У Чернівці з приватним візитом приїхав кандидат на посаду президента Румунії  (оновлено+два відео)

У Чернівці з приватним візитом приїхав кандидат на посаду президента Румунії (оновлено+два відео)

07.11.2014, 15:47

Прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта сьогодні перебуває у Чернівецькій області з приватним візитом. Про це molbuk.ua повідомили в облдержадміністрації.

Заплановано його зустріч з представниками румунської громади та крайової влади в Генконсульстві Румунії.

Віктор Понта справді відвідав Генеральне консульство Румунії в Чернівцях, де протягом години спілкувався з представниками румунської громади Буковини. Про це повідомляє з місця події кореспондент molbuk.ua. Зокрема Понта пообіцяв допомагати румуномовній громаді Чернівецької області у розвитку інфраструктури.

"Це був перший візит прем’єр-міністра Румунії до Чернівців, - розповідає журналісту molbuk.ua учасник зустрічі, громадський діяч Сергій ГАКМАН. - Безумовно, цей візит відбувся через невеликий час після того, як він у Києві зустрічався з прем’єр-міністром України та після підписання договору про малий прикордонний рух. У Генеральному консульстві Румунії в Чернівцях відбулася його зустріч з румуномовною громадою Чернівецької області і деякими представниками владних структур".

"Один з важливих меседжів - те, що він допомагатиме румунській громаді у розвитку. Він це робитиме разом з українським урядом в контексті європейської інтеграції. Він підкреслив, що це робитиме надзвичайно коректно по відношенню до української держави, і він вітає тільки такі форми співпраці з державами. Більше того, мова йшла про певне пожвавлення у транскордонній співпраці та у плані освіти, науки та культури. Крім того, він говорив про те, щоби пункт перетину кордону не забирав стільки часу в мешканців прикордонної зони", - додав С. Гакман.

"Він сказав, що робитиме все для того, аби покращити ці умови і сподівається на взаємну співпрацю з української сторони. Також наголосив на тому, що підписані певні угоди щодо відкриття додаткових пунктів у Красноїльську. І, можливо, Дяківці-Раковець. Річ у тім, що залишилося вирішити кілька технічних моментів. Безумовно, три контрольно-пропускні пункти знизять навантаження на один пункт", - розповів Сергій Гакман.



Відомо також, що Віктор Понта приїхав до Чернівців на мікроавтобусі із Сучави. Після зустрічі в Чернівцях румунський прем’єр поїхав у село Магала Новоселицького району. Далі В.Понта відвідає будинок Арона Пумнула на вулиці імені відомого буковинця. Потім глава румунського уряду відвідає дитячий будинок в Остиці та Банченський монастир, де зустрінеться з духовенством та парафіянами румуномовних громад області.

Нагадаємо, Віктор Понта бере участь у виборах президента Румунії і вийшов до другого туру.

Румунський прем'єр-міністр Віктор Понта постійно наголошує на тому, що Румунія має йти іншим шляхом, ніж західні члени ЄС. Через "рецесію Єврозони, яка затягнулась", каже Понта, Румунія має переорієнтуватись на схід. Про це пише журналіст Роберт Шварц (DW).

Як кандидат на посаду президента (перший тур виборів в Румунії відбувся 2 листопада) Понта осідлав національно-релігійного коня. Він кандидує як православний румун і наголошує на цьому у кожному медійному шоу. Національно-релігійний дискурс посилився, коли стало зрозуміло, що найнебезпечніший супротивник Понти - Клаус Йоханніс, - за рейтингами, уже впритул наблизився до прем'єра. Колишній бургомістр міста Сібіу та нинішній очільник лібералів є німецьким протестантом.

1


КОМЕНТАРІ (1)

а нафіг він тут з приватним візитом і нафіг писати про це?

avatar

цікаво

07 листопада 2014 14:00