У Чернівцях архітектор створив схему, в якій показано, де не можна встановлювати тимчасові споруди (ВІДЕО)

У Чернівцях архітектор створив схему, в якій показано, де не можна встановлювати тимчасові споруди (ВІДЕО)

22.09.2016, 19:24

Управління містобудування та архітектури Чернівецької міськради замовило у сертифікованого архітектора комплексну схему розміщення тимчасових споруд для проведення підприємницької діяльності на території міста.

Про це сьогодні повідомила головний архітектор міста Наталія Хілько.

За її словами, над цією роботою архітектор працював декілька місяців, в результаті чого вийшла достатньо велика книга, в якій проаналізовано усі малі архітектурні форми (тимчасові споруди).

«Архітектором, який працював над цією комплексною схемою, була проаналізована та виведена така таблиця, яка складається з 28-ми пунктів. 22 пункти – це є обмеження, де не можна ставити тимчасові споруди. Тобто, проаналізувавши усі тимчасові споруди, які стоять на сьогоднішній день, вони можуть не відповідати одному, двом чи двадцяти двом заборонам відповідно до державних будівельних норм та інших законодавчих актів», – розповіла Наталія Хілько.
Загалом, тимчасові споруди заборонено встановлювати, якщо вони: суперечать генплану, ближче ніж 20 метрів до перехрестя вулиць; в межах тротуарів, пішохідних доріжок, алей; ближче ніж 1 метр до тротуару; ближче ніж 5 метрів до краю проїжджої частини, дороги вулиць; ближче ніж 20 метрів до знаку зупинки громадського транспорту тощо.

Основна карта опублікована на сайті міської ради, де згодом навіть з’являться фотографії тимчасових споруд.

http://chv.tv/

 

Останнім часом у Чернівцях активно демонтують незаконні тимчасові споруди. Де ж їх не можна розсташовувати? Головний архітектор міста Наталя Хілько називає наступні обмеження: МАФи не повинні знаходитися ближче, ніж 20 метрів до перехрестя, в межах тротуарів, пішохідних доріжок чи алей, ближче, ніж 5 метрів до краю дороги, біля зупинок громадського транспорту, біля фасадів адміністративних  та культових будівель, а також пам’ятників та фонтанів.

Враховуючи архітектурні особливості Чернівців, знайти місце для тимчасових споруд – доволі важко.  Тому на сайті міської ради опублікували карту, на якій позначені усі такі об’єкти. Синім кольором позначені ті споруди, які мають усі дозвільні документи та не порушують жодних законодавчих норм, червоним – рекомендовані до закриття або перенесення на інше місце після закінчення договору. Найближчим  часом, обіцяє пані Хілько, до мапи додадуть ще й фотографії усіх об’єктів. Усі ж незаконні малі архітектурні об’єкти, яких нині є майже 100, планують демонтувати, однак  на це потрібно доволі багато часу.

– Для демонтажу скандального кіоску із морозивом, що на вулиці Степана Бандери, нам знадобилося близько трьох місяців.  Незважаючи на те, що ще у липні ми повідомили власницю про демонтаж, вона залишилась чимось незадоволеною, – каже Сергій Обшанський, голова Інспекції із благоустрою.

Нагадаємо, 9 вересня незаконну точку із продажу морозива зусиллями КП «МіськШЕП» було ліквідовано. Власниця МАФу – Варгоцька Н.Д. – платниця єдиного податку, однак, незважаючи на це, має заборгованість у податковій службі на суму майже 3 тисячі гривень. До місцевого бюджету скандальна власниця з 2009 року також не сплачувала ні копійки. Орієнтовно «завдяки» їй бюджет міста втратив 25 тисяч гривень.

Варто наголосити на тому, що пані Варгоцька отримувала дозвіл на розміщення низькотемпературного прилавку для сезонного продажу морозива, а натомість спорудила цілу малу архітектурну форму та зайняла територію у 6 кв.м.

За словами Сергія Обшанського, найближчим часом планують демонтувати ще 15 МАФів, власники яких вже отримали попередження. Слідкуватиме Інспекція із благоустрою і за літніми майданчиками: вони можуть розміщуватися на вулицях нашого міста лише до 1 листопада, потім приватних підприємців штрафуватимуть та проводитимуть примусовий демонтаж.

Віта Супрун, «Думай» (http://dumaj.cv.ua/ua/u-chernivtsyah-majzhe-100-nezakonnyh-mafiv/)

1