутною діяльністю.   СЛАВА УКРАЇНІ!!!

avatar

26 лютого 2015 23:53

Приємно, що матеріал Вас не залишив байдужим. А тому, хочу надати Вам усім  деякі пояснення:

1) На даний час, мені особисто ні скорочення, ні звільнення не загрожують. Переведіть дух.

2) Єдине, про що я побуююсь це те, що Буковина може втратити унікальні експонати про наших земляків - буковинців, що нині і давно знані в світі, та на жаль, невідомі на землі своїх предків.

 

3) Для довідки - з 1992р., до свого офіційного знищення в 2003р., Музей Буковинської Діаспори був першим і єдиним не тільки в Україні, але і в Європі музеєм діаспорного типу.

 

Як на мене, і не тільки мене, Буковина повинна пишатися цим закладом, який знаний в світі. Книга відгуків закордонних та українських відвідувачів музею до Ваших послуг.

 

4)Родзинкою запланованої в цьому році виставково - експозиційної теми мали стати матеріали з життя та діяльності і в зв"язку з 65 - літтям світового генія Стівена Возняка - американця, буковинського походження. Він - винахідниз першого в світі персонального комп"ютера. Будучи геніальним інженером, з допомогою свого друга, геніального промоутера Стівена Джобса, вони організували компанію Apple. Цікаво?

 

5) На всі Ваші запитання із задоволенням дам Вам відповідь особисто, починаючи із понеділка по п"ятницю (на жаль, як не дивно, такий в нас робочий тиждень з 9:00 по 17:00).

 

Впевнений, Ви дізнаєтесь дуже багато цікавого

 

З повагою до усіх Вас, Валерій Белінський, завідувач експозицією "Буковинська Діаспора" Чернівецького Обласного Краєзнавчого Музею.

 

Адреса: Чернівці, вул. Йосифа Главки 1А. Робочий телефон: 52-36-71, мобільний: 050 550 87 19

 

 

Р-н Університету, їхати тролейбусами №1, 2,4, або маршрутками №5, 22

avatar

Завідувач експозиції "Буковинська Діаспора", Чернівці

27 лютого 2015 20:13

avatar

03 березня 2015 17:24