У Чернівцях батьки учнів зі 'школи Яценюка' вдячні міській владі за фінансування поділу на три групи для вивчення англійської мови і публічно проситимуть його зберегти (+лист-звернення до голови Чернівецької ОВА)

У Чернівцях батьки учнів зі "школи Яценюка" вдячні міській владі за фінансування поділу на три групи для вивчення англійської мови і публічно проситимуть його зберегти (+лист-звернення до голови Чернівецької ОВА)

12.09.2023, 22:28

Ранкове публічне звернення батьків учнів ліцею №9 - це ПРОХАННЯ до Чернівецької міської ради ради зберегти фінансування поділу на три групи для вивчення англійської мови.

- Ми розуміємо, що закони НУШ та Закон про освіту неузгоджені між собою стосовно цього питання, - пояснюють у ліцеї. -  НУШ не передбачає поділу на три групи. Ми вдячні міській раді, що вона 5 років поспіль знаходила кошти на фінансування поділу, і просимо профінансуватиі тепер, поки за ініціативи Департаменту освіти буде врегульовуватись це питання.

Аргументами доцільності є висока якість освіти в ліцеї, зокрема у вивченні англійської, та неможливість проводити уроки в маленьких кабінетах при поділі на дві групи за Санітарним регламентом.

Акція відбудеться у середу, 13 вересня, о 8.30. 

13.09 - планується повторна зустріч батьків із заступником мера Лесюком о 15:30

 

21.08 - лист звернення до мера (377 підписів)

12.09 - лист звернення до голови Чернівецької обл. військової адміністрації (537 підписів)

 

Начальнику Чернівецької обласної

військової адміністрації

Запаранюку Р.В.

батьків учнів Чернівецького ліцею №9,

вул. Щепкіна, 2, м. Чернівці, 58002

тел.: 55-14-93; 55-34-26

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Руслане Васильовичу!

Просимо розглянути наше звернення і зберегти порядок поділу класів на три групи для вивчення англійської мови в Чернівецькому ліцеї № 9.

Наш заклад вже понад 60 років має профільний напрям: поглиблене вивчення англійської мови. Завдяки високому рівню викладання англійської мови він має репутацію одного з найкращих закладів середньої освіти в країні. За результатами ЗНО та НМТ ліцей щорічно посідає перші місця в обласному рейтингу. Щороку десятки учнів успішно складають міжнародні іспити TOEFL, IELTS, CAE, FCE, PET, KET, YLE, а також беруть участь в міжнародних освітніх програмах. Такі успіхи без сумніву пов’язані з особливостями організації навчального процесу, надважливою частиною якого є поділ класів саме на три групи.

З проханням зберегти поділ класів на три групи для вивчення англійської мови ми звернулись листом до мера Чернівецької міської ради Клічука Р., оскільки управління освіти Чернівецької міської ради 14 серпня 2023 року усно повідомило директора ліцею про те, що поділу класів на 3 групи для поглибленого вивчення англійської мови більше не буде.

06 вересня 2023 року ліцей отримав відмову на лист № КО-1546-01/10-09 від 21.08.2023 року від Чернівецької міської ради Управління освіти (копія додається). З відповіді нам зрозуміло, що законних підстав для заборони поділу класів на поглиблене вивчення англійської мови НЕМАЄ. Зокрема Управління освіти посилається як на законну підставу на лист фінансового управління Чернівецької міської ради від 17.08.2023 року № 1007-13/571, в якому управлінню освіти вказано на недопущення нераціонального збільшення кількості навчальних годин.

Надто важливим є й те, що перехід до поділу на дві групи порушуватиме Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Дотриматись його в реаліях ліцею неможливо, позаяк кабінети англійської мови в середньому мають 18 м2 та не вміщують більше ніж 6 парт, тож в цих кабінетах під час уроку не може перебувати більше 12-ти учнів. Однак кількість учнів в класах ліцею перевищує 24 особи, тож поділ на дві групи для уроків англійської мови неможливий.

Право дитини на освіту відіграє важливу роль у формуванні суспільства. Діти – майбутнє України. Їм обов’язково доведеться брати участь у діяльності та розвитку держави. Освічені діти сьогодні – запорука успішної Країни завтра. Тому соціальна та правова підтримка дитинства є пріоритетним напрямом у досягненні поставлених державою цілей. Обравши Чернівецький ліцей №9, батьки мали на меті досягнення дітьми високого рівня володіння англійською мовою. Цього неможливо досягти, якщо уроки англійської мови проводитимуться для груп, кількість учнів в яких складатиме 15-18 осіб. Такий поділ призведе до погіршення знань, що суперечить Конституції України.

Наголошуємо також на тому, що зміни в організації навчального процесу не були затверджені до початку навчального року: наказу про відміну поділу класів на три групи при вивченні англійської мови адміністрація ліцею досі не отримала, тому навчальний процес було організовано з урахуванням поділу класів на три групи. Поділ класів на дві групи спричиниться до порушення трудового законодавства, оскільки вчителів не попереджали про скорочення педагогічного навантаження до початку навчального року. 

 Наше прохання зберегти поділ класів на три групи для поглибленого вивчення англійської мови ґрунтується на ст.12 Закону України «Про повну загальну середню освіту», в якому йдеться про правомірність поділу класу комунального закладу освіти на три групи з кількістю учнів не менше 8 осіб для забезпечення належної якості вивчення окремих предметів. 

На тлі того, що МОН розробляє новий план із впровадження англійської мови на всіх рівнях освіти з тим, щоб українці мали змогу вивчати англійську мову якісно, відміна поділу класів на три групи для вивчення англійської мови суперечить державній політиці.

ПРОСИМО не допустити погіршення умов організації освітнього процесу та ухвалити рішення про збереження поділу класів на три групи для вивчення англійської мови у Чернівецькому ліцеї № 9.

Додаток: копія листа Чернівецької міської ради Управління освіти від 04.09.2023 року № 06/01-39/1772

11 вересня 2023 р.                                                                          

                                                                               З повагою,

                                                                               батьки учнів

                                                                               Чернівецького ліцею № 9

1